Tα τελευταία λόγια του Πέδρο Μαρτίνς στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ ήταν συγκεκριμένα και αφορούσαν επί της ουσίας στο μισό ρόστερ του Ολυμπιακού. «Στις εθνικές ομάδες θέλω να προσέχετε. Θέλω να γυρίσετε καλά, όχι όπως την προηγούμενη φορά που πολλοί δεν επιστρέψατε σε καλή κατάσταση. Ησασταν πολύ κουρασμένοι και εκτός ρυθμού. Να τρώτε καλά, να προσέχετε τη ζωή σας και να ακολουθείτε το πρόγραμμα που σας έχουμε δώσει». Μήνυμα που η… κατανόησή του θα προκύψει αργότερα.

Από τότε βλέπετε πέρασαν κιόλας δέκα ημέρες. Σήμερα Τετάρτη επί της ουσίας ο πορτογάλος προπονητής θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να δει τον Ρέντη (σχεδόν) γεμάτο. Να ξεκινήσει επί της ουσίας την προετοιμασία για το ματς της Κυριακής με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, και σταδιακά να διαπιστώσει αν τα λόγια του έπιασαν τότε για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι διεθνείς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού τις εθνικές υποχρεώσεις.

Χθες η προπόνηση ήταν πρωινή. Από τους 15 διεθνείς πρόλαβαν να επιστρέψουν μόνο ο Μπίμπρας Νάτχο (που έκανε δύο καταπληκτικά ματς με το Ισραήλ) και οι Μασούρας, Ανδρούτσος και Νικολάου που είχαν υποχρεώσεις με την Ελπίδων εντός των συνόρων (έπαιξαν τη Δευτέρα το βράδυ στο γήπεδο της Τρίπολης). Από σήμερα αναμένεται το μεγάλο κύμα επιστροφής. Με Μπουχαλάκη, Φορτούνη, Λάζαρο, Τσιμίκα και Φετφατζίδη που γύρισαν χθες στη χώρα μας από τη Φινλανδία. Και βέβαια με τον Βούκοβιτς (Σερβία).

Χτύπησε ο Χασάν

Στο μεταξύ το 24ώρο που πέρασε είχε δράση για τους άλλους πέντε. Αγωνιστικές υποχρεώσεις. Και δυστυχώς είχε και μια δυσάρεστη είδηση που την πραγματική της διάσταση θα την πληροφορηθούμε πια επί ελληνικού εδάφους. Ο Αχμέντ Χασάν τραυματίστηκε λίγο πριν από το φινάλε (85′) της αναμέτρησης της Αιγύπτου με την Σουαζιλάνδη και έγινε «αλλαγή στην αλλαγή», καθώς είχε περάσει στο ματς με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προπονητή της Αιγύπτου, Χανί Ραμζί, ο επιθετικός του Ολυμπιακού θα υποβληθεί σε εξετάσεις στο Κάιρο για να φανεί το μέγεθος του προβλήματος.

Οι Αιγύπτιοι στις ανταποκρίσεις τους από τη Σουαζιλάνδη έγραφαν για πρόβλημα στον τετρακέφαλο (σφίξιμο που μπορεί να κρύβει θλάση)! H πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για απουσία τριών εβδομάδων από την ενεργό δράση, αλλά χωρίς εξετάσεις προφανώς δεν μπορεί κανείς να κάνει μια τέτοια διάγνωση! Οπως και να έχει, σήμερα θα γίνει γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει. Ποιος είναι ο τραυματισμός αλλά και το μέγεθος του. Ειρωνεία: Πριν από το ραντεβού αυτό με την ατυχία, ο Χασάν είχε δώσει ασίστ για το 2-0 της νίκης. Πρόσθεσε μια ακόμη θετική εμφάνιση στο… κοντέρ του.

Οι υπόλοιποι; Ο Ομάρ αντιμετώπιζε εντός έδρας με τη Νορβηγία τους Βούλγαρους και οι Μεριά, Σισέ, Καμαρά είχαν υποχρεώσεις στη ζώνη της Αφρικής για τα προκριματικά του Κόπα Αφρικα. Με τον Χασάν; Μισή εντεκάδα οι «εκτός έδρας». Και οι τέσσερις εξ αυτών να χρειάζονται διψήφιο αριθμό ωρών πτήσης για να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Δεν είναι καθόλου εύκολο για μια ομάδα να έχει 15 εν ενεργεία διεθνείς ποδοσφαιριστές. Δεν είναι καθόλου εύκολη η επιστροφή της από μια τέτοια διαδικασία. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτή τη φορά δεν κλήθηκε ο Ανδρέας Γιαννιώτης ή ότι κλήθηκε αλλά δεν μπόρεσε να ενταχθεί στην εθνική μας ομάδα λόγω τραυματισμού ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος Βασίλης Τοροσίδης. Θα μπορούσε οι 15 να είναι 17.

Είναι μεγάλη τιμή το εθνόσημο, είναι σημαντικό για ένα κλαμπ να έχει τέτοια αναγνώριση έχοντας σχεδόν το 70% του ρόστερ στις εθνικές ομάδες. Εχει όμως και ένα ξεκάθαρο τίμημα. Ο Ολυμπιακός μετά την πρώτη «εθνική διακοπή» έχασε τον ρυθμό του σύμφωνα με τον κόουτς Μαρτίνς. Αυτή τη διαπίστωση προφανώς ο Πορτογάλος δεν θέλει να την ξαναβρεί μπροστά του.

Μαρτίνς για Γουίλιαμ Καρβάλιο

Αφιέρωμα στον Γουίλιαμ Καρβάλιο της Μπέτις έκανε η «Marca» ζητώντας και τη βοήθεια του Πέδρο Μαρτίνς για τον συμπατριώτη του αμυντικό: «Είναι πολύ έξυπνος και θα βοηθήσει πολύ την Μπέτις. Παίρνει πολύ καλές θέσεις και βοηθάει στην κάλυψη και στην ισορροπία της ομάδας».