«ΤΑ ΝΕΑ» σημείωναν στο χθεσινό τους φύλλο ότι το βασικό προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με σειρά υποθέσεων που παραμένουν ανοικτές σε διάφορα δικονομικά στάδια. Ανάμεσα σε αυτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν και τα δάνεια των κομμάτων. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε: τα δάνεια των κομμάτων είναι ο επόμενος στόχος των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά τη στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε στην ουσία είναι ότι η κυβέρνηση πορεύεται προς τις εκλογές με ένα οργανωμένο σχέδιο επαναφοράς στον δημόσιο βίο υποθέσεων που δεν ακολουθούν τους πολιτικούς, αλλά τους δικαστικούς χρόνους. Ο στόχος είναι προφανής: να σέρνεται η υποψία για τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως εκείνους που προέρχονται από την Κεντροαριστερά προκειμένου να απαξιωθεί ο χώρος στα μάτια των πολιτών.

Το σχέδιο θα ήταν θεμιτό, εάν ήταν μόνο πολιτικό. Γίνεται αθέμιτο όμως από τη στιγμή που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δικαστική οδό για να κατακτήσει έναν πολιτικό χώρο. Ο στόχος είναι πολιτικός. Αλλά στην πολιτική δεν επιτρέπονται τα παιχνίδια με τους θεσμούς, ακόμη κι όταν ένα κόμμα κινείται με τη λογική εκείνου που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου απορρόφησε το Κέντρο του Γεώργιου Μαύρου. Αλλά το έκανε με πολιτική ανδρεία, όχι με σκοτεινούς Ρασπούτιν. Οχι σαν υποψήφιος χαλίφης. Αλλά ως πραγματικός δημοκράτης.