Η ελληνική γλώσσα κατακτά τη Νέα Υόρκη, και μάλιστα τα δημόσια σχολεία της πόλης! Οπως φανερώνει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», για πρώτη φορά σε δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης εισάγεται τώρα η Νεοελληνική Γλώσσα, στο πρόγραμμα της δίγλωσσης εκπαίδευσης, και μάλιστα σε ισότιμο επίπεδο με τα αγγλικά! Ο στόχος είναι οι μαθητές δίγλωσσων οικογενειών (με γονείς Ελληνοαμερικανούς) να μάθουν να μιλούν εκτός από τα αγγλικά και τη μητρική τους γλώσσα: τα ελληνικά.

Η ιστορία ξεκίνησε (όπως ξεκινούν όλες οι παρόμοιες ιστορίες) από ακτιβιστές εκπαιδευτικούς αλλά και ιδεολόγους γονείς. Γονείς μαθητών που φοιτούν σε αμερικανικά σχολεία και αγωνιούσαν ώστε τα παιδιά τους να έχουν πάντα μέσα τους την ταυτότητα της πατρίδας τους, να σιγουρευτούν ότι «δεν θα ξεχάσουν».

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται φέτος να υλοποιηθεί για πρώτη φορά και, όπως λέει μία εκ των εμπνευστών της, η Κάτυα Νικολάου, μπορεί να ακολουθηθεί, να επεκταθεί, να υλοποιηθεί σε ολόκληρη την Αμερική, όπου δε υπάρχουν έλληνες ή ελληνοαμερικανοί γονείς. Το να «μάθουμε ελληνικά» μπορεί να ξεκίνησε σε μια παρέα γονέων στη Νέα Υόρκη, αλλά μπορεί τώρα να εξελιχθεί σε κίνημα και σε άλλες πόλεις! Σε τι μπορεί να βοηθήσει όμως η ελληνική πλευρά; Η Αναστασία Ρωμανού, μέλος της ίδιας πρωτοβουλίας, λέει ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να δοθεί μια επίσημη τοποθέτηση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του προξενείου της Νέας Υόρκης ότι στηρίζει την προσπάθεια αυτή (κάτι που προφορικά έχει ήδη γίνει), ώστε να τη συμπεριλάβουν στον φάκελο που φτιάχνουν προς τις αμερικανικές Αρχές.

Παράλληλα ζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών, ιδρυμάτων ή όποιων ακόμη θελήσουν στην Ελλάδα να βοηθήσουν στην προσπάθειά τους με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν. «Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε καλύτερα σχολικά βιβλία για την προσπάθειά μας ή να βοηθήσει τους δασκάλους που θα δουλέψουν σε αυτό να επιμορφωθούν σωστά». Μπορούν ακόμη να οργανωθούν σχολικά προγράμματα ανταλλαγών με την Ελλάδα τύπου Εράσμους ή αδελφοποιήσεις σχολείων. Οπως προσθέτει η Κάτυα Νικολάου, πρόκειται για ένα πρόγραμμα δίγλωσσης εκπαίδευσης μέσα στα δημόσια αμερικανικά σχολεία της Νέας Υόρκης, το οποίο αν έχει την υποστήριξη του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στη «μετανάστευση» ελλήνων εκπαιδευτικών για να το στελεχώσουν. Η ιδέα των δίγλωσσων σχολείων ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια στις ΗΠΑ με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά των νεοφερμένων μεταναστών στη χώρα και να τα εντάξει στο αμερικανικό κράτος. Αρχισαν με τα ισπανικά και τα κινεζικά. «Σήμερα η φιλοσοφία των δίγλωσσων προγραμμάτων στην εκπαίδευση είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των δύο γλωσσών, ώστε το παιδί μεγαλώνοντας να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί, να γράφει και να διαβάζει εξίσου καλά και στις δύο γλώσσες, διατηρώντας και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την αρχική του γλώσσα, αντί να την αποβάλλει» λέει η Αναστασία Ρωμανού.

Κανονικά χρειάζονται σε μια περιοχή οι υπογραφές 50 οικογενειών που έχουν παιδιά τα οποία θα φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο για να ξεκινήσει η λειτουργία ενός δίγλωσσου σχολείου. Οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας για τα Νέα Ελληνικά έχουν μαζέψει ήδη περίπου 40 υπογραφές και περισσότερες από 2.000 επιστολές συμπαράστασης. Ωστόσο πρέπει να συγκεντρωθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μαθητών σε συγκεκριμένες περιοχές, να βρεθεί το κατάλληλο σχολείο να δεχθεί τους μαθητές και φυσικά να καθοριστεί και ο τρόπος της καθημερινής μεταφοράς τους εκεί. Την προσπάθεια αυτή υποστηρίζουν τμήματα ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια της πόλης, όπως το Κολούμπια, το ΝΥU, το Queens College και το Γέιλ, και άλλες ομάδες που πέτυχαν τα δικά τους δίγλωσσα προγράμματα. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει με παιδιά από 3 ή 4 ετών.