Πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα οι ενδείξεις ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πολιτεύονται με έναν και μόνο γνώμονα: ποια θα είναι η κατάλληλη στιγμή όχι απλώς για να προκηρύξουν εκλογές, αλλά για να αιφνιδιάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την προκήρυξή τους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, προδίδονται: ακόμη και η παραμικρή ενέργεια της κυβέρνησης έχει προεκλογικό χαρακτήρα. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα έφτασε στο σημείο να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη σύλληψη ενός ενεχυροδανειστή – ή τουλάχιστον προσπάθησε.

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός είναι μία ακόμη από τις παθογένειες της πολιτικής ζωής που αντέγραψε χωρίς καμία αναστολή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που, αφού χρησιμοποίησε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να κατακτήσει την εξουσία, κόπτεται για την πολιτική σταθερότητα στο όνομα της ομαλής πορείας της οικονομίας. Πολιτική ομαλότητα ωστόσο σημαίνει σαφείς κανόνες του παιχνιδιού. Σημαίνει ότι μια κυβέρνηση δεν ζει και αναπνέει προεκλογικά χωρίς να ορίζει ημερομηνία εκλογών.

Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση ματαιοπονεί. Οι κρυφές προθέσεις της είναι τόσο φανερές, ώστε είναι αδύνατον να αιφνιδιάσει και τον πιο ανυποψίαστο πολίτη. Αν λοιπόν κόπτεται για την πολιτική σταθερότητα, αφού επιτέλους πιστεύει ότι μόνο σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας μπορεί να αναταχθεί η οικονομία, δεν έχει παρά να ορίσει ημερομηνία για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ειδικά για μια κυβέρνηση που δεν κατέκτησε την εξουσία με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, αυτή θα ήταν μια πραγματική υπηρεσία στην πατρίδα.