Κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται στη διερεύνηση της υπόθεσης του θανάσιμου τραυματισμού του Κωνσταντίνου Κατσίφα από κομάντος των αλβανικών ειδικών δυνάμεων RENEA. Πιθανότατα τα επόμενα 24ωρα η οικογένεια από τους Βουλιαράτες θα αρχίσει να ενημερώνεται (μέσω των δικηγόρων της) για τις μέχρι στιγμής έρευνες της Εισαγγελίας Βαρέων Εγκλημάτων Τιράνων. «Πιστεύουμε ότι το πρώτο επίσημο έγγραφο που θα μας δοθεί θα είναι η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, η οποία διενεργήθηκε από αλβανούς ιατροδικαστές. Σε συνεννόηση με τον κύριο Αλέξανδρο Λυκουρέζο και με βάση τις εντολές της οικογένειας θα δρομολογήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας» λέει ο δικηγόρος Ευθύμιος Ναυρίδης, που ανέλαβε την εκπροσώπηση της οικογένειας ενώπιον των αλβανικών Αρχών στις 31 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο έμπειρος δικηγόρος προαναγγέλλει μια χρονοβόρα διαδικασία: «Το πότε και αν θα αποδοθούν ευθύνες δεν το γνωρίζω. Αυτό που ξέρω όμως από την εμπειρία μου είναι ότι η πραγματικότητα πάντοτε βγαίνει στο φως. Και η αλήθεια θα φανεί και σε αυτή την περίπτωση. Γιατί τα πραγματικά γεγονότα δεν μπορεί να αποκρυβούν».

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τεταμένο το κλίμα στο Αργυρόκαστρο «γι’ αυτό ας είμαστε όλοι ψύχραιμοι και νηφάλιοι. Μην ξεχνάμε τους Ελληνες που παραμένουν εκεί και τους Αλβανούς που διαμένουν στη χώρα μας». Η οικογένεια έχει καταθέσει από την περασμένη Δευτέρα αίτημα ώστε να λάβει γνώση της δικογραφίας. «Ηταν η δεύτερη αίτησή μας ώστε αφενός να παραδοθεί η σορός, αφετέρου να μας δοθούν έγγραφα. Για την «αποδέσμευση» του νεκρού η οικογένεια ειδοποιήθηκε τελικά το απόγευμα της επόμενης μέρας. Μετά και την κηδεία είμαστε σε αναμονή και διαρκή παρακολούθηση όσων γίνονται στην Εισαγγελία» εξηγεί ο δικηγόρος. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι υπάρχει ανοιχτή δικογραφία εις βάρος του νεκρού αναφέρει ότι «κάτι τέτοιο είναι ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται πουθενά παγκοσμίως και προφανώς οφείλεται σε μεταφραστικό λάθος».

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. Μετά την ένοπλη συμπλοκή του Κατσίφα με τους αλβανούς αστυνομικούς (ένα γεγονός που εκτυλίχθηκε αρχικά στην πλατεία των Βουλιαράτων και έπειτα στη βουνοπλαγιά χωρίς αυτόπτες μάρτυρες), η οικογένεια είχε απευθύνει δραματικές εκκλήσεις: «Γιατί δεν μας δίνουν τη σορό; Γιατί εισέβαλαν βίαια στο σπίτι μας; Γιατί δεν συνέλαβαν τον Κωνσταντίνο και τον σκότωσαν με δύο σφαίρες στην καρδιά; Γιατί δεν αφήνουν δικό μας ιατροδικαστή να συμμετέχει στην εξέταση;». Ειδικά για την άρνηση της αλβανικής εισαγγελίας στην παρουσία πραγματογνώμονα της οικογένειας στην ιατροδικαστική εξέταση ο δικηγόρος Ναυρίδης ξεκαθαρίζει ότι ο αλβανικός νόμος επιτρέπει τη διενέργεια νεκροτομής – νεκροψίας μόνο από αλβανούς ιατροδικαστές.

«Ασφαλώς λοιπόν οι Αρχές της Αλβανίας τήρησαν τον νόμο» προσθέτει, ωστόσο αποκαλύπτει ότι υπάρχει αντίθετο προηγούμενο: «Το 1999 είχε επιτραπεί στην οικογένεια έλληνα να έχει και δικό της ιατροδικαστή. Πρόκειται για την υπόθεση της λεωφορειοπειρατείας από αλβανό υπήκοο που ζούσε στην Ελλάδα με θύμα έλληνα, η οικογένεια του οποίου όρισε ιατροδικαστή από τη Θεσσαλονίκη. Εχουν περάσει χρόνια, αλλά δεν παύει να αποτελεί προηγούμενο». Ο Ελληνας αλλά και ο Αλβανός λεωφοριοπειρατής είχαν πέσει νεκροί από τα πυρά αλβανών αστυνομικών σε μια αποτυχημένη επιχείρηση στο Ελμπασάν.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Τα σενάρια για το τι όπλισε το χέρι του 35χρονου και τι συνέβη στη βουνοπλαγιά εξακολουθούν να διαδέχονται το ένα το άλλο. «Είχε στοχοποιηθεί από τους Αλβανούς, τον παρακολουθούσαν μήνες» υποστηρίζουν οι συγγενείς του. Ο πατέρας Γιάννης Κατσίφας έχει ήδη καταθέσει τόσο στις αλβανικές Αρχές όσο και στο πλαίσιο της έρευνας της ελληνικής Δικαιοσύνης (τον φάκελο έχει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αλβανός εισαγγελέας απηύθυνε στον πατέρα επίμονες ερωτήσεις για το Καλάσνικοφ του γιου του και κάλεσε επίσης την πρώην σύζυγο του Κατσίφα (απέκτησαν μια κόρη, 13 ετών σήμερα), η οποία αρνήθηκε να μεταβεί στην Αλβανία.