Αναμενόμενο, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία. Κοντά πλέον στα μισά του δρόμου της σεζόν και την ίδια στιγμή δίχως την παραμικρή αγωνιστική δράση. Ενας μικρός οδηγός… επιβίωσης στην καρδιά μιας ακόμη «εθνικής διακοπής» από εκείνες που υποχρεώνουν τις ομάδες να κατεβάσουν τον «γενικό». Τόσο προβλέψιμος, που αγγίζει το όριο του κλισέ.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν στον Ρέντη το τελευταίο διήμερο δεν υπήρξε στο πρόγραμμα ούτε προπόνηση και όταν το μισό ρόστερ του Πέδρο Μαρτίνς λείπει σε εθνικές υποχρεώσεις; Ανοίγει μια παρατεταμένη – πρώιμη – μεταγραφική με άξονες στα αυτονόητα. Για τον σέντερ φορ, μιας και «ο γρίφος του γκολ» δεν λέει να λυθεί, και για ό,τι πιο ενδιαφέρον υπάρχει διαθέσιμο στην εγχώρια αγορά, μιας και ο Ολυμπιακός προφανώς και έχει τις κεραίες του ανοιχτές – σταθερά – για να τονώσει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό κορμό του. Κάπως έτσι, τα τελευταία 24ωρα, και ενώ η θερμοκρασία έπεσε απότομα, το ρεπορτάζ δίνει την αίσθηση… Αυγούστου. Ενα μπαράζ ονομάτων. Ο Αραούχο, ο Μήτρογλου, ο Ιντέγε, ο Πιαζόν, ο Μασούρας κ.λπ.

Αλλού τα σημαντικά

Τα καλά νέα; Ολοι πρόσωπα γνωστά. Τα υπόλοιπα; Αυτή η συζήτηση ξεκινά και τελειώνει μακριά από τον Ρέντη. Σε εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιόφωνα. Για τον οργανισμό Ολυμπιακός το τελευταίο πράγμα που μπορεί να προκύψει αυτόν τον καιρό στην ατζέντα του είναι μια τέτοια διαδικασία. Για άλλα καίγονται οι Ερυθρόλευκοι μετρώντας αντίστροφα για την επιστροφή τους στη δράση. Περιμένουν πρωτίστως να επιστρέψουν άπαντες υγιείς και βέβαια να παρουσιαστούν έτοιμοι στην επόμενη πρόκληση. Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, στη σημαντικότερη «ειδική διαδρομή» μέχρι την επόμενη! Ισως στο πιο κομβικό κομμάτι της φετινής σεζόν. Γιατί αν ρίξει μια ματιά κανείς απλά και μόνο στο πρόγραμμα, εύκολα αντιλαμβάνεται πως στην επόμενη πεντάδα αναμετρήσεων οι Ερυθρόλευκοι παίζουν ρέστα. Τόσο στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου ούτως ή άλλως ο όμιλος φτάνει στο τέλος του, όσο και στην απόπειρα να μείνουν όσο πιο κοντά μπορούν στην κορυφή της Σούπερ Λίγκας.

«Τούνελ»

Τι λέει το πρόγραμμα: Ατρόμητος (εκτός), Παναιτωλικός (εντός), Ξάνθη (εκτός) για το πρωτάθλημα, και ανάμεσα τα δύο ματς με την Μπέτις (εκτός) και τη Μίλαν (εκτός) στον επίλογο του γκρουπ του Γιουρόπα. Την ίδια στιγμή η τριλογία του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα είναι Ξάνθη (εντός), Λαμία (εκτός) και ΑΕΛ (εντός), άρα πιθανότατα άλλοι εννέα βαθμοί στο σακούλι της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του έναν «διάδρομο απογείωσης» και ο Ολυμπιακός ένα ακόμη «τούνελ». Με τη βαθμολογική διαφορά να είναι στους έξι βαθμούς, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι Πειραιώτες ουσιαστικά δεν έχουν δικαίωμα στο λάθος. Πέρυσι στο Περιστέρι και στην Ξάνθη πήραν δύο βαθμούς και έχασαν τέσσερις με τη βοήθεια δύο διαιτητών… μάλαμα, από τους καλύτερους της Εξυγίανσης, του Καλογερόπουλου και του Τζήλου. Φέτος απαγορεύεται οποιαδήποτε απώλεια, ό,τι και να στείλει στο διάβα των Ερυθρολεύκων ο φίλτατος Μέλο Περέιρα και οι «επιστημονικοί» συνεργάτες του.

Ταυτόχρονα, οι Πειραιώτες θα πρέπει να βρουν την ισορροπία και τις επιλογές ώστε να διεκδικήσουν κάτι στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν. Κάτι που δεν θα τους δώσει – με θέα στην τελευταία αγωνιστική – ως μοναδικό σενάριο πρόκρισης τη νίκη επί της Μίλαν με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά. Δεν είναι εύκολο, βεβαίως, να διεκδικήσεις κάτι καλό στην έδρα της Μπέτις, που έκλεισε τον προηγούμενο κύκλο της στη La Liga με μια περιποιημένη τεσσάρα επί της Μπάρτσα μέσα στο Καμπ Νου. Δεν γίνεται όμως και αλλιώς. Για να προκριθεί ο Ολυμπιακός χρειάζεται 3+ βαθμούς στους τελευταίους έξι του ομίλου.

Ολα αυτά από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου. Πολύ πριν ανοίξει το χειμερινό μεταγραφικό παράθυρο. Σε αυτές τις 19 βραδιές ο Ολυμπιακός θα παίξει το ευρωπαϊκό του όνειρο και θα αποδείξει την ανθεκτικότητά του στη μάχη του τίτλου. Και αυτό καλείται να το κάνει προφανώς με τους παρόντες. Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας πόσο ανεπίκαιρη είναι αυτή τη στιγμή η κουβέντα για την ενίσχυση. Είπαμε όμως: οι μέρες της διακοπής είναι δύσκολες. Και κατά έναν τρόπο είναι δύσκολες για όλους…