Τα καφέ σημάδια από τα λασπόνερα που παραμένουν σαν ανεξίτηλη μπογιά στους τοίχους δεκάδων σπιτιών και τα μισογκρεμισμένα κτίσματα υπενθυμίζουν καθημερινά τον εφιάλτη. Οι σφραγισμένες επιχειρήσεις και κατοικίες προδίδουν την εγκατάλειψη, ενώ τα λόγια όσων κατάφεραν – ή ακόμα προσπαθούν – να ορθοποδήσουν μαρτυρούν ανασφάλεια και αγωνία ενόψει του χειμώνα. Αυτή είναι η εικόνα της Μάνδρας έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη φονική υπερκαταιγίδα του 2017 (πρωί της 15ης Νοεμβρίου), που «βομβάρδισε» την πόλη καθώς και τη Νέα Πέραμο με νερό, λάσπη, μπάζα και κοτρόνες, παρασύροντας στον θάνατο 24 ανθρώπους. Ο φόβος τυχόν νέων χειμάρρων κυριαρχεί στη σκέψη των κατοίκων, που έζησαν άλλωστε νέα πλημμυρικά φαινόμενα τον περασμένο Ιούνιο (όταν ενεργοποιήθηκαν επιπλέον ρέματα) και τελικά είδαν τα αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη να ξεκινούν τον Αύγουστο. Εργασίες οι οποίες δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν από τον Ιούνιο του 2019.

«ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ». Τις αμέλειες των αρμόδιων φορέων, την κωλυσιεργία, το μπάχαλο με τα οικονομικά βοηθήματα προς τους πληγέντες και τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις, δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής, κατήγγειλαν χθες πλημμυροπαθείς που προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δημαρχείο. Ανάμεσά τους ορισμένοι μαυροφορεμένοι συγγενείς των θυμάτων, όπως η Χαρούλα Μακαρούνα, μητέρα του 36χρονου οδηγού φορτηγού Γιώργου Μακαρούνα: «Ξεχασμένοι ήμασταν και παραμένουμε. Πρέπει να χαθούν και άλλες ζωές λόγω της καθυστέρησης των έργων για να βάλουν μυαλό οι υπεύθυνοι; Πρέπει να ξαναπνιγούμε για να μας θυμηθούν; Δεν με νοιάζουν τα λεφτά εμένα, ας τα φάνε! Θέλουμε ασφάλεια». Αλλοι πλημμυροπαθείς διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν αποζημιωθεί δίκαια όλοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες, ότι υπάρχουν πληγέντες που δεν έχουν λάβει καν το επίδομα για την οικοσκευή και ότι επικρατεί σύγχυση με τις λίστες των δικαιούχων και απίστευτη ταλαιπωρία με τα δικαιολογητικά.

ΕΡΕΥΝΑ. Στο μεταξύ, πάντως, μπαίνει στην τελική ευθεία η εισαγγελική έρευνα για τον καταλογισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για όσα συνέβησαν στην πόλη των ρεμάτων της Δυτικής Αττικής πέρυσι. Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παροχής εξηγήσεων (με υπομνήματα) από τα πρόσωπα που εκλήθησαν ως ύποπτα (ανάμεσά τους η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, η δήμαρχος, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ.λπ.) ώστε να αποφασιστεί εάν και εις βάρος ποιων θα ασκηθούν διώξεις. Λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη φονική πλημμύρα άρχισαν επίσης οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που υπάρχουν στη λίστα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα με παράνομη καντίνα στο ρέμα Σούρες και αναμένεται να ακολουθήσουν τουλάχιστον 25 κατεδαφίσεις.