Θα μπορούσα να το περιγράψω και ως ομολογία ενός Βατερλώ. Το πρόβλημα είναι πως το Βατερλώ αυτό αφορά όλο τον κόσμο, αφού αφορά τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Χθες λοιπόν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος που δέχεται τα πυρά από πολλές συριζαϊκές πλευρές ως άνθρωπος του αρχισυνδικαλιστή της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη – πήγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και δεν μάσησε τα λόγια του, ρίχνοντας μπηχτές κατά της προηγούμενης διοίκησης. Είπε λοιπόν: «Δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο, αν δείτε τις αποφάσεις μας θα αναρωτηθείτε πώς άντεξε αυτή η διοίκηση. Πέρασαν αυτές οι αποφάσεις με τη διπλή ψήφο του προέδρου και όλα αυτά όταν οι καταγγέλλοντες δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να παρουσιάζονται ως μάρτυρες στα δικαστήρια κατά της ΕΡΤ». Αίσθηση έκανε η αποκάλυψή του πως την ημέρα που πήγε στην Αγία Παρασκευή προσπάθησε μάταια να μπει στο γραφείο του καθώς ήταν… κλειδωμένο και τα κλειδιά χαμένα! Την επομένη δε, είπε πως βρήκε τον – τότε πρόεδρο Διονύση Τσακνή να συσκέπτεται με μια ομάδα εργαζομένων για τα δικαιώματα των αγώνων Μουντιάλ. «Κατάλαβα ότι σκοπός της σύσκεψης δεν ήταν η απόκτηση των δικαιωμάτων αλλά κάποιων αγώνων από ιδιωτικό κανάλι» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «υπόγειες διεργασίες» και «μεθόδους παραδιοίκησης».

Ποιος κάνει κουμάντο

Απάντησε επίσης στην πρόσφατη επίθεση από τη μεριά του Σπύρου Κρίμπαλη ο οποίος υπήρξε εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ και ουσιαστικά είχε καταγγείλει πως ο Καλφαγιάννης κάνει κουμάντο στο Ραδιομέγαρο. «Παραιτήθηκε ο κ. Τσακνής και ανέλαβε μια ομάδα ανθρώπων που σκοπό είχε τη συνέχιση των απόψεών του και εξέχουσα θέση είχαν αυτοί που συνέβαλαν για να συνταχθεί η σχετική επερώτηση της ΝΔ. Είναι αόριστα όσα αναφέρει ο κ. Κρίμπαλης στην επιστολή του. Ποια είναι αυτά τα κέντρα παραδιοίκησης και πώς λειτουργούν; Εγώ ζήτησα να καταγγελθεί η σύμβασή του γιατί έκανε ανυπολόγιστη ζημιά στην εταιρεία» είπε ο Κωστόπουλος.

Ενδοκυβερνητικό δράμα

Και τότε «πήρε το όπλο του» ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Οπως είπε, δημιουργείται ζήτημα για το αν μπορεί να λειτουργήσει σωστά από πλευράς λειτουργίας και εφαρμογής των νόμων. «Εξελίσσεται ένα δράμα ενδοκυβερνητικό για τη διοίκηση της ΕΡΤ. Δεν μπορεί να τα ακούει αυτά ο κ. Παππάς και να μένει αδιάφορος» δήλωσε.

Αρχηγοί σε κίνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε ξανά χθες στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώθηκε για μια σειρά θεμάτων όπως οι ΑΟΖ, η δολοφονία Κατσίφα και οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας. Στη σύσκεψη ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που τρέχει πλέον να αναπληρώσει για τα καλά τον ΥΠΕΞ. Ο Τσίπρας θα πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας και θα ενημερώνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάλι, χθες έκανε μια βόλτα στο Μοσχάτο, είδε πολύ κόσμο, σε εξαιρετικό κλίμα, μίλησε για την ακρίβεια με τον κόσμο του μόχθου και της καθημερινότητας, όπως θα έλεγαν οι παλαιότεροι συνάδελφοί μου.

Πειθαρχία

Ο βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής χθες επανέλαβε πως θα υπάρξει αναστολή μέλους για όποιον εκ του ΚΙΝΑΛ συνταχθεί σε αντίπαλο ψηφοδέλτιο στις περιφερειακές εκλογές. Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας «κλείδωσε» ως υποψήφιος στις εθνικές εκλογές – στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών. Με βεβαιότητα σας λέω πως ο Κώστας ξέρει να μιλάει με τις λαϊκές μάζες.

Το χρίσμα και η απουσία

Μα ούτε τη Δούρου δεν μπορεί να ελέγξει πλέον ο Τσίπρας; Η περιφερειάρχης Αττικής έπρεπε χθες να εμφανιστεί με το χρίσμα που της έδωσε ο Πρωθυπουργός ως εντεταλμένη της κυβέρνησης στην Ελληνογερμανική Συνέλευση. Αλλά η Δούρου έμεινε στην Αθήνα και έστειλε στη Χερσόνησο της Κρήτης για την 8η ΕΓΣ τον Βασίλειο Τσολακίδη. Επειδή φοβήθηκε τις αντιδράσεις των δικών της αυτοδιοικητικών, απαξίωσε πλήρως την ελληνική εκπροσώπηση, την ώρα που ο διάδοχος του Φούχτελ, υφυπουργός Νόρμπερτ Μπάρτλε, ήλπιζε σε μια νέα αρχή της συνεργασίας δήμων και περιφερειών. «Οταν ορίζεται κάποιος εκπρόσωπος της Ελλάδας, οφείλει να μην υπακούει σε απαγορευτικά σήματα που δίνουν κάποιοι άλλοι» σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Ο δε πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης άφησε σύξυλους τον γερμανό πρεσβευτή, τον Μπάρτλε και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και εγκατέλειψε τη συνέντευξη Τύπου οργισμένος από τη δικαιολογία του Τσολακίδη (σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ») ότι για… ανυπέρβλητους προσωπικούς λόγους δεν πήγε η Δούρου.

Αρχισαν οι κρίσεις

Επειτα από πολλά εμπόδια και αγκάθια άρχισαν τελικά χθες οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Διαδικασία που είχε προκαλέσει έντονους τριγμούς ανάμεσα στην υπουργό Ολγα Γεροβασίλη και την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, η οποία απειλούσε ακόμα και με παραίτηση. Από την πρώτη εικόνα διαφαίνεται ότι οι κρίσεις θα είναι «βελούδινες» ώστε να εκτονωθεί η ένταση. Η κορυφή της πυραμίδας με τους 4 αντιστρατήγους παρέμεινε ανέπαφη. Στην κενή θέση αντιστρατήγου, προήχθη ο Ανδρέας Δασκαλάκης. Κρίθηκαν διατηρητέοι 15 υποστράτηγοι ενώ 4 αποστρατεύθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο αττικάρχης Χρήστος Παπαζαφείρης.

Το έβαλε στα πόδια

Στο Λονδίνο βρέθηκε αυτή την εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Και παρότι ήταν εξόχως λαλίστατος καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη βρετανική πρωτεύουσα (είχε επαφές με κύπριους και αιγύπτιους ομολόγους του), δεν είπε ούτε κουβέντα για την κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο, τους «μακεδονοκλάστες» και τις φήμες για αποχώρησή του από τους ΑΝΕΛ και προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα φύγετε από τους ΑΝΕΛ;» τον ρώτησαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο περιθώριο εκδήλωσης στα γραφεία της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου στο Λονδίνο. Στο άκουσμα της ερώτησης, ο Κουίκ το έβαλε κυριολεκτικά στα πόδια, με τη δικαιολογία ότι «θα χάσει την πτήση του»…