Τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, από τα οποία προκλήθηκε ισχαιμικό επεισόδιο, ήταν η αιτία του τραγικού θανάτου του το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου σε κοσμηματοπωλείο της Ομόνοιας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι αρμόδιοι ιατροδικαστές στο οριστικό δεκασέλιδο πόρισμα το οποίο συνέταξαν μετά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

«Ως εκ τούτου η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου είναι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου, σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος» καταλήγει το πόρισμα των ιατροδικαστών.

Σε χθεσινές τους δηλώσεις οι δυο ιατροδικαστές που συνέταξαν την πολυσέλιδη έκθεση, οι Νίκος Καλόγριας και Σουλτάνα Μαριανού, εξήγησαν ότι κατά τη νεκροψία-νεκροτομή διαπιστώθηκαν πολλαπλά διάσπαρτα τραύματα στο σώμα του άτυχου Ζακ. Τα τραύματα αυτά όμως, όπως επισήμαναν, «δεν συνιστούν θανατηφόρες κακώσεις με την έννοια ότι θα μπορούσαν να επιφέρουν από μόνα τους απευθείας τον θάνατο» . Προκλήθηκαν από ποικίλους μηχανισμούς, όπως από τέμνον όργανο (π.χ. τμήματα γυαλιού), από θλων αμβλύ όργανο (π.χ. χέρι ή πόδι), από πρόσκρουση σε επιφάνεια (π.χ. έδαφος ή ογκώδες αντικείμενο).

ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΕΣ. Οι ιατροδικαστές στην ενημέρωση για το τελικό πόρισμα επανέλαβαν ότι η τοξικολογική εξέταση δεν κατέδειξε παρουσία τοξικών ή άλλων ουσιών που να συνδέονται με τον θάνατο. Ως εκ τούτου, τόνισε ο Νίκος Καλόγριας, «με δεδομένη την απουσία υποκείμενης στεφανιαίας ή άλλης καρδιολογικής νόσου ή άλλης υποκείμενης παθολογικής οντότητας πλην της βαριάς υπατικής βλάβης, καθώς και τοξίκωσης, οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος μέσω μηχανισμού στρες – ο όρος στρες με την ιατρική του έννοια -, δηλαδή την αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα».

Το πόρισμα παραδόθηκε στην οικογένεια του θύματος και στην Αστυνομία. Σε δηλώσεις της η δικηγόρος της οικογένειας Αννυ Παπαρούσου τόνισε ότι «γνωρίζαμε από την αρχή ότι ο θάνατος προκλήθηκε αιτιωδώς από τη βάναυση κακοποίηση και τα χτυπήματα που δέχθηκε. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει πλέον ένα έδαφος τροποποίησης της κατηγορίας το οποίο θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα και εμείς επίσης θα σκεφθούμε τις ενέργειές μας σε αυτό το επίπεδο».