Η πληροφορία που δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο χθεσινό τους φύλλο, ότι απειλεί με παραίτηση ο Νίκος Κοτζιάς, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση από τα ξημερώματα. Ο Κοτζιάς είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επί μιάμιση ώρα προχθές και επί της ουσίας είχε δρομολογήσει την πορεία εξόδου. Μόνο που η αρχική σκέψη ήταν να παραιτηθεί την Πέμπτη για να εξελιχθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και να συνεδριάσει το Πράττω, αλλά η χθεσινή κίνηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου που έδειξε την πόρτα ουσιαστικά επιτάχυνε τις εξελίξεις.

«Το τρένο προχωρά, όποιος δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή κατεβαίνει». Το μήνυμα ήταν σαφές και ο Κοτζιάς δεν ανέμενε ούτε μία μέρα, καθώς παράλληλα με τη δήλωση Τζανακόπουλου (Αlpha TV) τον εξόργισαν και οι διαρροές για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, αλλά και η δημόσια αναφορά σε αυτά. Για τους μυημένους, υπήρχε μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ Τσίπρα και Κοτζιά το τελευταίο διάστημα, ενώ αυτό που ενδιέφερε πρωτίστως τον Πρωθυπουργό ήταν να μη διαταραχθεί η σχέση με τον Καμμένο. Εξάλλου οι σχέσεις του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών με τον Πρωθυπουργό πέρασαν το προηγούμενο διάστημα από διάφορες κρίσεις, με κυρίαρχη την απέλαση των ρώσων διπλωματών. Η ελληνορωσική κρίση αποτέλεσε την αιτία να ραγίσει το γυαλί, όχι για την ουσία της κίνησης απέλασης, αλλά για το οργισμένο ύφος των ανακοινώσεων του υπουργείου κατά της Ρωσίας. Είναι ενδεικτικό ότι η προετοιμασία της επίσκεψης στη Μόσχα έγινε ερήμην του παραιτηθέντος υπουργού, ενώ εξεταζόταν στο Μαξίμου να μεταβεί ο Πρωθυπουργός χωρίς τον Κοτζιά στις 7 Δεκεμβρίου.

«Ερχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου» έγραψε στο Twitter ο Κοτζιάς μετά την αποδοχή της παραίτησής του από τον Πρωθυπουργό.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, με δεδομένο πως εθίγη και η προσωπικότητα και η διαδρομή του με τις αναφορές Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, δεν θα μείνει ήσυχος. Αυτός είναι και ο φόβος του Πρωθυπουργού που είδε αμέτοχος να «σφάζονται» στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο μεν Κοτζιάς κατηγόρησε τον Καμμένο πως παρενέβη στην εξωτερική πολιτική, ο δε πρόεδρος των ΑΝΕΛ τον επέκρινε για τη διαχείριση των κονδυλίων. Αυτό ήταν και το κρίσιμο σημείο όπου εξερράγη ο Κοτζιάς που αποχώρησε, για να μεταβεί στη συνέχεια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου και έκανε κοινωνό της κατάστασης τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Κοτζιάς είχε ζητήσει, ως απάντηση στον Καμμένο, έλεγχο των κονδυλίων του υπουργείου Αμυνας, κίνηση που επέδρασε καταλυτικά για να γείρει η πλάστιγγα στο Μαξίμου υπέρ του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Πρόταση νόμου. Η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Κοτζιά – στις τάξεις της ανήκουν επίσης ο Νίκος Τόσκας και η Γεωργία Γεννιά – δεν σκοπεύει να άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και ετοιμάζει πρωτοβουλία να κατατεθεί πρόταση νόμου στη Βουλή σχετικά με τη διαφάνεια των κονδυλίων του υπουργείου Αμυνας, όπως γίνεται και για τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, που ελέγχονται με πρωτοβουλία Κοτζιά από τη Βουλή από το 2017. Ο Καμμένος, από την πλευρά του, έχει δώσει εντολή για σιωπητήριο και θα τοποθετηθεί την Κυριακή στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ.