Μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα δύο εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων Ασπροπύργου και Αλίμου έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών στη μακρά λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ. Τα εργατικά δυστυχήματα, που τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, ήταν και ο λόγος που χθες το πρωί περίπου 30 μέλη της ΠΟΕ – ΟΤΑ εισέβαλαν στο υπουργείο Εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Μάλιστα, οι διαμαρτυρόμενοι έφτασαν μέχρι το γραφείο της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία απουσίαζε, ωστόσο έλαβαν τη δέσμευση για συνάντηση με την υπουργό την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται πως χθες η ΠΟΕ – ΟΤΑ έκλεισε τα αμαξοστάσια όλων των δήμων της χώρας «ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας, θυμού και αγανάκτησης για τις τραγικές απώλειες συναδέλφων μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Σήμερα, μάλιστα, η Ομοσπονδία θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις.

ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ. Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ένας 53χρονος οδηγός απορριμματοφόρου στον Δήμο Αλίμου έχασε τη ζωή του όταν το απορριμματοφόρο που οδηγούσε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ξέφυγε από την πορεία του και ανετράπη. Λίγες ημέρες νωρίτερα, δύο εργαζόμενοι στον Δήμο Ασπροπύργου, την ώρα που έκαναν εργασίες καθαριότητας πεζοδρομίων στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, παρασύρθηκαν από διερχόμενο όχημα. Ο ένας από τους εργαζομένους, ο οποίος ήταν και άτομο με ειδικές ανάγκες καθώς είχε πρόβλημα ακοής, έχασε τη ζωή του, ενώ ο συνάδελφός του μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Τα δύο αυτά περιστατικά είναι ανάμεσα στα εννέα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα εργαζομένων καθαριότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέτος. Συνολικά δε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την ΠΟΕ – ΟΤΑ, οι νεκροί φτάνουν τους 45!

Η χρονιά, άλλωστε, δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς μόλις τη δεύτερη μέρα του 2018 ένας 54χρονος εργαζόμενος στον Δήμο Αμφίπολης τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού, ενώ ένας συνάδελφός του στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης έχασε τη μάχη με τη ζωή μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, το 2017 ήταν η χρονιά όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα θανάσιμα ατυχήματα, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 12.

«Παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά τον θάνατο του εργαζομένου στον Ασπρόπυργο, είναι εγκληματικό να βγάζεις ένα άτομο με ειδικές ανάγκες στον δρόμο. Βεβαίως τα ΑμεΑ να συμπεριλαμβάνονται στις προκηρύξεις, αλλά να μην τοποθετούνται σε τέτοιες υπηρεσίες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν ατυχήματα και να τραυματιστούν και τα ίδια. Και δεν είναι μόνο τα θανατηφόρα ατυχήματα. Εχουμε και εκατοντάδες τραυματισμούς από πτώσεις από απορριμματοφόρα οχήματα, σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι, ακόμη και ακρωτηριασμούς άκρων» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκος Τράκας.

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ. Οπως τονίζει, οι εργαζόμενοι ζητούν επιτακτικά τη διενέργεια ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στα αμαξοστάσια των δήμων και «στην περίπτωση που εντοπιστούν ελλείψεις και παραπτώματα να υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις ακόμη και για τους ίδιους τους δημάρχους» προσθέτει ο Νίκος Τράκας. Υπάρχουν δήμοι, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, που δεν παρέχουν στους εργαζομένους τους – όπως ορίζει η νομοθεσία – τα βασικά είδη ατομικής προστασίας, όπως κράνη ή γάντια.

Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη για τα εργατικά ατυχήματα. «Οπως κάναμε και για την περίπτωση των δύο συναδέλφων μας στην Τήνο, που τον περασμένο Απρίλιο έχασαν τη ζωή τους όταν το απορριμματοφόρο έπεσε σε γκρεμό. Τόσους μήνες μετά και ακόμη δεν έχουμε πάρει το πόρισμα για το τι συνέβη» υποστηρίζει ο Νίκος Τράκας.

Ο τομέας της καθαριότητας χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα εκπαιδευτεί, όπως λέει. «Αυτή τη στιγμή, στα απορριμματοφόρα ανεβαίνουν εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ για κοινωφελή εργασία, οι οποίοι δεν έχουν περάσει την απαραίτητη εκπαίδευση». Μάλιστα, όπως προσθέτει, στα τέλη του μήνα τελειώνει το οκτάμηνο των συμβασιούχων στην καθαριότητα, οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018 για τις μόνιμες προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.