To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βγαίνει εκτός Ελλάδας! Και μάλιστα η φήμη των άριστων φοιτητών του, που έφεραν πρόσφατα την Τesla στην Ελλάδα, οδήγησαν το ίδρυμα σε μια άνευ προηγουμένου πρωτοπορία: τη διοργάνωση για πρώτη φορά προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ! Πρόκειται για κοινά πτυχία, τα λεγόμενα joint degree, που θα δίνονται από τα δύο ιδρύματα μαζί, ενώ η φοίτηση θα διαρκεί τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και έναν στις ΗΠΑ για τους έλληνες φοιτητές. Για τους αμερικανούς φοιτητές θα ισχύει το αντίστροφο. Τα πτυχία που θα λάβουν οι πρώτοι φοιτητές, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στη μεγάλη αυτή συνεργασία (και φυσικά θα περιλαμβάνουν ένα τίτλο μάστερ όπως ισχύει ήδη στη χώρα μας), θα αναφέρουν έτσι ότι πρόκειται για τίτλους σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Κολούμπια των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στη συμφωνία αυτή κατέληξε ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας ύστερα από συνάντηση που είχε προ δεκαημέρου με τις πρυτανικές Αρχές του αμερικανικού ιδρύματος. Αυτό βέβαια είναι μόνο η αρχή γιατί φαίνεται ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια διεκδικούν πιεστικά να αυξήσουν τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις με το ελληνικό ίδρυμα. Συνεργασίες σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο με το Πολυτεχνείο ζήτησαν ακόμη με πρωτοβουλία τους το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οσον αφορά τη συνεργασία του ΕΜΠ με το Κολούμπια, αποφασίστηκε ότι θα αρχίσει σε 12 μήνες, με τους πρώτους φοιτητές του ΕΜΠ να επιλέγονται αποκλειστικά με κριτήρια αριστείας. Τα δίδακτρα του μέρους των σπουδών τους που θα γίνει στην Αμερική (παρόλο που θα είναι μειωμένα) θα καλύπτονται από δωρεές και υποτροφίες, για την εξασφάλιση των οποίων οι πρυτανικές Αρχές του ΕΜΠ βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το θέμα, όπως είναι φυσικό, έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα μας και αναδεικνύει τη δύναμή της στον τομέα της παιδείας, η οποία μπορεί τελικά να αποτελέσει τον δρόμο προς την ανάπτυξή της και την πραγματική έξοδο από την κρίση. Να θυμίσουμε ότι φέτος η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατατάχθηκε στην 7η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την επιστημονική κατάταξη του Ινστιτούτου της Σαγκάης.

Πώς ξεκίνησαν όλα. Τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας τις πέρασε στην Αμερική. Οχι ωστόσο για λόγους αναψυχής. Το πρόγραμμά του περιλάμβανε ταξίδια σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια, τα δύο με δική τους πρωτοβουλία, και κατέληξε σε μια ιδιαίτερη συμφωνία.

Οταν δε ο Γιάννης Γκόλιας ζήτησε ο ίδιος να δει την κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια για μια τυπική εθιμοτυπική συζήτηση, δεν μπορούσε καν να φανταστεί αυτό που θα άκουγε στη συνέχεια. Στη συνάντηση εμφανίστηκε σχεδόν όλη η ηγεσία του ιδρύματος, που όπως φάνηκε είχε προετοιμαστεί καθώς κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για συνεργασία τοποθετημένη στην επιστήμη των Μηχανικών.

Ετσι, στη συνάντηση που έγινε στις εγκαταστάσεις του Κολούμπια συμμετείχαν η κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του αμερικανικού ιδρύματος Mary Boyce, ο αντιπρύτανης εκπαίδευσης Sonaymane Kahani, οι αναπληρώτριες κοσμήτορα από τη Σχολή Μηχανικών και οι απόφοιτοι του ΕΜΠ καθηγητές από τη Σχολή Μηχανικών του Κολούμπια σήμερα Ι. Κουγιουμτζόγλου και Χ. Παπαδημητρίου.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν γρήγορα: άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για την παροχή ΕΜΠ – Κολούμπια κοινού master degree (ενιαίου δηλαδή πτυχίου ισοδύναμου με μάστερ), με τη δυνατότητα οι φοιτητές του κάθε ιδρύματος να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του πέμπτου έτους για το νέο ενιαίο δίπλωμα σε μια σειρά ειδικότητας Μηχανικού στο άλλο πανεπιστήμιο.

Αποφασίστηκε επίσης η προώθηση των διαδικασιών για την παροχή του νέου πτυχίου με τη δυνατότητα οι φοιτητές του κάθε πανεπιστημίου να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του δεύτερου έτους για επιλεγμένα υπάρχοντα προγράμματα μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών στο άλλο πανεπιστήμιο. Τέλος, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας συνεργασίας με μέλη και από τα δύο πανεπιστήμια και αντικείμενο την εξέταση και διαχείριση όλων των θεμάτων που θα επιτρέψουν η συνεργασία αυτή να αρχίσει σε δώδεκα μήνες από τις αρχές Νοεμβρίου του 2018.

Οι εκπρόσωποι του Κολούμπια, ωστόσο, επιβεβαίωσαν ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει πολύ γρήγορα, καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσαν και σχετική συνεργασία τους με τις Grand Écoles της Γαλλίας.