Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Ουάσιγκτον με την πρώτη κίνηση του προέδρου Τραμπ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο. Δηλαδή με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς με τον οποίο ο Τραμπ βρισκόταν εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση επειδή ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα εξαίρεσε τον εαυτό του από την επίβλεψη των ερευνών για πιθανή συνέργεια βοηθών του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας.

Παρότι οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν τεταμένες εδώ και καιρό, ο Τραμπ προχώρησε στην εκπαραθύρωσή του αφότου οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν πολλές έρευνες εις βάρος του προέδρου και της πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα, αναλυτές θεωρούν πως αυτή ήταν η πρώτη κίνηση πριν ο Τραμπ – παρά τις διαψεύσεις του – απολύσει και τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ που διεξάγει την έρευνα για τη Ρωσία. Μέχρι να διορισθεί νέος υπουργός Δικαιοσύνης, θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού ο μέχρι πρότινος προσωπάρχης του Σέσιονς, Μάθιου Ουίτακερ.

Ο Τζέρι Νάντλερ, Δημοκρατικός πολιτικός που αναμένεται να είναι ο επόμενος επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τη δικαιοσύνη και το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, απαίτησε να δοθούν «απαντήσεις αμέσως» από τον Λευκό Οίκο στα ερωτήματα για την αποπομπή του Τζεφ Σέσιονς και τι σημαίνει αυτό για την έρευνα του Μιούλερ. «Οι Αμερικανοί πρέπει να λάβουν απαντήσεις αμέσως για το σκεπτικό πίσω από την απομάκρυνση από τον Ντόναλντ Τραμπ του Τζεφ Σέσιονς από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Γιατί προχωρά ο πρόεδρος σε αυτή την αλλαγή και ποιος έχει πλέον την αρμοδιότητα όσον αφορά την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ; Θα απαιτήσουμε να δώσουν λόγο όσοι ευθύνονται», διεμήνυσε ο Νάντλερ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ απαίτησε ο Μάθιου Ουίτακερ, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, να αυτοεξαιρεθεί από την ευθύνη της επίβλεψης της έρευνας του Μιούλερ. «Με δεδομένες προηγούμενες τοποθετήσεις του, με τις οποίες είχε ταχθεί υπέρ της διακοπής της χρηματοδότησης και της επιβολής περιορισμών στην έρευνα του Μιούλερ, ο κ. Ουίτακερ θα όφειλε να αυτοεξαιρεθεί από την επίβλεψή της για τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του ως υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης», σχολίασε ο Σούμερ. «Ξεκάθαρα, ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάτι να κρύψει», κατέληξε.

Ο Ουίτακερ ήταν σχολιαστής του CNN για νομικά θέματα το 2017, όταν είχε γράψει ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Η έρευνα του Μιούλερ για τον Τραμπ υπερβαίνει τα εσκαμμένα», που είχε δημοσιευθεί στον ιστότοπό του τηλεοπτικού δικτύου. Σε αυτό, επιχειρηματολογούσε ότι η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα δεν θα πρέπει να επεκταθεί στις προσωπικές οικονομικές δοσοληψίες του Τραμπ ή εκείνες της οικογένειάς του, κρίνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση ο Μιούλερ θα υπερέβαινε την εντολή του.