Οργή στην ελληνική κοινότητα της Βρετανίας έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ένας έλληνας άστεγος άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας περάσει μια ολόκληρη νύχτα έξω από αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, αφού προηγουμένως τον είχε πετάξει έξω η αξιωματικός υπηρεσίας. Μάλιστα, ενώ ο άτυχος συμπατριώτης μας ξεψυχούσε από υποθερμία, με τον υδράργυρο να έχει υποχωρήσει κάτω από το μηδέν, η αστυνομικός κλείδωσε την πόρτα του τμήματος και μπήκε στο γραφείο της για να παρακολουθήσει μια κινηματογραφική ταινία στο DVD εν ώρα υπηρεσίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2016, αλλά αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς την περασμένη Παρασκευή, σχεδόν τρία χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, διατάχθηκε η αποπομπή τής εν λόγω αξιωματικού από τη Σκότλαντ Γιαρντ. Ο 63χρονος Περικλής Μαλαγαρδής, ο οποίος επί χρόνια χρησιμοποιούσε ως στέγη το αεροδρόμιο του Χίθροου, βρέθηκε το απόγευμα της 4ης Μαρτίου 2016 στο αστυνομικό τμήμα του Αξμπριτζ στο Δυτικό Λονδίνο προκειμένου να παραλάβει το σκυλί του. Ο Τζάνγκο, όπως είχε ονομάσει το Τζακ Ράσελ που του κρατούσε συντροφιά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, φυλασσόταν στο τμήμα όσο ο έλληνας μετανάστης νοσηλευόταν σε νοσοκομείο με σοβαρή δερματική λοίμωξη.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον Μαλαγαρδή να φύγει επειδή άναψε τσιγάρο μέσα στο τμήμα. Εκείνος όμως παρέμεινε στον χώρο «για κάποιο διάστημα», έως ότου «απομακρύνθηκε βιαίως» σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν προσπάθησε να καπνίσει για δεύτερη φορά. Ο 63χρονος αποφάσισε να περιμένει έξω με σκοπό να παραλάβει τον σκύλο του. Πέντε ολόκληρες ώρες αργότερα, στις 5.30 το πρωί, αστυνομικοί τον βρήκαν να κείτεται νεκρός. Στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε στις 6.45 απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σημειώνεται ότι η επίμαχη νύχτα ήταν μία από τις πιο ψυχρές εκείνου του Μαρτίου. Η θερμοκρασία σώματος του Μαλαγαρδή μετρήθηκε μόλις στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Αφού κλείδωσε την πόρτα της εισόδου, η αξιωματικός υπηρεσίας Μπούπιντερ Κάλσι μπήκε στο γραφείο της και έβαλε ταινία στο DVD. Σύμφωνα με το πόρισμα «δεν αντιμετώπισε τον Μαλαγαρδή με τον ενδεδειγμένο τρόπο» και έπαψε, ως μη όφειλε, να ασχολείται μαζί του μετά την εκδίωξή του από το τμήμα, παρά το γεγονός ότι εκείνος παρέμενε έξω από αυτό. «Κρίναμε ότι η Κάλσι έπρεπε να κατηγορηθεί για υπηρεσιακή ανεπάρκεια» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο μεταβίβασε τον φάκελο στον εισαγγελέα εκτιμώντας ότι έπρεπε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο άσκησης κατηγοριών για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια. Ωστόσο, η Εισαγγελία απεφάνθη ότι «δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την άσκηση δίωξης». Πηγή της Σκότλαντ Γιαρντ είπε στα «ΝΕΑ» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα και για δεύτερο αστυνομικό ο οποίος είχε ανάμειξη στο συμβάν.

Ετοιμαζόταν να γυρίσει στην Ελλάδα

Ο Περικλής Μαλαγαρδής, γνωστός στο Λονδίνο ως Πέρι, μετανάστευσε στη Βρετανία το 1989. Εργάστηκε ως διανομέας για 11 χρόνια, αλλά έχασε τη δουλειά του και έμεινε άστεγος όταν χώρισε από την κοπέλα με την οποία συζούσε. Για ένα διάστημα έμενε στο αυτοκίνητό του. Ωστόσο, πριν από πέντε χρόνια το όχημα κατασχέθηκε, πιθανότατα λόγω χρεών. Τα τελευταία χρόνια κοιμόταν στο Χίθροου. Είχε γίνει φίλος με το προσωπικό του αεροδρομίου, με υπαλλήλους της British Airways, αλλά και με έναν ιερέα, οι οποίοι του έδιναν φαγητό. Είχαν, μάλιστα, συγκεντρώσει 6.000 στερλίνες, με σκοπό να του αγοράσουν εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα. Ο Μαλαγαρδής επρόκειτο να κάνει αυτό το ταξίδι «άμεσα». Στην εκδοχή αυτή συνηγορούν όσα είπε στα «ΝΕΑ» αξιωματούχος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. «Ο Μαλαγαρδής είχε έρθει στο προξενείο τον Μάρτιο του 2016, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο. Ωστόσο, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε διότι ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, με πληγές στο πόδι, και έτσι καλέσαμε ασθενοφόρο. Εκτοτε δεν είχαμε νέα του». Τραγική ειρωνεία: τα χρήματα που συγκέντρωσαν οι φίλοι του για το πολυπόθητο ταξίδι στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την κηδεία του. Οσο για τον Τζάνγκο, τον φροντίζει πια μια αεροσυνοδός της British Airways.