Η συνάντηση εργασίας μεταξύ ΕΜΠ και Columbia University στη Νέα Υόρκη, αλλά και οι πρόσφατες σχετικές συναντήσεις με άλλα διακεκριμένα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά αυτό που προκύπτει σταθερά από τις διεθνείς επιστημονικές αξιολογήσεις τα τελευταία χρόνια: το Πολυτεχνείο κατέχει αναμφίβολα εξέχουσα θέση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα των μηχανικών.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, δοκιμάζεται η αντοχή του ελληνικού δημόσιου πανεπιστήμιου και βέβαια και εκείνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Δύσκολα κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί διατηρώντας και βελτιώνοντας την υψηλή στάθμη των σπουδών του εάν είχε υποστεί μείωση του διδακτικού προσωπικού του κατά 20%, μείωση του προϋπολογισμού του στο ένα τρίτο σε σχέση με εκείνον που είχε πριν από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα θα είχε υποχρεωθεί από την πολιτεία να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των εισαγόμενων φοιτητών σ’ αυτό.

Παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες, το Πολυτεχνείο, στηριγμένο στην αρμονική συνεργασία του υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και των εκλεκτών πραγματικά φοιτητών του, όχι μόνο δεν κατέθεσε τα όπλα, όχι μόνο δεν υπέστειλε τη σημαία της προσπάθειας, αλλά με πείσμα και συστηματική εργασία ξεπερνάει ακόμη και τους πιο φιλόδοξους στόχους και ανεβαίνει συστηματικά σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής και ερευνητικής διεθνούς αναγνώρισης.

Η συνεργασία του ΕΜΠ με το Columbia University για κοινά πτυχία, που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης υπερδεκαετούς συμφωνίας για κοινά πενταετή πτυχία πολιτικών μηχανικών που έχει το αμερικανικό πανεπιστήμιο με την Ecole Nationale des Pont et Chaussees στο Παρίσι, αναδεικνύει τις πολύ σημαντικές δυνατότητες του πρώτου τεχνολογικού ιδρύματος της χώρας αλλά και του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου γενικότερα. Αναδεικνύει επίσης τις αναμφισβήτητες ικανότητες και δεξιότητες των αποφοίτων του ΕΜΠ, που είναι περιζήτητοι στα διακεκριμένα διεθνή πανεπιστήμια για το γνωστικό τους υπόβαθρο, το οποίο αποκτούν στο Πολυτεχνείο αλλά και πριν από αυτό. Ας τα έχουμε αυτά υπόψη όταν αξιολογούμε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Γιάννης Γκόλιας είναι πρύτανης του ΕΜΠ