Η μουρμούρα είναι ένα άθλημα που γνωρίζει πιένες αυτές τις ημέρες στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Η γκρίνια δεν έχει μόνο να κάνει με την ομηρεία του Αλέξη Τσίπρα από τον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο. Είναι και εσωκομματική. Και δεν μιλώ για την κόντρα των επιτελών που βάζουν τον Νίκο Παππά στη μέση και παίζουν μπιζ με αφορμή την ΕΡΤ. Για όσους παρακολουθούν τα συριζαϊκά δρώμενα, υπάρχει μια ανοιχτή διάσταση στο πώς θα κινηθεί το κόμμα στις συνεργασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι εμπλεκόμενες στη σύρραξη πλευρές μπερδεύονται ανάλογα με την περιφέρεια ή τον δήμο που βάζουν στο τραπέζι – εξού και η δυστοκία να καταλήξουν σε αποφάσεις για τη στήριξη κεντροαριστερών υποψηφίων σε περιοχές όπου, έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κομματικά στελέχη για να λάβουν το χρίσμα. Και κάτι ακόμη: ο Πάνος Σκουρλέτης, κόκκινο πανί για διάφορους προεδρικούς, δεν ανήκει στην κατηγορία των διαχειρίσιμων. Με τον Παναγιώτη Ρήγα ως γραμματέα τα πράγματα ήταν αλλιώς. Στα αφτιά μου φτάνουν, για παράδειγμα, πληροφορίες πως ο νυν γραμματέας δεν στηρίζει με θέρμη τα κεντροαριστερά ανοίγματα σε δήμους και περιφέρειες.

Καμένη γη

Μου μετέφεραν όμως και κάτι επιπλέον για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ – παρεμπιπτόντως το κλίμα βαραίνουν οι διάφορες δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν σταθερή πτώση. Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε πολλές συνάξεις σε ξενοδοχεία. Δεν είχαν όλες δημοσιότητα. Σήμερα, το παρασκήνιο εντείνεται. Μετά την ήττα της Ενωτικής Κίνησης που είχε μαζευτεί στο Κάραβελ, πρωτοβουλία της Πλατφόρμας 2010, τώρα γίνεται μια προσπάθεια για μια νέα τάση. Στο κέντρο της θα μπορούσε να είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που σήμερα απλώς συσπειρώνει μια ομάδα ανθρώπων και όχι με τη λογική της τάσης. Φιλοδοξίες υπάρχουν, το θέμα είναι πως δεν φυτρώνουν όλα σε καμένη γη. Και τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί και η απαισιοδοξία.

Μπορεί να ‘ναι και λόγω δημοσκοπήσεων (κρυφών και φανερών).

Ερώτημα

Τι θα κάνει ο Νίκος Φίλης; Η ερώτηση αιωρούνταν το βράδυ του Σαββάτου στον πολυχώρο Σπούτνικ στον Κεραμεικό, όπου και έλαβε χώρα η εορτή της εφημερίδας «Εποχή», και είχε συγκεντρωθεί ο πυρήνας της τάσης των 53+ και του πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσωτερικού, συν μερικοί υπουργοί της ίδιας πάντα τάσης (Φωτίου, Χαρίτσης, Τσακαλώτος). Προς τι το ερώτημα; Μα, ο Φίλης φέρεται ότι έχει ενστάσεις με τη συνταγματική αναθεώρηση, αφού θεωρεί πως η κυβέρνηση έπρεπε να δρομολογήσει πιο θαρρετά τη διάκριση Κράτους και Εκκλησίας. Οταν πιο αργά διέβη κι ο ίδιος την πόρτα του Σπούτνικ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον ρώτησαν ευθέως.

Μνήμες

Μπορεί το συνέδριο του Ποταμιού να ήταν εναλλακτικό, όμως δεν ήταν το πρώτο που έγινε στο σινέ Κεραμεικός. Το μέρος έφερε στο μυαλό της αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ (που έφτασε μαζί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο για να απευθύνουν χαιρετισμό) καλές και κακές αναμνήσεις. Οπως το έθεσε αργότερα ο Γρηγόρης Ψαριανός στη δική του ομιλία: «Εχω ξαναβρεθεί εδώ, με ένα κόμμα που άγγιξε το 7%, έπεσε δημοσκοπικά στο 1,5% και κατέληξε να πάρει στις εκλογές 0,4%. Οπως ξέρετε, άλλωστε, ο τότε πρόεδρος του κόμματος κατέληξε βοηθός του Πάνου Καμμένου».

 Ενα Χιούι για τον υπουργό

Η ΝΔ έχει επικρίνει ουκ ολίγες φορές τον Πάνο Καμμένο για την επιλογή του να μετακινείται με τα στρατιωτικά μέσα του υπουργείου (ελικόπτερα, αεροσκάφη). Προχθές όμως εξόργισε την Πειραιώς το γεγονός ότι ο ΥΕΘΑ έβγαλε μία σέλφι, την οποία ανέβασε και στο Twitter, μπροστά από το ελικόπτερο Χιούι που τον μετέφερε στη νησίδα Σύρνα κοντά στην Αστυπάλαια. Φαίνεται πάντως ότι στους ΑΝΕΛ και στο υπουργείο Αμυνας είναι αγαπημένη συνήθεια να… αυτοπροβάλλονται ανεβάζοντας φωτογραφίες με στρατιωτικά αεροσκάφη. Με Χιούι επισκέφθηκε το Σάββατο μονάδες στην Πίνδο και η υφυπουργός Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Ανάρτησε και αυτή φωτογραφία από το Χιούι στο Twitter. Είχε τραβήξει το πιλοτήριο εν πτήσει…

Κατάληψη για την αποβολή

Το καταγράφω ως ακόμη μία παρενέργεια της συμφωνίας των Πρεσπών: Αναβρασμός επικρατεί στο 1ο Γενικό Λύκειο Γέρακα όπου μαθητές αποβλήθηκαν επειδή πήραν πρωτοβουλία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή». Το θέμα δημιουργήθηκε όταν οι μαθητές ανακοίνωσαν στον γυμναστή τους την επιθυμία να τραγουδήσουν το «Μακεδονία ξακουστή» κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι ο γυμναστής τους το απαγόρευσε – γι’ αυτό και πήραν πρωτοβουλία και, τραγουδώντας, ακολούθησαν μόνοι τους την παρέλαση στο τέλος του σχηματισμού του σχολείου. Για την κίνησή τους πήραν αποβολή δύο ημερών από τη διοίκηση και μετά ακολούθησε κατάληψη του σχολείου από τους ίδιους και άλλους μαθητές, σε μια γενικευμένη αντίδραση. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι μαθητές αποχώρησαν από το σχολείο, αλλά αναμένεται, όπως έχουν δηλώσει, να επιστρέψουν σήμερα. Γονείς μαθητών, εξάλλου, αναμένεται να θέσουν το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής.