Είναι όντως κλισέ, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να αποδράσει με τη νίκη απόψε (19.30) από το Sinan Erdem Dome της Κωνσταντινούπολης…

Αμυνα ή μάλλον – για να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η σημασία της – ΑΜΥΝΑ!

Η ισόβαθμη των Πρασίνων Αναντολού Εφές (4-2) διαθέτει την τρίτη πιο παραγωγική επίθεση της Ευρωλίγκας και συν τοις άλλοις έχει να επιδείξει το καλύτερο ποσοστό στα σουτ τριών πόντων (46%), δημιουργώντας ένα σαφές κοντράστ απέναντι στη δική τους πενιχρή επίδοση από τη μεγάλη άρκτο (31,8%).

«Εχουν μεγάλη επιθετική ικανότητα, διαθέτουν ποιότητα και εμπειρία και η εκκίνησή τους είναι εξαιρετική» σχολίασε ο Τσάβι Πασκουάλ εστιάζοντας στη βασική προτεραιότητα του Παναθηναϊκού: «Πρέπει να τους αναχαιτίσουμε με την άμυνά μας, αλλά ταυτόχρονα να βρούμε και λύσεις στην επίθεση, επιδιώκοντας να σκοράρουμε στον αιφνιδιασμό και να ανεβάσουμε τα ποσοστά ευστοχίας μας».

Εικοστή όγδοη φορά!

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από τη νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, την οποία ο καταλανός προπονητής έχει ήδη λησμονήσει. «Κάθε ματς είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και γι’ αυτό πρέπει να ξεπερνάμε γρήγορα τα συναισθήματά μας και στην προκειμένη περίπτωση να πετύχουμε μια εκτός έδρας νίκη που μετράει πολύ».

Ο τραυματίας Τζέιμς Γκιστ ακολούθησε την αποστολή στην Πόλη, αλλά η συμμετοχή του θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Στον αντίποδα ο Εργκίν Αταμάν έχει τον δικό του πονοκέφαλο, λόγω της απουσίας του Σέιν Λάρκιν, τον οργανικό ρόλο του οποίου θα κληθεί να παίξει (συμπεριλαμβανομένης και της άμυνας απέναντι στον Νικ Καλάθη), ο Βασίλιε Μίτσιτς.

Οι δύο ομάδες αναμετρώνται απόψε για 28η φορά στα χρονικά, με τον Παναθηναϊκό να έχει τη μερίδα του λέοντος με 18 νίκες έναντι 9 των Τούρκων. Οι Πράσινοι μετρούν τρεις απανωτές επιτυχίες απέναντι στην Εφές, μάλιστα ακριβώς πριν από έναν χρόνο (16 Νοεμβρίου 2017) επέζησαν ενός συγκλονιστικού θρίλερ, με σκορ 82-81. Δύο δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Γκιστ τάπωσε τον (δις πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα Πατρών και τον Πανιώνιο) Ερικ ΜακΚόλουμ και όταν ακούστηκε η κόρνα της λήξης η μπάλα αναπαυόταν στα χέρια του Καλάθη που έχασε για ένα ριμπάουντ την ευκαιρία να πετύχει triple double div (29 π., 9 ρ., 10 ασ.).