28η Οκτωβρίου χωρίς ευτράπελα ή και επεισόδια μάλλον δεν γίνεται. Βεβαίως η εποχή των αντιμνημονιακών Αγανακτισμένων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και τώρα στο στόχαστρο είναι οι σημερινοί κυβερνώντες. Οπως ο Πάνος Καμμένος για παράδειγμα που τα άκουσε στη Θεσσαλονίκη μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης. Τη στιγμή για την ακρίβεια που τέλειωσε τις δηλώσεις του, κάποιος του φώναξε δυνατά: «Καμμένε, παραιτήσου, να σωθεί η Μακεδονία! Παραιτήσου να σωθεί η Μακεδονία!».

Χημεία μηδέν

Από την άλλη, οι Γιάννης Μπουτάρης και Βασίλης Λεβέντης δεν έχουν χημεία και το επιβεβαιώνουν με κάθε αφορμή. Ξεκίνησαν με την πανηγυρική δοξολογία του Αγίου Δημητρίου, πρωί Παρασκευής, όπου και τσακώθηκαν για τη σειρά των ομιλιτών. Ο Μπουτάρης είπε πως βάσει πρωτοκόλλου θα έπρεπε να μιλήσει πρώτος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είχε όμως προηγηθεί δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέβασε την πίεση του Λεβέντη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων τού τη φύλαγε και το Σάββατο έκανε εκ νέου δηλώσεις, λέγοντας πως παραβιάστηκε το πρωτόκολλο και πως ο Μπουτάρης δεν σεβάστηκε τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ έριξε και μια εκλογική μπηχτή στον δήμαρχο: «Καλή επιτυχία στις εκλογές, που θα βάλει, αν βάλει». Υποψήφιος εννοούσε. Μάλιστα ο καβγάς τους συνεχίστηκε την ώρα που έκανε δηλώσεις η εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιάννα Παναγοπούλου. Το όλο πολεμικό κλίμα δεν αφορούσε βέβαια τη Φώφη Γεννηματά – που επίσης παρέστη στη Θεσσαλονίκη – αφού απέσπασε κομπλιμέντο για το συνολάκι της από τον μητροπολίτη Ανθιμο.

Γύρισε την πλάτη

Σε άλλα νέα της παρέλασης, το ΚΚΕ – πιο παραδοσιακά – επέλεξε να κάνει αντιφασιστική παρέμβαση με πανό στην Καλλιθέα. Κόντεψε δε να γίνει και επεισόδιο με ομάδα αγνώστων που όλα έδειχναν πως ήταν οπαδοί του Νίκου Μιχαλολιάκου. Σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα ένα μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη παρέλασε με συνθήματα και για τους πλειστηριασμούς. Ο Αριστείδης Μπαλτάς δε, που εκπροσώπησε τη Βουλή στα Μέγαρα, δυσαρεστήθηκε πολύ που ο τοπικός δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης έδωσε το δικαίωμα να καταθέσει στεφάνι ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Δεν αποχώρησε βέβαια, αφού δεν ήταν εκεί σκέτα ως συριζαίος, αλλά επέλεξε κάτι πιο συμβολικό: να γυρίσει την πλάτη εκείνη τη στιγμή.

Χαμόγελα

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα μιλήσει… αραβικά. Αστειεύομαι, αν και τον έχω ικανό. Απλώς με ομιλία του θα κηρύξει την έναρξη της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου στο Μέγαρο Μουσικής. Μετά θα δει κόσμο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών μας, δηλαδή τον… εαυτό του. Το γράφω έτσι αφού το γραφείο Τύπου του Μαξίμου ενημέρωσε χθες πως «στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων». Θα δει, μεταξύ άλλων, την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl. Μετά τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Dr. Nabil Abu Rudeineh, ενώ θα ακολουθήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Nebojsa Stefanovic. Θα γίνει και δείπνο στο Χίλτον. Πάντως μου λένε πως εδώ και μέρες δύο είναι οι χαμογελαστοί τύποι στα διπλωματικά μας, απόντος πια του Νίκου Κοτζιά: ο Γιώργος Τσίπρας και ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

«Μπλοκ» στο Facebook

Ως γνωστόν η επικοινωνιακή καμπάνια για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς πήγε άπατη. Ο άνθρωπός μου, που ξέρει τα θέματα, μου λέει τώρα το εξής: ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) ανέθεσε τον Ιανουάριο του 2018 – με κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά – σε εξειδικευμένη εταιρεία την παρουσία του στα social media (έργο ύψους 15.600 ευρώ, δωδεκάμηνης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες, τον Ιανουάριο του 2019). Ωστόσο δεν έχει καν ξεκινήσει! Για το «μαύρο» του ΟΑΣΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν ενημερώνονται με νέες αναρτήσεις, υπήρξε ερώτηση και στη Βουλή. Τι απαντά λοιπόν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης; Οτι ο ΟΑΣΑ αποφάσισε να μεταθέσει χρονικά την ανάπτυξη περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπό τον φόβο των μαζικών παραπόνων από το επιβατικό κοινό. Στην απάντηση, όμως, δεν διευκρινίζεται πότε θα ξεκινήσει η ανάπτυξη περιεχομένου στα social media. Ηδη έχουν παρέλθει 11 μήνες!

«Την ημέρα που…»

Κι αίφνης ξέσπασε πόλεμος μεταξύ ΚΚΕ και ΕΡΤ. Ο Περισσός εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση για το ντοκιμαντέρ «την ημέρα που…». Ο Περισσός το χαρακτήρισε «μνημείο ιστορικής διαστρέβλωσης και παραχάραξης, βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές ημέρες του πιο ωμού αντικομουνισμού» συμπληρώνοντας πως καλλιεργεί την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων. Μάλιστα ο Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε και διάβημα στον Νίκο Παππά. Η ΕΡΤ απάντησε χθες, αν και εγώ βλέπω πως απλώς επιχείρησε να νίψει τας χείρας της: «Η ΕΡΤ μισθώνει ξένο πρόγραμμα, μεταξύ του οποίου και ιστορικά ντοκιμαντέρ, βάσει ποιοτικών κριτηρίων και των προδιαγραφών που ισχύουν στην παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά». Υπογράμμισε δε πως «για τα ιστορικά ντοκιμαντέρ, παρουσιάζονται πορίσματα επιστημονικών ερευνών, τα οποία εκφράζουν διαφορετικές απόψεις επιστημόνων και ερευνητών». Μόνο εγώ βλέπω πως δεν παίρνει την ευθύνη;

Ευλόγησον

Την Παρασκευή Αγιορείτες πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και είδαν τον Αλέξη Τσίπρα. Τυπικά συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την υποστήριξη της Ιεράς Κοινότητας, κυρίως στον τομέα των υποδομών. Ουσιαστικά έριξαν γέφυρες. Θυμίζω πως υπήρχε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών για μια σειρά δικαιωματικών νομοθετήσεων, ενώ υπήρξε πέρυσι και αναβολή της επίσκεψης Τσίπρα στον Αθω. Τώρα ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει και επίσκεψη στο Αγιον Ορος, μαθαίνω για Δεκέμβριο και προφανώς μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία.