Τα όσα καταγγέλλει μέσω κύκλων της η τέως εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς προσιδιάζουν ελάχιστα σε δημοκρατικό καθεστώς και ακόμη λιγότερο σε κράτος δικαίου. Οι κύκλοι της δικαστικής λειτουργού κάνουν λόγο για διαρκείς παρεμβάσεις κυβερνητικού παράγοντα που χαρακτηρίζεται «Ρασπούτιν» και ο οποίος με «ύφος νταβατζή υποδεικνύει πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν υποθέσεις». Οταν μάλιστα η δικαστική λειτουργικός αντέτεινε πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, η πίεση έγινε αφόρητη: «Ασκησε τη δίωξη και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν» φέρεται να υποδείκνυε ο «Ρασπούτιν».

Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και έρχεται να προστεθεί στις αιτιάσεις των δικαστικών ενώσεων ότι η κυβέρνηση αυτή επιστρατεύει διάφορα μέσα όχι απλώς για να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, αλλά ακόμη και για να την υποκαταστήσει προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Φαίνεται ακόμη πως όσα δήλωνε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περί κάποιων που πρέπει να πάνε φυλακή ώστε να κερδηθούν οι εκλογές, δεν ήταν μια φράση στον αέρα, όπως δικαιολογήθηκε στη συνέχεια ο ίδιος. Εχει παραθεσμικό βάθος. Ηταν απλώς η δημόσια έκφραση μιας αντίληψης για τη λειτουργία των θεσμών που εκδηλώνεται στο παρασκήνιο – αν όχι στο σκοτάδι.

Στο σκοτάδι όμως δεν λειτουργεί ομαλά μια δημοκρατία – αντίθετα, δημιουργούνται συνθήκες δημοκρατικής ανωμαλίας. Και γι’ αυτό επιβάλλεται να χυθεί άπλετο φως σε αυτή τη βαθύτατη προσβολή της διάκρισης των εξουσιών από πρόσωπα που έχουν ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους.