Εναν χρόνο μετά, η Μάνδρα προσπαθεί να συνέλθει. Με όλες τις δυνάμεις μας παλεύουμε, ως πολίτες και ως δήμος, μαζί με αρμόδιους φορείς να επαναφέρουμε την κανονικότητα. Και θα καταφέρουμε να ξαναφτιάξουμε την πόλη μας. Υπάρχουν ωστόσο ένας ορατός και ένας αόρατος εχθρός. Από την μία το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου – κάτι που ζήσαμε εξάλλου – και από την άλλη τον φόβο και την ανασφάλεια που δυστυχώς φωλιάζουν σε κάθε πολίτη. Αυτοί οι δύο εχθροί δεν είναι αήττητοι. Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με το καθήκον που έχουμε όλοι μας, ο καθένας από το πόστο του, να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις.

Καλούμαστε λοιπόν να επανακαθορίσουμε ένα αποτελεσματικό μοντέλο σχεδιασμού και να συνεργαστούμε όλοι για να υπάρξει άμεσα ένας ουσιαστικός και απολύτως λειτουργικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η φονική θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου του 2017 αποτέλεσε λυπηρό παράδειγμα αλλά και αφορμή για να μας κινητοποιήσει. Επιβάλλεται μια συνολική στρατηγική και συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων ώστε να είμαστε σε θέση αρχικά να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών και στη συνέχεια να επιχειρήσουμε τον περιορισμό των κινδύνων. Είμαστε υποχρεωμένοι, ο καθένας από την πλευρά του και με βάση τις αρμοδιότητές του, να αναζητήσουμε συγκεκριμένες προληπτικές ενέργειες, αλλά και τις μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα θωρακίσουν τις πόλεις ανατρέποντας ταυτόχρονα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ολα αυτά όμως δεν πρέπει να μένουν πια στα λόγια. Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι εποχές των πολυετών σχεδιασμών, των αργοπορημένων μελετών και των ακόμα πιο καθυστερημένων έργων πέρασαν. Είναι ξεκάθαρο πως οι ραγδαίες εξελίξεις έχουν ξεπεράσει τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζαμε μέχρι σήμερα.

Η Ιωάννα Κριεκούκη είναι δήμαρχος

Μάνδρας – Ειδυλλίας