Δραματική είναι η έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας και την πολιτεία σχεδόν 550 φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διατυπώνουν σε επιστολή τους το αυτονόητο: «Στο πανεπιστήμιο δεν ήρθαμε για να κυνηγάμε τοξικομανείς και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα βίας, ήρθαμε για να σπουδάσουμε». Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που φοιτητές του ιδρύματος κινητοποιούνται για το πρόβλημα των ναρκωτικών και συντάσσουν επιστολή διαμαρτυρίας την οποία διαβιβάζουν στον υπουργό Παιδείας, τον πρύτανη, τη Σύγκλητο, τον κοσμήτορα και τους προέδρους όλων των τμημάτων. Οι φοιτητές κάνουν λόγο για διακίνηση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια τους, για παρενόχλησή τους από τους διακινητές και για κίνδυνο της σωματικής τους ασφάλειας μέσα στο πανεπιστήμιο. Με την επιστολή τους μάλιστα, είναι προφανές ότι απαντούν στις νέες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας περί «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» για την επίλυση των προβλημάτων εγκληματικότητας μέσα στα ελληνικά ΑΕΙ, αλλά και στο πρόσφατο πόρισμα Παρασκευόπουλου για το ίδιο θέμα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΡΑ. Οι φοιτητές (μέχρι χθες οι υπογραφές πλησίαζαν τις 550) ζητούν από «τους αρμοδίους, τις πανεπιστημιακές Αρχές και την πολιτεία, να μην κρύβονται πίσω από γενικόλογες προτροπές, ευχολόγια και στατιστικές, και να λάβουν επιτέλους αποτελεσματικά μέτρα και να διασφαλίσουν το ελάχιστο: την αίσθηση της σωματικής μας ασφάλειας στην ακαδημαϊκή μας ζωή». Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ έχει δώσει διαρκή άδεια στην Αστυνομία να μπαίνει στον πανεπιστημιακό χώρο για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με τα ναρκωτικά. Ωστόσο, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρύτανης του ιδρύματος Θεόδωρος Λαόπουλος, οι εκπρόσωποι των Αρχών εμφανίζονται στο ίδρυμα περίπου μια φορά την εβδομάδα και αυτό δεν αρκεί. Ο ίδιος κρίνει ότι η παρουσία της πρέπει να είναι διαρκής μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

ΕΚΚΛΗΣΗ. Οι φοιτητές του ΑΠΘ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι: «Κάθε μέρα από νωρίς το πρωί, στον προαύλιο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής κινούνται ουσιαστικά ανενόχλητοι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι κάνουν τις δοσοληψίες τους μπροστά στα μάτια όλων, ακόμη και μπροστά στους φύλακες του campus. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τόσο που οι διακινητές σχεδόν διαλαλούν το εμπόρευμά τους σε κάθε περαστικό, παρενοχλούν φραστικά και ενίοτε σωματικά φοιτήτριες και φοιτητές. Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δει από κοντά είτε χρήση είτε διακίνηση είτε καβγάδες μεταξύ των συμμοριών. Είναι γνωστό ότι πέρυσι μια φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού μέσα στο campus τις βραδινές ώρες. Ποιος ξέρει, ίσως σταδιακά οι διακινητές να πάψουν να περιορίζονται στον προαύλιο χώρο και να αρχίσουν να μπαίνουν και μέσα στα κτίρια, εφόσον δεν υπάρχει πρακτικά κανένας έλεγχος (τα τρία κτίρια της Φιλοσοφικής έχουν μόνον έναν φύλακα!). Είναι σαν η πολιτεία να έχει εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο και να θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτή η άθλια καθημερινότητα που ζούμε είναι η νέα κανονικότητα. Γιατί;» αναρωτιούνται.

Νέα περιφρούρηση λόγω Ρουβίκωνα

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην αίθουσα 516 της Φιλοσοφικής Σχολής επικρατούν ανησυχία και διχασμός. Οι καθηγητές του ιδρύματος διαφωνούν τώρα για το αν θα πρέπει να κάνουν νέα προσπάθεια περιφρούρησης της περίφημης αίθουσας που έχουν καταλάβει μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας. Μέλη της διοίκησης του ιδρύματος έχουν καλέσει τους διδάσκοντες να προχωρήσουν σε νέα περιφρούρηση της αίθουσας αύριο Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία η ομάδα καλεί κάθε ενδιαφερόμενο. Η περιφρούρηση θα γίνει όμως για μία μόνο ώρα και κάποιοι τη θεωρούν μια συμβολική κίνηση χωρίς ιδιαίτερη αξία, απαιτώντας μια δυναμικότερη λύση.

«Εφοδος» μαθητών στον Γαβρόγλου

Μια δυσάρεστη έκπληξη είχε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, όταν μαθητές και φοιτητές έφτασαν με διαδήλωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και εισέβαλαν μέσα στο γραφείο του. Εκεί ο υπουργός Παιδείας είδε μαθητές και φοιτητές να ανεβαίνουν στο μεγάλο τραπέζι της αίθουσας συσκέψεων στο γραφείο του και να ζητούν μεταξύ άλλων αλλαγές στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για το νέο Λύκειο. Οπως δήλωναν, οι πολιτικές των τελευταίων ετών θέλουν να «μετατρέψουν το σχολείο σε εργοστάσιο που παράγει ανθρώπους προς κατανάλωση». Τελικά αφού ζήτησαν μεταξύ άλλων προσλήψεις στη εκπαίδευση, κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, φώναξαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και μετά από αρκετή ώρα διαμαρτυρίας αποχώρησαν.