Σε νέο γύρο προκλήσεων προχωρεί η Τουρκία ισχυριζόμενη – αυτή τη φορά μέσω δημοσιευμάτων – πως η Ελλάδα επιχειρεί να οικειοποιηθεί τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα με στόχο να εξαφανίσει τα κοινά σύνορα Τουρκίας – Λιβύης.

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Υenisafak» – το οποίο αναπαρήχθη από μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου και δεν διαψεύστηκε από την τουρκική κυβέρνηση – υποστηρίζει ότι ο τούρκος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε χάρτες στους λίβυους στρατιωτικούς αξιωματούχους για να τους αποδείξει ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προσπαθεί να «κλέψει» την υφαλοκρηπίδα τους. Με τους νέους χάρτες που δημοσιεύθηκαν, επιβεβαιώνεται η τουρκική αμφισβήτηση της υφαλοκριπίδας και της ΑΟΖ που μπορεί να οριοθετηθεί με επίκεντρο την Κρήτη.

Ο Ακάρ φέρεται ότι υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει «υφαρπάξει» 39.000 τ.χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης. Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Αμυνας δεν περιορίστηκε στα παραπάνω, αλλά προσπάθησε να εμφανίσει τη χώρα μας ως τον «νταή» της περιοχής που εκμεταλλεύεται τους γείτονές τους. Είπε δηλαδή πως Ελλάδα άδραξε την ευκαιρία λόγω της αστάθειας που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι προκειμένου να σφετεριστεί μεγάλο κομμάτι της λιβυκής υφαλοκρηπίδας. Κι αυτό είναι κάτι που το έχει κάνει η Ελλάδα – φέρεται ότι πρόσθεσε ο Ακάρ στο ρεπορτάζ της «Yenisafak» και εις βάρος της Τουρκίας.

Ενεργειακά παιχνίδια. Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί διατυπώνονται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil έχει πάρει ήδη θέση για να ξεκινήσει εργασίες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα πυκνώνει τις επαφές της με γειτονικές χώρες για ενεργειακά θέματα, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Υπό αυτά τα δεδομένα η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία της και να εμπλακεί στο ενεργειακό παιχνίδι.

Είναι γνωστό πως η Τουρκία δεν δέχεται ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το τουρκικό ναυτικό έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν παρεμφερείς χάρτες ισχυριζόμενο ότι η Λιβύη δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα διότι παρεμβάλλονται η Κρήτη και τα νησιά. Ετσι, η νέα πρόκληση της Αγκυρας εντάσσεται σ’ αυτόν τον πάγιο τουρκικό ισχυρισμό. Το δημοσίευμα αναφέρει δηλαδή πως η Ελλάδα σκοπεύει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρώντας πως η γραμμή βάσης δεν είναι οι ηπειρωτικές ακτές, αλλά η Κρήτη. Με τον ίδιο τρόπο σημειώνεται στο ρεπορτάζ – λόγω δηλαδή των ελληνικών νησιών – η Τουρκία καταδικάζεται να έχει υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ.χλμ. στον μεσογειακό κόλπο της Αττάλειας.

Οι χάρτες. Στον έναν από τους χάρτες που φέρεται ότι παρουσίασε στους Λιβύους ο Ακάρ, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει αποσπάσει παράνομα υφαλοκρηπίδα της Λιβύης έκτασης 39.000 τ.χλμ.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως ο δεύτερος χάρτης. Σ’ αυτόν η ελληνική υφαλοκρηπίδα εξαφανίζεται καθώς, σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, ούτε η Κύπρος, ούτε η Κρήτη, αλλά ούτε και τα μικρότερα ελληνικά νησιά, Ρόδος, Καστελόριζο, Κάσος, Κάρπαθος, έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες. Και συνακόλουθα η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα μόνο με τη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο τούρκος υπουργός Αμυνας σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε παρουσιάσει χάρτη που εμφάνιζε την Τουρκία να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα ακόμη και νοτιοανατολικά της Κρήτης, κάτω από τον Νομό Λασιθίου. Μάλιστα «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αναδείξει με πρωτοσέλιδο την τουρκική πρόκληση. Οπως όλα δείχνουν, όμως, η Τουρκία αρχίζει να συστηματοποιεί τις διεκδικήσεις της. Και φαίνεται πως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει έως τώρα να έρθει σε συμφωνία με τη Λιβύη για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εξαιτίας των αναταραχών και των συγκρούσεων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.