Η 56χρονη Αννα Μπερνς έγραψε με τον τρόπο της ιστορία στον θεσμό του βραβείου Μπούκερ ως η πρώτη βορειοϊρλανδή συγγραφέας που κατακτά την πολυπόθητη διάκριση (με χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών). Με το μυθιστόρημά της «Milkman» (Faber and Faber) επιστρέφει στην ταραγμένη εποχή της Βόρειας Ιρλανδίας κατά τη δεκαετία του 1970 (αυτό που οι Αγγλοι ονομάζουν «Οι ταραχές», «The troubles»), αλλά με έναν υποδόριο, (αυτο)σαρκαστικό τόνο. Ο απόηχος της μεγάλης ιστορίας φτάνει στον αναγνώστη μέσα από την αφήγηση μιας 18χρονης κοπέλας που έχει σχέση με τον παντρεμένο Γαλατά του τίτλου, σημείο αναφοράς για την κοινότητά του.

Σύμφωνα με την πρόσφατη κριτική της «Γκάρντιαν», το βιβλίο «προκαλεί σκέψεις και για άλλα καθεστώτα και την επίδρασή τους στη ζωή των ανθρώπων: από τη σταλινική Ρωσία ώς τους Ταλιμπάν. Το κυνήγι μαγισσών, η υπόθεση Σκριπάλ και το κίνημα #MeToo έρχονται επίσης στο μυαλό όταν διαβάζει κανείς το μυθιστόρημα». Ως ευφυής κριτική για τον κομφορμισμό της κοινότητας, την πατριαρχία και το θρησκευτικό δόγμα, το βιβλίο είναι «μπεκετιανό ανιχνεύοντας το λογικό μέσα στο παράλογο».

«Καθένα από τα υποψήφια βιβλία είναι ένα υπόδειγμα εκφραστικής εφευρετικότητας… Μιλούν για την εποχή μας, αλλά πιστεύουμε ότι θα διαρκέσουν και αργότερα» δήλωσε κατά την τελετή απονομής ο συγγραφέας του «Κοσμοπολιτισμού» Κουάμε Αντονι Απια εκ μέρους των κριτών για την τελική εξάδα. Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει το 2005 το βιβλίο της Αννας Μπερνς «Αντίλαλοι: σπασμοί πολέμου» από τις εκδόσεις Αγρα (μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου).