Την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου να σημάνουν οι σημερινές σημαντικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η Αθήνα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα, καθώς η κεντρική επιδίωξή του είναι το λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, ειδικά ύστερα από μια μακρά περίοδο έντασης.

Με τα ενεργειακά να είναι σε πρώτο πλάνο, αλλά και τα εθνικά ζητήματα, κυρίως η συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία η Ρωσία αντιδρά και είναι έτοιμη ακόμα και να θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο έλληνας Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των ελληνορωσικών σχέσεων και να στηθούν εκ νέου γέφυρες ειλικρινούς συνεργασίας και επικοινωνίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Ο Πρωθυπουργός θα περάσει την πύλη του Κρεμλίνου σήμερα το μεσημέρι και επί της ουσίας θα επιδιώξει να έχει η Ελλάδα και πάλι τη Ρωσία στο πλευρό της, σε μια φορτισμένη γεωπολιτικά περίοδο, κατά την οποία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στα Βαλκάνια, η Τουρκία που έχει στενή συνεργασία με τη Μόσχα προκαλεί στο Αιγαίο και καταγράφεται μεγάλη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πούτιν με τον Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και θα συναντηθεί με τον Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική κατοικία, θα συζητηθούν η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία. Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το Κυπριακό, που αποκτά πλέον και άλλη σημασία μετά την ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, ενώ η Μόσχα στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ακόμη θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.

Στο επίκεντρο όμως, πέρα από τη συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας (προφανώς θα τεθεί προς συζήτηση ο αγωγός TurkStream, ο οποίος εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Τουρκία) και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας. Ο Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση αναφέρθηκε στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μίλησε με θερμά λόγια για τη Ρωσία και υπεραμύνθηκε, μεταξύ άλλων, της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ.ά. Ακόμη, αναμένεται να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Η προεργασία της επίσκεψης έγινε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην 11η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Ρωσίας, καθώς αυτή επισημοποίησε και το τέλος της κρίσης που ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι με την απέλαση ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.