Αλλο ένα ντέρμπι, άλλη μια νίκη επί του Ολυμπιακού, άλλη μια μέρα στη δουλειά. Για τον (επί έξι συναπτά έτη παίκτη του Παναθηναϊκού και ως εκ τούτου μπαρουτοκαπνισμένο στις μάχες των «αιωνίων») Τζέιμς Γκιστ δεν αποτελούσε τίποτε άλλο παρά ένα déjà vu, που ωστόσο κάθε φορά έχει διαφορετικό σενάριο και αναλόγως ποικίλλουν τα δεδομένα και τα ζητούμενα…

«Το ζητούμενό μας είναι να αντιληφθούμε την ταυτότητά μας: ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν έχουμε την ποιότητα της ΤΣΣΚΑ, της Ρεάλ και της Φενέρμπαχτσε, που μπορούν κάθε βράδυ να βάζουν 100 πόντους και να βασίζονται σε όλους τους παίκτες τους. Εμείς είμαστε καταδικασμένοι να πολεμάμε για κάθε κατοχή της μπάλας, να καταβάλλουμε πολύ πιο σκληρή προσπάθεια και εάν συμβεί αυτό στην άμυνα, τότε θα ακολουθήσει και η επίθεση» τόνισε ο αμερικανός φόργουορντ μετά την προχθεσινή νίκη, που έδωσε το κίνητρο στους Πράσινους να συνεχίσουν την εντός των τειχών άπταιστη διαδρομή τους και να αβγατίσουν την ευνοϊκή παράδοσή τους απέναντι στους Πειραιώτες.

«Κάναμε το πρώτο βήμα για να έχουμε το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς, αλλά αυτή είναι μια μακρινή υπόθεση. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νίκη ως σημείο αναφοράς για να γίνουμε καλύτεροι. Αυτή την εποχή δυσκολευόμαστε πολύ στα σουτ τριών πόντων και στις βολές, παρ’ όλα αυτά νικήσαμε. Για εμένα όλα εξαρτώνται και απορρέουν από την ενέργεια, τη θέληση και τον αλτρουισμό, ώστε ο ένας παίκτης να βοηθάει τον άλλον και να βάζουμε το «εγώ» κάτω από το «εμείς»» εξήγησε ο Γκιστ,  που φρόντισε κιόλας να ανεβάσει τον πήχη: «Εμείς θέτουμε τα όριά μας» καταλήγει. «Εάν δουλέψουμε σκληρά και έχουμε θετική διάθεση, τότε στ’ αλήθεια πιστεύω ότι το ταβάνι μας είναι ο ουρανός!».