Η Φώφη Γεννηματά, όπως ξέρετε, είχε χθες ραντεβού με τον Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή. Αυτό που δεν ξέρετε είναι πως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε και ένα μίνι τουρ στα ενδότερα. Εξηγούμαι πάραυτα. Οταν ο Αρχιεπίσκοπος της είπε ότι στο πλάι έχουν ένα μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα, εκείνη του επεσήμανε πως αύριο, που είναι του Αγίου Ανδρέα, γιορτάζει κι ο σύζυγός της. Ετσι, ο Ιερώνυμος αποφάσισε πως πρέπει οπωσδήποτε να της δείξουν το παρεκκλήσι. Εκτός όμως από αυτό, την ξενάγησαν και στα υπόγεια του πλαϊνού κτιρίου, όπου γίνονται σεμινάρια στους ιερείς και υπάρχει ένας πολύ μικρός ναός μέσα στον οποίο βρίσκεται η κρήνη της Αγίας Φιλοθέης. Ο πρωτοσύγκελλος Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών τής διηγήθηκε την ιστορία της Αγίας Φιλοθέης, η οποία βοηθούσε τις κακοποιημένες γυναίκες τον 16ο αιώνα. Και της είπε πως ήταν μια δυναμική και ανυπότακτη γυναίκα σαν κι εκείνη. Τα κομπλιμέντα δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Συμεών τής ευχήθηκε να γίνει και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Εγώ δεν περιγράφω άλλο.

Προτιμάει Κάλυμνο

Οπως ενημερώθηκα από δωδεκανήσιο πληροφοριοδότη μου στις 27 του μήνα, προχθές δηλαδή, ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Καλύμνου έδωσε εντολή στο προσωπικό για υπερωριακή απασχόληση, ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα την 5η Δεκεμβρίου που θα επισκεφθεί το νησί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σκοπός του ταξιδιού του είναι να εγκαινιάσει την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Να σας θυμίσω ότι και τα Θεοφάνια φέτος είχε πάει στην Κάλυμνο ο Τσίπρας. Το λέω γιατί οι δωδεκανήσιοι φίλοι μου αναρωτιούνται «στην Κω, που έχει χτυπηθεί από έναν σεισμό και αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα λόγω των μεταναστευτικών ροών, γιατί δεν πάει;». Μήπως επειδή ο δήμαρχος του νησιού έχει στηλιτεύσει δημόσια την πολιτική του για το Μεταναστευτικό;

Γαλάζιες αλλαγές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες όρισε νέο πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματός του και συντονιστή του εκλογικού αγώνα τον Αναστάσιο Σπηλιόπουλο. Ο απερχόμενος Αντώνης Γυφτόπουλος, σύμφωνα με την Πειραιώς, είχε ζητήσει ο ίδιος την αντικατάστασή του για προσωπικούς κι επαγγελματικούς λόγους. Εγώ θέλω μόνο να θυμίσω ότι δεν έκλεισε χρόνο στη θέση, μιας κι είχε αναλάβει στις 17 Ιανουαρίου. Η τότε μητσοτακική απόφαση είχε εκληφθεί ως σαφές άνοιγμα στον Τζίτζι, μιας κι ο Γυφτόπουλος είναι φίλος, συνεργάτης και κουμπάρος του Τζιτζικώστα. Δεν υπονοώ τίποτα, απλά τα αναφέρω για την ιστορία. Πάντως, σαλονικιώτικη πηγή μου μού επισήμανε ότι στην ομιλία του γαλάζιου προέδρου στο Thessaloniki Summit, πριν από δέκα μέρες περίπου, ο Γυφτόπουλος δεν είχε δώσει το «παρών». Και στα πηγαδάκια συζητούσαν για αλλαγές στον νεοδημοκρατικό κομματικό μηχανισμό.

Τα κομάντα

Χθες το πρωί στα ανοιχτά της Νότιας Κρήτης πραγματοποιήθηκε η άσκηση Medusa παρουσία των υπουργών Αμυνας, των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των διοικητών Πολεμικού Ναυτικού Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Με διέτρεξαν ρίγη εθνικής υπερηφάνειας μόλις είδα το Πάνο Καμμένο με τη στολή κι άρχισα να σιγομουρμουρίζω εκείνο το σύνθημα «στην μπάντα, στην μπάντα, περνάνε τα κομάντα». Πέρα από την πλάκα, πάντως, κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον υπουργό ότι καλό θα ήταν να σταματήσει να φορά στρατιωτικές στολές. Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ειδικά το δικό του κοστούμι συμβολίζει την κυριαρχία της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης πάνω στον Στρατό.

Απάντηση με… Στράτο Διονυσίου

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση αύξησε τη φορολογία για να μη χρεοκοπήσουμε, προχώρησε ο Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή, λέγοντας ότι «δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει δύσκολες αποφάσεις και αύξηση φόρων». «Δεν το θέλαμε, προσαρμοστήκαμε. Η άλλη επιλογή ήταν άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τα νοικοκυριά με μικρές καταθέσεις και μισθωτούς. Αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα στο οποίο η κυβέρνηση απάντησε και επέλεξε τον δύσκολο δρόμο που έχει το πολιτικό κόστος της προσαρμογής», είπε χαρακτηριστικά. Στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με Στράτο Διονυσίου: «Μας υποχρέωσες μα δεν μας είπες τελικά πόσα μας χρέωσες», του είπε, προκαλώντας το ενθουσιώδες σχόλιο του Μπαλαούρα: «Μπράβο κ. Χατζηδάκη. Δεν το περίμενα από σας να πείτε λαϊκό τραγούδι και μάλιστα του Στράτου Διονυσίου». Εγώ να σας επισημάνω ότι το λαϊκό άσμα είναι γαλάζια γραμμή γιατί το είπε από το Μέγαρο Μουσικής, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για τα βραβεία βιώσιμης, καινοτόμου και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Αθηνών, κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το λες και άνοιγμα στη λαϊκή Δεξιά.

Ψυχαναλύοντας τους κυβερνητικούς

Παρακολούθησα έναν καβγά Βαγγέλη Βενιζέλου και Νίκου Παρασκευόπουλου με ψυχαναλυτικές πινελιές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ολα ξεκίνησαν με το άρθρο 86 περί της ευθύνης υπουργών. Ο Βενιζέλος υπενθύμισε διάφορα ενδιαφέροντα από την αναθεώρηση του 2001. Οπως, π.χ., ότι ο Συνασπισμός απείχε (όπως και το ΚΚΕ) από την ψηφοφορία, ενώ ο Καμμένος, που τώρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, το είχε ψηφίσει πανηγυρικά, όπως και ο νυν αντιπρόεδρός του και τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης και η νυν υφυπουργός του και τότε βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Ο Βενιζέλος εξόργισε τον Παρασκευόπουλο κι όταν του είπε να ηρεμήσει εκείνος του ζήτησε να αφήσει τις «ψυχολογικές συμβουλές». Για να λάβει την αποστομωτική κι αρκούντως βενιζελική απάντηση: «Οχι δεν είμαι εξ επαγγέλματος ψυχαναλυτής σας».