Μπορεί στην Ευρωλίγκα να… χάνει λάδια, έχοντας ήδη τρεις ήττες σε ένα ιδιαίτερα βατό πρόγραμμα στις πρώτες επτά αγωνιστικές, αλλά κόντρα στον Ολυμπιακό βρίσκει τον εαυτό του.

Ο Παναθηναϊκός μέσα σε 10 μέρες επικράτησε δεύτερη φορά (σχετικά άνετα μάλιστα) του αιώνιου αντιπάλου του με 79-70 με ηγέτη τον Νίκο Παππά (επίσης βρίσκει τον καλό του εαυτό πολλές φορές κόντρα στον Ολυμπιακό), παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα για την πρωτιά στην κανονική περίοδο αλλά περισσότερο ψυχολογία για τη διαβολοβδομάδα με Μπαρτσελόνα (εντός) και Μπασκόνια (εκτός) για την Ευρωλίγκα, στην οποία έκανε τη χειρότερη εμφάνισή του την Παρασκευή με την Εφές Αναντολού.

Αλλωστε το παραδέχθηκε και ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην κάμερα της Cosmote TV: «Είμαστε προβληματισμένοι από την εικόνα μας στη Euroleague. Το υλικό είναι εξαιρετικό, είναι αυτό που ζήτησε ο προπονητής. Εκείνος οφείλει να βρει τις λύσεις για να παίξουμε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε για το ντέρμπι διαφώνησε με τον όρο: «Ντέρμπι το λέτε εσείς. Από την αρχή της χρονιάς λέω ότι ο Ολυμπιακός έχει ρίξει λευκή πετσέτα. Κακώς το παιχνίδι έφτασε να κριθεί στο τελευταίο δεκάλεπτο. Επρεπε να το έχουμε καθαρίσει από νωρίς»!

Ατσάλι και… βούτυρο

Η χθεσινή διαφορά σε ένα πολύ κακό παιχνίδι – ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο όπου οι δύο ομάδες κακοποίησαν το μπάσκετ – ήταν ξεκάθαρα στις άμυνες.

Στη μία (Παναθηναϊκού) θα έπρεπε να βγει… αίμα για να σκοράρει ο αντίπαλος, με τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ να ρισκάρουν ακόμα και στα όρια του αντιαθλητικού φάουλ για να μην επιτρέψουν στον Ολυμπιακό το εύκολο καλάθι.

Στην άλλη πλευρά, αυτή των Πειραιωτών, ώρες ώρες η άμυνα έμοιαζε να είναι από βούτυρο…

Ο Καλάθης (7 π., 7 ασίστ) σε μια κακή βραδιά έβαλε 2-3 καλάθια σαν να έκανε περίπατο στο πάρκο, περνώντας όλη την άμυνα των Ερυθρολεύκων, ενώ έκανε και 2-3 άλεϊ ουπ με Θανάση Αντετοκούνμπο και Λάσμε.

Ο επιθετικός οίστρος του Ζακ ΛεΝτέι (20 π. με 4/5 δίπ., 3/3 τρ.), που… ντύθηκε Τίμα του πρώτου παιχνιδιού, κράτησε για λίγο τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι (όταν και προηγήθηκε 26-20 στο 15′ ή όταν μείωσε στο δεύτερο ημίχρονο στον πόντο) αλλά δεν είχε κάτι άλλο να παρουσιάσει η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος δεν είχε στη διάθεσή του τον τραυματία Τουπάν και ψάχνει γκαρντ, χωρίς όμως να φύγει κάποιος.

Την ίδια ώρα οι γηπεδούχοι είχαν ξεκινήσει με 0/10 τρίποντα αλλά ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να το εξαργυρώσει, έχοντας άλλωστε μόλις 5 ασίστ για 8 λάθη στο πρώτο μέρος.

Σούπερ Παππάς

Οταν μπήκε δε και ο Νίκος Παππάς (έβαλε τα δύο πρώτα τρίποντα της ομάδας του) το μομέντουμ άλλαξε. Ο έμπειρος γκαρντ ήταν όλα τα λεφτά για την ομάδα του με 24 π. (4/6 δίπ. και 4/8 τρ.) κάνοντας άνω κάτω την έτσι και αλλιώς ευάλωτη ερυθρόλευκη άμυνα.

«Είμαστε μια ομάδα που ακόμα μεγαλώνει» είπε ο Ντέιβιντ Μπλατ, που όμως όταν βλέπει το 16/27 βολές τι θα λέει άραγε;

Γιατί, άντε μια ομάδα που χτίζεται να έχει 40% στα δίποντα και 36,4% στα τρίποντα, αλλά έντεκα χαμένες βολές;

Και να οδηγεί τον αντίπαλο μόλις σε 4 λάθη σε ολόκληρο σαρανταπεντάλεπτο, τότε τι να περιμένει κανείς.

Μέχρι και ο τεχνικός της ΑΕΚ Λούκα Μπάνκι, που παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου Μπλατ και Πασκουάλ (!), θα απόρησε με τέτοια στατιστικά.

Μόνο ο Πρίντεζης είχε 3/10 βολές παίζοντας και πάλι 34 λεπτά (είχε παίξει 37 με τη Φενέρ).

«Μα και ο ΛεΜπρον παίζει πολύ» απάντησε ο Μπλατ σε σχετική ερώτηση!

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός βρήκε την ενέργεια και πάλι από τον Θανάση Αντετοκούνμπο στην άμυνα, ενώ μπροστά τον ξεκόλλησε ο Παππάς και πήρε τη σκυτάλη κάποια στιγμή και ο Λάνγκφορντ (11 π.).

Ο Ολυμπιακός ήταν πολλές φορές πελαγωμένος και αυτό «φώναζε» στον αντίπαλο. Ναι, είναι μια ομάδα που χτίζεται, αλλά χθες δεν είχε καθόλου πνευματική συγκέντρωση (ιδιαίτερα παίκτες-κλειδιά όπως ο Μιλουτίνοφ, ο Τίμα, ο Στρέλνιεκς και ο Παπανικολάου), ο Σπανούλης μπήκε για λίγο (και αργά) στο παιχνίδι και οι φιλοξενούμενοι κόντρα σε έναν κακό Παναθηναϊκό έχασαν και εύκολα στο τέλος.

Νεοφώτιστοι στα χαρτιά

Με όπλο την άμυνα και εξαιρετικό τον Ράιν Χάροου που έκανε πράγματα και θαύματα (20 πόντους με 5/10 δίπ., 2/2 τρίποντα, 1 κλέψιμο, 7 κερδισμένα φάουλ και κρίσιμο τρίποντο στην ώρα που οι γηπεδούχοι πλησίασαν στο 60-61) το Περιστέρι πέρασε νικηφόρα και από τη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Αρη (68-62) και παραμένει αήττητο στην κορυφή μαζί με τον Παναθηναϊκό.