Τον δρόμο της μετανάστευσης στο εξωτερικό ακολουθεί και η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ αναζητώντας πρόσβαση σε φθηνά χρηματοδοτικά κεφάλαια. Ο όμιλος που δραστηριοποιείται σε 14 χώρες στις πέντε ηπείρους και γεννήθηκε στην Ελλάδα πριν από 116 χρόνια, συναντούσε στη χώρα μας μόνο ακριβό δανεισμό. Το ρίσκο που κουβαλά ακόμη η ελληνική οικονομία, παρά τη διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση έξοδο της από τα Μνημόνια, οδήγησε την ιστορική βιομηχανία σε νέα στρατηγικά πλάνα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ αργά χθες το βράδυ, οι βασικοί μέτοχοί του σύστησαν την ΤΙΤΑΝ Cement International AE με καταστατική έδρα στις Βρυξέλλες, στο κέντρο της ΕΕ, ενώ η διοίκησή της θα ασκείται από την Κύπρο.

Η νεοσυσταθείσα εταιρεία απευθύνει προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής των κοινών και προνομιούχων μετοχών τής εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ με νέες μετοχές της δεύτερης. Σκοπός της πρότασης είναι η διευκόλυνση της εισαγωγής του ομίλου σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της ΕΕ, το Euronext Βρυξελλών, με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διεθνούς αναπτυξιακής του πορείας. Πέρα από την εισαγωγή στο Euronext Βρυξελλών, προτείνεται επίσης οι μετοχές της ΤΙΤΑΝ Cement International SA να εισαχθούν δευτερογενώς προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων.

Σύμφωνα με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών. Ετσι ενισχύει τη ρευστότητα των μετοχών του, ενώ διευρύνει τις πηγές άντλησης κεφαλαίων και αποκτά πρόσβαση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα με πιο ανταγωνιστικό κόστος του δανεισμού.

Ο όμιλος θα συνεχίσει να διατηρεί στην Ελλάδα την τοπική παραγωγή, τις επενδύσεις και το ανθρώπινο δυναμικό χωρίς καμία επίπτωση στις τοπικές θέσεις εργασίας.