«Το θέμα δεν είναι με ποιους πάμε, αλλά τι κάνουμε». Κάπως έτσι σκέφτονται στο Κίνημα Αλλαγής, που μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είδαν να επιβεβαιώνεται η εκτίμησή τους πως ένα ποσοστό νέων ψηφοφόρων τους προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαίωσαν επίσης δημοσκοπικά πως ο Πάνος Καμμένος κάνει κακό στην κυβέρνηση. Σ’ αυτά ακριβώς τα σημεία αποφάσισαν να επενδύσουν, αφενός για να αναδείξουν το Κίνημα Αλλαγής ως τον μοναδικό προοδευτικό πόλο και αφετέρου για να αποτρέψουν τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντροαριστερό ακροατήριο.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Για να τα καταφέρουν, στη Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισαν πως πρέπει να σταματήσουν τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και να την περιστρέψουν γύρω από την πολιτική που φιλοδοξούν να ακολουθήσουν. Ηδη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν υψώσει τους τόνους απέναντι και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς γνωρίζουν πως απευθύνονται και σε ένα κοινό με αντιδεξιά αντανακλαστικά. Η Γεννηματά, άλλωστε, έχει μιλήσει για έναν «θλιβερό, ανούσιο και ελεγχόμενο δικομματισμό» δίνοντας τον τόνο. Από εδώ και πέρα, στόχος είναι η διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες, στην περιφέρεια, αλλά και στα αστικά κέντρα. Την εβδομάδα που έρχεται προγραμματίζεται περιοδεία των κεντρικών στελεχών στην Αττική, όπου το στοίχημα είναι να ξεπεραστεί το κακό ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Την επόμενη εβδομάδα, μετά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, θα υπάρξει απόβαση στη Θεσσαλονίκη και στους γύρω νομούς. Ο «ακτιβισμός» συνεχίζεται και κοινοβουλευτικά, όπου μετά τις ερωτήσεις σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τους αγρότες και τα μυστικά κονδύλια έρχεται άλλη μία, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σαφή συμβολισμό. Οι δράσεις του επόμενου διαστήματος, θεωρούν τα κεντροαριστερά στελέχη, θα βοηθηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον αυτοδιοικητικό μηχανισμό. Καθώς οι περισσότερες περιφερειακές υποψηφιότητες έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο Κίνημα Αλλαγής θα χρησιμοποιήσουν την αυτοδιοικητική τους παράδοση μιλώντας σε κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ «ΤΡΥΠΕΣ». Οσον αφορά τα ψηφοδέλτια, η Φώφη Γεννηματά έχει αναλάβει η ίδια, με προσωπικές επαφές, να κλείσει τα ζητήματα που αφορούν τα πρόσωπα – κλειδιά της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης όσο πιο γρήγορα γίνεται. Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα «έκλεισε» ένα μεγάλο κομμάτι των εθνικών ψηφοδελτίων, η βάση των οποίων αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα έως τις αρχές του επόμενου μήνα. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μάλιστα, όπου η Κεντροαριστερά φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα της κατεβάζοντας υποψηφίους σε κάθε περιφέρεια, φαίνεται πως κλείνουν και τα τελευταία κενά. Μετά το χρίσμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που δόθηκε στον πρώην δήμαρχο Καβάλας Κώστα Σιμιτζή, φαίνεται πως ο υποψήφιος για την Πελοπόννησο θα είναι ο Γιάννης Μπουντρούκας από το Επιμελητήριο Αρκαδίας. Στο Ιόνιο φαβορί αυτή τη στιγμή μοιάζει ο Αλέξανδρος Αλεξάκης από την Κέρκυρα – με τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, να προκρίνει την Ισμήνη Μώρου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Για το Βόρειο Αιγαίο, μετά την επιστράτευση του Σταμάτη Μαλέλη στα εθνικά ψηφοδέλτια, το ψάξιμο συνεχίζεται. Αν, τελικά, δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ακούγεται το όνομα του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο Παναγιώτη Χριστόφα.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και η συνεδρίαση στον Δήμο Αθηναίων, όπου τα στελέχη θα αποφασίσουν ποια υποψηφιότητα θα στηρίξουν – από τη μία υπάρχει εκείνη του Παύλου Γερουλάνου και από την άλλη αυτή του Λευτέρη Παπαγιαννάκη. Η θετική προδιάθεση, ωστόσο, που εκφράζεται δημοσίως για τον πρώτο τον καθιστά φαβορί. Γρίφος είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τα σχέδιά του.