Εως και τα μισά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών ή 42 δισ. ευρώ καθώς και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ύψους έως 5,9 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού, μια παραλλαγή bad bank, η οποία με τη σειρά της θα εκδίδει και θα δίνει σε αντάλλαγμα στις τράπεζες ομόλογα με την εγγύηση του αναβαλλόμενου φόρου και ενδεχομένως και του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στις διοικήσεις των τραπεζών, έτυχε θετικής αποδοχής και εξετάζεται ήδη από τις αρμόδιες εποπτικές και άλλες Αρχές. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως το σχέδιο έχει ήδη αποσταλεί τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (GD Comp) καθώς και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει τη δημιουργία μιας παραλλαγής bad bank πριν από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, πρόταση η οποία τότε δεν είχε προχωρήσει. Σήμερα, μετά την ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας για το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες υπό το βάρος των κόκκινων δανείων να χρειαστούν νέες κεφαλαιακές ενέσεις, το σχέδιο επανήλθε στο προσκήνιο παράλληλα με την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη δημιουργία ενός Asset Protection Scheme. Στο ειδικό αυτό σχήμα, η κεντρική ιδέα και πάλι προβλέπει την «τιτλοποίηση» κόκκινων δανείων, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου όμως, χωρίς παράλληλη πρόβλεψη για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ορισμένες ευρωπαϊκές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο στο τέλος να προχωρήσουν παράλληλα και τα δύο σχέδια.