Μετά τις εκλογές (στη Βαυαρία) είναι πριν από τις εκλογές (στην Eσση). Μία ακόμη δοκιμασία έχουν μπροστά τους η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και τα δύο κόμματα του «μεγάλου» κυβερνητικού συνασπισμού. Η φθίνουσα πορεία του CDU και του SPD αναζωπυρώνει τη συζήτηση για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου.

Αν η Βαυαρία έχει τις δικές της ιδιομορφίες – οι Σοσιαλδημοκράτες δεν ήταν ποτέ ισχυροί στη χώρα των Αλπεων – οι εκλογές στο κρατίδιο της Eσσης που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα επιβεβαιώσουν ότι ο «μεγάλος συνασπισμός» στο μεταξύ δεν είναι πλέον και τόσο μεγάλος.

Μετά το στραπάτσο της Βαυαρίας, τόσο στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και στους Σοσιαλδημοκράτες επιβλήθηκε σιωπητήριο στην αναζήτηση των αιτίων, η οποία θα επιβάρυνε τον προεκλογικό αγώνα στην Εσση και το ούτως ή άλλως κακό κλίμα και για τα δύο κόμματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το πρώτο γερμανικό κανάλι ΑRD και το δεύτερο ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν πρώτο κόμμα, αλλά έχουν μεγάλες απώλειες 12 και πλέον μονάδων και πέφτουν στο 26%, (38,3% στις προηγούμενες εκλογές). Ανάλογη πτώση αναμένεται να έχουν και Σοσιαλδημοκράτες που κινούνται στο 20% – 21% (30,7%). Ολα δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα δώσουν σκληρή μάχη με τους Πράσινους για τη δεύτερη θέση. Οι Οικολόγοι εμφανίζουν τεράστια άνοδο και αναμένεται να διπλασιάσουν το ποσοστό τους στο 20%-22% (11,1%). Μεγάλη άνοδο και υπερδιπλασιασμό του ποσοστού καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο 12%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε μείνει εκτός βουλής με 4,1%. Στην τοπική Βουλή του Βισμπάντεν θα εκπροσωπούνται τόσο οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι FDP, όσο και η Αριστερά (Die Linke) με 8%-9% αντίστοιχα.

Τη διαφορά, και στην Εσση, θα κάνουν οι Πράσινοι. Ο Ταρέκ αλ Βαζίρ, επικεφαλής των Πρασίνων στην Εσση, οδήγησε τους Πράσινους πριν από πέντε χρόνια στο πείραμα της συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Γεννημένος στο Οφενμπαχ – η μητέρα του γερμανίδα δασκάλα, ο πατέρας του μετανάστης από την Υεμένη – ο ρεαλιστής Ταρέκ αλ Βαζίρ κινείται από χρόνια στη γραμμή που ακολουθεί και η νέα ηγεσία των Πρασίνων με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ με στόχο να καθιερωθούν οι Πράσινοι ως κυρίαρχο κόμμα εξουσίας στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Οι πιθανότητες να είναι οι Πράσινοι δεύτερο κόμμα τη μεθεπόμενη Κυριακή είναι πολλές, και αυτό ανοίγει την προοπτική για τον Ταρέκ αλ Βαζίρ να είναι εκείνος που θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης στην Εσση. Και τότε οι Πράσινοι θα επιτύχουν το αδιανόητο μέχρι πρότινος, να έχουν και δεύτερο τοπικό πρωθυπουργό στη Γερμανία μετά τον Βίνφριντ Κρέτσμαν στην πλούσια Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Χριστιανοδημοκράτης, Φόλκερ Μπουφιέ, θεωρεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου υπεύθυνη για την κακή εικόνα του κόμματός του, μιλά για έλλειμμα αξιοπιστίας εξαιτίας των συνεχών κρίσεων που προκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, με αιχμή το Προσφυγικό. Οι εξελίξεις στο Βερολίνο επισκιάζουν τα πάντα, λέει ο Μπουφιέ. Στην ομόσπονδη χώρα της Κεντρικής Γερμανίας με τη Φρανκφούρτη, το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κέντρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, ο Μπουφιέ ξεκίνησε το 2013 τη συνεργασία με τους Πράσινους, ανοίγοντας τον δρόμο και στη Μέρκελ να συνομιλήσει με τους Πράσινους πριν από έναν χρόνο στη διαπραγμάτευση για τον λεγόμενο συνασπισμό της «Τζαμάικα», που ναυάγησε όχι εξαιτίας των Πρασίνων αλλά των κεντρώων Φιλελευθέρων FPD. Ο Μπουφιέ ανήκει στους σημαντικότερους υποστηρικτές της Μέρκελ. «Μιλώ σχεδόν καθημερινά με την καγκελάριο», λέει. Η ήττα του στην Εσση θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και για τη Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να επανεκλεγεί πρόεδρος του κόμματός της στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα χρειαστεί να περάσουν ξανά την κοιλάδα των δακρύων.

«Υπάρχει και το άλλο SPD», έλεγε στις αρχές της εβδομάδας ο γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνκμπαϊλ για να δικαιολογήσει το μονοψήφιο ποσοστό στη Βαυαρία. Για παράδειγμα, στην Κάτω Σαξονία είχε κερδίσει πριν από ένα χρόνο τις εκλογές και κυβερνά με μικρότερο εταίρο τους Χριστιανοδημοκράτες. Στο SPD ελπίζουν ότι στην Εσση θα ανακοπεί η ελεύθερη πτώση του κόμματος. Επενδύουν προεκλογικά σε θέματα όπως κατοικία και παιδεία και φιλοδοξούν, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του κόμματος Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Πράσινους και την Αριστερά (Die Linke). Αριθμητικά μπορεί να δώσει η κάλπη τέτοια πλειοψηφία, αλλά πολιτικά είναι πολύ δύσκολη μία τέτοια συνεργασία εξαιτίας της ακραίας γραμμής που ακολουθεί η Αριστερά στην Εσση. Αν μάλιστα βρεθούν πίσω από τους Πράσινους, το πλήγμα για το SPD δεν θα περιοριστεί στην Εσση.