Ο σερραίος πολιτικός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης δεν ασχολείται μόνον με εκκλησιαστικά θέματα ή με θέματα σχολικής ιστορίας που έχουν να κάνουν με τη συμφωνία των Πρεσπών και που περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητές του, αλλά έχει πιο σοβαρές δουλειές να διεκπεραιώσει: Να δημιουργήσει ένα αντιδεξιό μέτωπο κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε η δημοκρατική παράταξη να μη διασπαστεί και να στηρίξει κοινό υποψήφιο, έναντι του Απόστολου Τζιτζικώστα της ΝΔ.

Σ’ όλη αυτή την περίεργη δραστηριότητα έχει όμως τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα; Ο ίδιος λέει ότι το συζήτησε με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον, πλην όμως, όπως αναφέρει, δεν του έδωσε ποτέ κάποια εντολή ο Τσίπρας. Απλώς την πρωτοβουλία την πήρε μόνος του.

Μάλλον ως ένας τυπικός πασόκος, παρά ως συριζαίος μπορεί να χαρακτηριστεί ο Μπόλαρης. Δεν είναι μόνον ότι κατάγεται από τις Σέρρες, από τη φωλιά των καραμανλικών, ούτε βεβαίως που ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές του να «προσέχουν τον πατριώτη του», ούτε τέλος επειδή ήταν δύο φορές υφυπουργός στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Είναι ότι η δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης βρίσκεται στο DNA του. Εδώ και χρόνια (από τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ επειδή, όπως λέει, αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα Σαμαρά) όλες οι επαφές που έχει είναι με πρώην βουλευτές και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στην αρχή οι πασόκοι τον παρακολουθούσαν με δυσπιστία και νόμιζαν ότι ο Μπόλαρης επιχειρούσε μ’ αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει πασόκους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν όμως άρχισε να ομιλεί για ενιαία προοδευτική παράταξη και αντιδεξιό μέτωπο, οι όποιες αντιρρήσεις μηδενίστηκαν και οι πασόκοι άρχισαν να συμμετέχουν στις προσκλήσεις τους.

Για παράδειγμα, τις προάλλες σε ουζερί στον Πειραιά ο Μπόλαρης κατάφερε να συγκεντρώσει τα πιο ηχηρά ονόματα του πάλαι ποτέ πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, όπως τον Χρήστο Φωτίου (πρώην δήμαρχο, νομάρχη και βουλευτή), τον Γιάννη Διαμαντίδη (ο υιός του οποίου θα δοκιμάσει την τύχη του στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές) και τον πρώην υφυπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής Γρηγόρη Νιώτη.

Δυο μέρες αργότερα εμφανίστηκε στις Μοίρες της Κρήτης, όπου κατάφερε να συγκεντρώσει περί τα 40 στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άνοιξε συζήτηση μαζί τους για την ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας και ισχυρής δημοκρατικής παράταξης. Εσπευσε να τους διευκρινίσει ότι άλλο η δημοκρατική παράταξη και άλλο το κόμμα. Το κόμμα όμως, όπως σημείωσε, διεκδικεί τις ψήφους της δημοκρατικής παράταξης, που εν συνεχεία τις ψήφους αυτές θα τις διεκδικήσουν δύο ή τρία κόμματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο διασπάται η δημοκρατική παράταξη και δεν σχηματίζεται ενιαίο αντιδεξιό κίνημα.

Πήγε στη Βέροια και κάλεσε στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Πιερία, την Ημαθία την Πέλλα και το Κιλκίς και τους είπε τα ίδια πράγματα ζητώντας τους να είναι όλοι ενωμένοι έναντι στη Δεξιά και να πηγαίνουν κόντρα στον φιλελευθερισμό.

Αυτό όμως που τον κάνει «υπερήφανο», όπως λέει, στέλεχος της δημοκρατικής παράταξης είναι η πρόσκληση που απηύθυνε σε πέντε κόμματα προκειμένου να συζητήσουν για την Κεντροαριστερά, αλλά και για κοινή υποψηφιότητα στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο. Ο ίδιoς αρνήθηκε να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (αν και το 2010 κατέβηκε ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης εναντίον του Παναγιώτη Ψωμιάδη). Δεν θέλησε, παρά την πίεση που του άσκησε ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο λόγος; Θέλει έναν κοινό υποψήφιο από τα πέντε δημοκρατικά κόμματα, εκπροσώπους των οποίων είχε καλέσει σ’ ένα ξενοδοχείο… Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Προσκάλεσε 40 στελέχη, ήρθαν 60 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΝΑΛ και Το Ποτάμι. «Μπορούσα να προσκαλέσω 400 και να έρχονταν 600, αλλά δεν το έκανα γιατί θέλησα να τους ακούω να μιλάνε», είπε, δίνοντας όμως υπόσχεση ότι αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη θα καλέσει και άλλα στελέχη (κυρίως από το Κίνημα Αλλαγής).

Σ’ αυτήν τη σύναξη των στελεχών των πέντε κομμάτων ο Μπόλαρης, αφού ζήτησε να υπάρξει ενιαίος πολιτικός σχεδιασμός για την υποψηφιότητα περιφερειάρχη και να υπάρξει κοινός υποψήφιος, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του περιφερειάρχη Τζιτζικώστα επειδή δεν αξιοποίησε το ΕΣΠΑ: «Υπάρχουν 1,2 δισ. ευρώ στις τράπεζες για το ΕΣΠΑ που μένουν αναξιοποίητα», είπε, ενώ απευθυνόμενος στους πασόκους (τους εκπροσώπους του Κινήματος Αλλαγής που ήταν παρόντες) είπε: «Θα σας δώσω τώρα τον ορισμό της δημοκρατικής παράταξης: είναι η παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και την οργάνωσε με δημοκρατικές και σοσιαλιστικές αρχές ο Ανδρέας Παπανδρέου» κάνοντας τους πασόκους να τον χειροκροτούν παρατεταμένα.

Κατά τον Μπόλαρη, στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με πληθυσμό περίπου 2 εκατ. κατοίκους, οι περισσότεροι βρίσκονται, όπως τους είπε, στην… εξέδρα, όχι για να φωνάζουν διαμαρτυρόμενοι, αλλά για να δουν πού πάνε τα πράγματα ώστε να γίνουν και πάλι πολιτικά και κομματικά ενεργοί.

Ο Μάρκος Μπόλαρης, είναι δικηγόρος, είναι πολύτεκνος (έχει έξι παιδιά) και ίσως ο πιο θρήσκος υπουργός που πέρασε ποτέ από τη δημοκρατική παράταξη. Μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο, αντί να το διασκεδάσει σε κάποια ντισκοτέκ, προτίμησε και πήγε στο Αγιο Ορος. Από τότε πηγαίνει συνεχώς.