Χωρίς τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και με θετικά μέτρα ύψους 920 εκατ. ευρώ, κατατίθεται την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019. Το τίμημα της διεύρυνσης των θετικών μέτρων σε σχέση με τα 765 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο και της εξάλειψης του δημοσιονομικού κενού που έβλεπαν οι θεσμοί, «πληρώνουν», σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων του 2019 και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, η οποία είχε αρχικά προβλεφθεί πως θα κόστιζε 103 εκατ. ευρώ. Και στους δύο κωδικούς μπαίνει, κατά τις πληροφορίες, μαχαίρι. Οι συντάξεις όμως δεν κόβονται το 2019.

«Φοβάμαι ότι για μία ακόμα φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ» δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός σε ιδιαιτέρως χαμηλούς τόνους, ενώ νωρίτερα και το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε τους πανηγυρισμούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εξασφάλισε χθες το πράσινο φως από το EuroWorking Group έπειτα από ένα πολύμηνο σίριαλ με πολλά μπρος – πίσω από την πλευρά των Ευρωπαίων και τη Γερμανία να κρατά μέχρι την τελευταία στιγμή το παιχνίδι ανοιχτό. Εξαίρεση αποτέλεσε η Κομισιόν, η οποία εξαρχής είχε κλείσει το μάτι.

Αξιωματούχος δήλωσε στα «ΝΕΑ» πως στο EWG «δεν υπήρξαν ενστάσεις στην εισήγηση της Ελλάδας και τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν μάλιστα πως στη συνεδρίαση του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα, αλλά αναμένεται μια πολύ σύντομη ενημέρωση από τον πρόεδρο του EWG. Τυπικά, το θέμα θα κλείσει στη συνεδρίαση του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών – μελών της ευρωζώνης. Νωρίτερα όμως, στις 21 Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει τον ελληνικό προϋπολογισμό στη Βουλή και η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία συμπίπτει με την έκθεσή της για τον προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η έκθεση εποπτείας θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία το Eurogroup και ο ESM θα αποφασίσουν εάν θα εκταμιευθούν και πότε τα 600 εκατ. ευρώ από SMPs και ANFAs, τα κέρδη δηλαδή από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ. Η απόδοση των κερδών αυτών στην Αθήνα σε συνδυασμό με κατάργηση επιτοκιακής επιβάρυνσης 200 εκατ. ευρώ εντάσσονται στα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος, τα οποία αποφασίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Για τις αποφάσεις του EWG ρωτήθηκε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος προχώρησε σε μια περισσότερο προωθημένη διατύπωση σε σχέση με τη γραμμή «αποχής» που έχει τηρήσει το Ταμείο το τελευταίο δίμηνο. «Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στη χώρα και δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα, δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις και ως εκ τούτου το θέμα των συντάξεων «είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, στο πλαίσιο που έχει εγκαθιδρυθεί».

Πρόσθεσε βέβαια πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να ενθαρρύνει την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να επιτύχει φιλοαναπτυξιακές πολιτικές.