Χρειάστηκε ο πολιτικός σεισμός των εκλογών στη Βαυαρία για να ανακαλύψει και ο Χορστ Ζεεχόφερ τη σημασία της σταθερότητας στην κυβέρνηση του Βερολίνου. Αυτό χρειάζεται τώρα, είπε χθες μετά τη δραματική ήττα του CSU στη Βαυαρία ο πρόεδρος του κόμματος που ευθύνεται για τις απανωτές κυβερνητικές κρίσεις στον συνασπισμό της Μέρκελ.  Το αποτέλεσμα για τη Βαυαρία ήταν απώλεια της αυτοδυναμίας, στην οποία ήταν εθισμένοι για δεκαετίες οι Χριστιανοκοινωνιστές, ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ θα συγκυβερνήσει χωρίς προβλήματα με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, τη βαυαρική ιδιαιτερότητα των απογοητευμένων ψηφοφόρων του CSU.

Σημαντικότερες είναι οι επιπτώσεις για την κυβέρνηση του Βερολίνου. Μέχρι το τέλος του μήνα και τις εκλογές στην Εσση δεν θα συμβούν πολλά. Αλλά για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως σε σχέση με τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Σοσιαλδημοκράτες. Αν δεν ανακοπεί στην Εσση η ελεύθερη πτώση του SPD, οι φωνές που θεωρούν την παραμονή στον «μεγάλο συνασπισμό» της Μέρκελ ταφόπλακα για το SPD θα γίνουν κυρίαρχες. Σε έναν χρόνο θα γίνει ο ενδιάμεσος απολογισμός του κυβερνητικού έργου. Σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης του SPD, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε ήδη στο τραπέζι την ιδέα κυβέρνησης μειοψηφίας της Μέρκελ.

Με τις εκλογές στη Βαυαρία παγιώνει παγγερμανικά την παρουσία του το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό λαϊκίστικο κόμμα AfD στα δεξιά της συντηρητικής Χριστιανικής Ενωσης και περιμένει τις ευρωεκλογές του Μαΐου για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Δομική αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας συντελείται και με τους Πράσινους. Δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία με 17,5%, πρώτο κόμμα στο Μόναχο. «Εχουμε την αποστολή να μπούμε στο κέντρο της δημοκρατίας, να μην είμαστε πλέον το κινηματικό κόμμα που ήταν οι Πράσινοι μέχρι πριν από 15 χρόνια. Αυτός είναι αδιαμφισβήτητα νέος ρόλος για μας, τον οποίο θέλουμε και αποζητούμε» είπε χθες ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, πρόεδρος των Πρασίνων.

Οι Πράσινοι καλύπτουν το κενό της συνεχούς συρρίκνωσης των Σοσιαλδημοκρατών, στο βάθος του δρόμου είναι η υποκατάσταση του SPD ως ηγεμονικού κόμματος εξουσίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς από τους Πράσινους. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Στην πλούσια Βάδη – Βυρτεμβέργη κυβερνά για δεύτερη τετραετία ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός της Γερμανίας, στην πλούσια Βαυαρία είναι δεύτερο κόμμα με διπλάσια ποσοστά από το SPD. Και στην Εσση, όπου συγκυβερνούν ήδη με το συντηρητικό CDU, όλα δείχνουν ότι στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής θα βρεθούν σε απόσταση αναπνοής από τους δεύτερους Σοσιαλδημοκράτες.