Μια νέα αρχή θέλουν οι Σοσιαλδημοκράτες, σε όλα. Το κόμμα που κουβαλάει πίσω του 150 χρόνια Ιστορίας θέλει να βγει από τη ναφθαλίνη, να συγχρονιστεί με το πνεύμα της εποχής. «Debattencamp 2018» και όχι συνδιάσκεψη ή συνέδριο, ονομάστηκε ο διήμερος, ανοιχτός κύκλος συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο. Σημειολογικά τουλάχιστον ήταν επίκαιροι, διότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν διακρίθηκαν μέχρι τώρα σε προτάσεις για τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης, παραμένουν το κόμμα της βιομηχανικής επανάστασης.

Το SPD είναι σε ελεύθερη πτώση και απειλείται και με νέα ήττα στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Την ατζέντα καθορίζουν το Brexit, ο Σαλβίνι, η Λεπέν, ο Ορμπαν. Ενόψει όλων αυτών, το SPD θέλει να μαζέψει ό,τι υπάρχει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αλλά πολλές επιλογές δεν έχει. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας έχει εξαφανιστεί, οι Σοσιαλδημοκράτες της Ολλανδίας ψυχορραγούν. «Το πρόβλημα είναι ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν εργάζονται ενωμένα» είπε η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες στην εναρκτήρια ομιλία της το Σάββατο το απόγευμα. Πρέπει να ενωθούν. Στην πρώτη γραμμή τη χειροκροτούσε ο Αλέξης Τσίπρας, που μαζί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ήταν οι υψηλόβαθμοι, ευρωπαίοι προσκεκλημένοι.

KAI ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ. Ο Τσίπρας απέσπασε θερμό χειροκρότημα στην υποδοχή και στην ομιλία του με την προτροπή «να βαδίσουμε μαζί στα βήματα του Βίλι Μπραντ». Στις προηγούμενες εκλογές ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Αριστεράς. Τώρα θέλει τη «συνάντηση με τη Σοσιαλδημοκρατία» και προτείνει «να αφήσουμε στην άκρη τις υπαρκτές διαφορές μας με τη Σοσιαλδημοκρατία, που είναι μικρές μπροστά στα μεγάλα επίδικα».

Η αποστασιοποίηση του Τσίπρα από το ριζοσπαστικό παρελθόν φάνηκε και στην αυτοκριτική για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ. «Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακουγόταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στην πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος της ελίτ» είπε ο Τσίπρας. Αναφέρθηκε και στην «ελληνική εμπειρία» επικρίνοντας τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς για «μονομέτωπο αγώνα ενάντια σε αριστερές επιλογές και μάλιστα απέναντι σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», όπως η συμφωνία των Πρεσπών και ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας. Για τη συμφωνία των Πρεσπών ευχαρίστησε «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης που συνέβαλαν στην επίτευξή της». Ο σημαντικότερος υποστηρικτής της συμφωνίας ήταν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ. Η εμφάνιση Τσίπρα στην εκδήλωση ήταν το μεγάλο βήμα στην επιχείρηση «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του Τσίπρα που προωθείται από ηγετικά στελέχη του SPD, όπως ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Κλάους Μπούλμαν. Χρειάζονται συνομιλητή στην Ελλάδα και με δεδομένη την πολυδιάσπαση του χώρου της Κεντροαριστεράς οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες από καιρό εστιάζουν μονοσήμαντα στον Τσίπρα αδιαφορώντας – ακόμα και με το πολιτικό ίδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ – για τις σχέσεις με άλλες δυνάμεις του χώρου.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε νέες συμμαχίες στην Ευρώπη. Και το γεγονός ότι ο Τσίπρας είναι εδώ, είναι ένα σαφές μήνυμα για τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» είπε στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνκμπαϊν. «Ηταν μία έκκληση να μην πολυδιασπαστεί η Αριστερά. Αλλά ταυτόχρονα και μήνυμα στους Ελληνες ότι είμαστε μαζί σας στην Ευρώπη» είπε στα «ΝΕΑ» η παλαίμαχος, πρώην βουλευτής, Ζίγκριντ Σκαρπέλις Σπερκ.

Δεν ενοχλεί το SPD ο λαϊκισμός του Τσίπρα και η συγκυβέρνηση με τον δεξιό εθνικολαϊκιστή Καμμένο; «Διαβάζουμε εφημερίδες, γνωρίζουμε πώς ασκείται πολιτική στην Ελλάδα. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι στέλνει ένα μήνυμα για την Αριστερά στην Ευρώπη και αυτό έγινε σήμερα σαφές» απάντησε στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του SPD Κλίνκμπαϊν.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΟ LINKE. Εμφανής είναι η δυσφορία στο κόμμα Η Αριστερά, το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του κόμματος Κάτια Κίπινγκ συναντήθηκε επί μιάμιση ώρα με τον Αλέξη Τσίπρα και στην ερώτηση αν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνουν στην ομάδα της Αριστεράς, περιορίστηκε να απαντήσει: «Υποστηρίζω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να μείνουν ενωμένες και εργαζόμαστε ώστε η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να γίνει μεγαλύτερη, όχι μικρότερη».

Στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του άλλοτε ραδιοτηλεοπτικού μεγάρου της κομμουνιστικής DDR, όπου έγινε η εκδήλωση του SPD, το μοτίβο της καρδιάς σε κόκκινο φόντο εναλλασσόταν με την αστραπή και το σύννεφο στη γιγαντοοθόνη πάνω από το βήμα όπου μιλούσε ο Τσίπρας. Συμπτωματικά αποτύπωνε και την αρχή μιας νέας πολιτικής σχέσης. «Θα ταίριαζε περισσότερο στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» σχολίασε σύνεδρος με περιπαιχτική διάθεση.