Φωτιά θα πάρει το 2019 η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών. Οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν στο σφυρί πάνω από 30.000 ακίνητα, από 16.000 που αναμένεται να εκποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα προχωρούν σε πιο επιθετικές κινήσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το στίγμα έδωσαν χθες επιτελικά στελέχη τραπεζών μιλώντας στο 19ο Συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Prodexpo.

Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους στόχους που έχουν θέσει οι τράπεζες στον SSM, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει την τριετία 2019 – 2021 να μειωθούν κατά 50 δισ. ευρώ για να διαμορφωθούν στα 37 δισ. ευρώ από 107 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2016.

Η μείωση αυτή, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Τάσος Πανούσης θα επιτευχθεί κατά 50% (25 δισ. ευρώ) με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά περίπου 25% με ρυθμίσεις δανείων, κατά 20% μέσω πλειστηριασμών και κατά 10% μέσω διαγραφών.

Οπως είπε ο Πανούσης, από τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό το 80-85% περνάει στα χέρια των τραπεζών και μόνο το  20% καταλήγει σε ιδιώτες.

Ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα γενναίων ρυθμίσεων που έχουν γίνει τα τελευταία τρίμηνα θα φανούν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. «Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τα τελευταία τρίμηνα σε ρυθμίσεις δανείων 8 δισ. ευρώ με κόστος 1,3 δισ. ευρώ, τα θετικά αυτά αποτελέσματα θα φανούν σε περίπου έναν χρόνο στην εικόνα της τράπεζας» είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ. Ο Γιώργος Φράγκου, βοηθός γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Τράπεζας και Ομίλου, της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τους τελευταίους μήνες, οι οποίοι μαζί με τις διαγραφές είναι από τους κυριότερους μοχλούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρνητικός παράγοντας στη γρήγορη πορεία της διαδικασίας είναι ότι η εκτίμηση της τιμής κάποιων ακινήτων στην πράξη δεν συνάδει με τους όρους της αγοράς. Οπως είπε, από τους πλειστηριασμούς που κηρύσσονται άγονοι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 25% αφορά ακίνητα για τα οποία οι οφειλέτες προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας διόρθωση της τιμής στην οποία το ακίνητο βγαίνει στον πλειστηριασμό. Οι δανειολήπτες θέλουν τα ακίνητά τους να εκποιούνται σε υψηλότερες τιμές από αυτές που έχουν εκτιμηθεί από τις τράπεζες. Ωστόσο με την κίνηση αυτή παγώνει ο πλειστηριασμός των ακινήτων για αρκετούς μήνες, μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση.

Από τη δική του πλευρά, ο Τάσος Κοτζαναστάσης, πρόεδρος της ULI Greece & Cyprus και managing director της 8G Capital Partners Ltd, θεωρεί ότι όταν ένα ακίνητο παραμένει αδιάθετο είναι λάθος η τιμή του, η οποία αποτελεί το Α και το Ω στην πώλησή του.  Για τον Γιώργο Κορμά, διευθύνοντα σύμβουλο της Piraeus Real Estate, οι τράπεζες δεν είναι real estate developers, αλλά υποχρεώθηκαν να γίνουν λόγω της κρίσης και για τον λόγο αυτό πολλά στεγαστικά δάνεια καταλήγουν σε αυτές. Σύμφωνα με εκείνον, τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να διατηρούν μεσολαβητικό ρόλο σε σχέση με τη διαχείριση του συγκεκριμένου τύπου δανείων, ενώ πρότεινε να μη χρειάζεται να μπαίνουν σε διαδικασία πωλησιακής ωρίμασης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων από πλειστηριασμούς.