Ο Πανιώνιος αποδείχθηκε σκληρό καρύδι. Και αρκετά τυχερός. Διότι ο Παναθηναϊκός το απόγευμα του Σαββάτου είχε όρεξη, ενέργεια και ορμή στο πρώτο ημίωρο του αγώνα στο ΟΑΚΑ, αλλά και ατυχία. Ατυχία που δεν του επέτρεψε να βρει γκολ στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε στο πρώτο μισό του παιχνιδιού και να τελειώσει πιο άνετα την αναμέτρηση.

Ιδιαίτερα η φάση του 5′ με τον Καμπετσή, που είδε τον Κότνικ να κάνει την επέμβαση της… ζωής του και να ακολουθεί το δοκάρι ήταν για highlights. Ισως η μεγαλύτερη ευκαιρία έως τώρα στο πρωτάθλημα. Ενα γκολ που αν έμπαινε, πιθανόν θα διαφοροποιούσε και θα απλοποιούσε τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό, απέναντι σε έναν Πανιώνιο ο οποίος μπήκε με νωθρότητα, φόβο και επιφυλακτικότητα. Αλλά στο διάστημα 30′ – 45′ ήταν εκείνος που θα μπορούσε να είχε προηγηθεί, αν ο Μασούρας δεν έκανε… τσαφ από τη μικρή περιοχή, στέλνοντας την μπάλα πάνω στον Διούδη και αν ο Ντουρμισάι σημάδευε λίγο πιο αριστερά στο πλασέ έξω από την περιοχή που έκανε στο 40′.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Φεντερίκο Μακέντα στην καλύτερη ενέργειά του στο ματς ξεπέρασε σαν σταματημένο τον Μπανανά, αλλά το πλασέ του στο τετ α τετ ήταν κακό και άστοχο. Ο Παναθηναϊκός έδειχνε ότι θέλει, ήταν καλύτερος, έκανε τα πάντα σωστά, αλλά στην τελική προσπάθεια τα γκρέμιζε όλα.

Η ομιλία του κόουτς

Ο Δώνης στην ανάπαυλα του ημιχρόνου προσπάθησε να ηρεμήσει τους παίκτες του, να αποβάλει το άγχος και τους τόνισε πως ο σκοπός είναι πάνω απ’ όλα η νίκη. «Κάναμε πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν σκοράραμε. Στο τελευταίο τέταρτο θα μπορούσαμε να είχαμε δεχτεί γκολ, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πίσω. Να διασφαλίσουμε το μηδέν και ας κάνουμε λιγότερες ευκαιρίες. Μία, δύο, τρεις φάσεις, θα το βρούμε το γκολ» είπε ο Δώνης στους παίκτες του στα αποδυτήρια μετά το 0-0 του ημιχρόνου.

Και πράγματι ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην ήταν το ίδιο ορμητικός, απειλητικός και εντυπωσιακός στο δεύτερο μέρος, αλλά είχε κάτι πιο σημαντικό. Ηταν ουσιαστικός. Δεν κινδύνευσε ούτε μια στιγμή από τον ούτως ή άλλως ανούσιο και φλύαρο Πανιώνιο. Είχε υπομονή, καλή κυκλοφορία της μπάλας, έψαξε τους χώρους για να μπει με ορθολογικό τρόπο στην περιοχή, αλλά το γκολ ήρθε εκτός αυτής. Και ήρθε με τον τρόπο που συνηθίζουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού να το ψάχνουν.

Χρυσή αλλαγή

Ο Χατζηθεοδωρίδης αποδείχτηκε η χρυσή αλλαγή του Δώνη, ο οποίος με την είσοδο του νεαρού άλλαξε και το σχήμα σε 4-2-3-1. Η «φωτοβολίδα» του νεαρού αριστεροπόδαρου στο 72′ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κότνικ, λύνοντας τον γρίφο απέναντι στην άμυνα του Πανιωνίου. Ο Δώνης δικαιώθηκε και για τις κουβέντες του, μιας και ο Παναθηναϊκός πρόσεξε περισσότερο τα μετόπισθεν και έψαξε με υπομονή το ένα γκολ που θα του έδινε τη νίκη, ενώ η αλλαγή που έκανε έκρινε και το παιχνίδι.

Στα λεπτά που απέμειναν ο Παναθηναϊκός έκανε άψογη διαχείριση του υπέρ του σκορ, κάτι που είχε κάνει και σε άλλα παιχνίδια όπου είχε το προβάδισμα και του αρκούσε να το διαχειριστεί. Κράτησε με ευκολία τον Πανιώνιο μακριά από την εστία του Σωκράτη Διούδη, είχε μια – δυο μικροευκαιρίες για να πετύχει και δεύτερο γκολ.

Στο φινάλε ο Παναθηναϊκός έζησε ακόμα ένα… πάρτι παρέα με τον κόσμο του. Εικόνα που έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια φέτος στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι παίκτες του Δώνη πήγαν μπροστά στους οργανωμένους και άρχισαν να τραγουδούν και να χορεύουν και ο κόσμος αποθέωνε την ομάδα – θαύμα του Δώνη, που πάει στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στην Τούμπα με έξι νίκες και μία ισοπαλία σε επτά αγώνες.

Παναθηναϊκός (Γιώργος Δώνης): Διούδης, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Μαυρομμάτης, Κουλιμπαλί, Δώνης (77′ Τζανδάρης), Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάννης (82′ Σέχου), Μπουζούκης, Καμπετσής (63′ Χατζηθεοδωρίδης), Μακέντα.

Πανιώνιος (Ζοζέ Ανιγκό): Κότνικ, Κούρντι, Ντομίνγκες, Κόρμπος (89′ Σεράφ), Ντουρμισάι, Σπιριντόνοβιτς, Μασούρας, Παπαγεωργίου, Τσιλούλης (55′ Mανθάτης), Μπανανά, Κεϊτά.