Σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων «The Sun» και «Daily Star» ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, έδωσε εντολή στον γιο του, τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να διερευνήσει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – ενδιαφέρεται για το ποσοστό που κατέχει σήμερα η αμερικανική οικογένεια Γκλέιζερ. Τα διάβασα αλλά δεν πιστεύω τίποτα: αν δεν εμφανιστεί ως ενδιάμεσος ο Βλάσης ο Τσάκας, δεν υπάρχει σοβαρή διαπραγμάτευση σαουδαράβων πριγκίπων με κανέναν.

Βλάσης

Τι κάνει σήμερα ο Βλάσης; Παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση του κ. Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ με τον κ. Γιάννη Αλαφούζο και κάνει αναρτήσεις στη σελίδα του στο Facebook που έχουν χαρακτήρα, ας πούμε, θεσμικό. Εναν μήνα πριν έκανε έκκληση να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ομάδα, ισόποση με τα χρέη της, ώστε να εμφανιστούν οι πρίγκιπες να την καλύψουν. Αύξηση προκηρύχθηκε, αλλά όσα έχει βάλει ο Πιεμπονγκσάντ σε αυτήν έβαλαν και οι πρίγκιπες του Βλάση. Βέβαια ήταν μικρότερη από τα χρέη: μόλις 20 εκατ. ευρώ. Και ίσως γι’ αυτό δεν ήρθαν οι πρίγκιπες και, καθώς φαίνεται, προτιμούν τη Μάντσεστερ. Με μικροποσά δεν ασχολείται ο Βλάσης…

Κόσμος

Κατά τα άλλα, ο Τσάκας έχει κάνει κακό στον Ταϊλανδό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί μια μεγάλη μερίδα του κόσμου του Παναθηναϊκού, έχοντας ζήσει την ιστορία του Βλάση, ό,τι κι αν ακούει δεν μπορεί να πάρει τον Παϊρότζ στα σοβαρά. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα ίδια τα πρόσωπα των δύο διαπραγματεύσεων. Ο Βλάσης είχε φέρει πρίγκιπες και πριγκίπισσες, η διαπραγμάτευσή του ήταν σαφώς πιο εντυπωσιακή.

Ωρα

Κατά τα άλλα, για την ώρα όσα χρήματα έχει βάλει ο Βλάσης έχει βάλει και ο Παϊρότζ. Και το κακό είναι ότι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, για να κυλήσουν όλα ήρεμα, θα πρέπει να μπουν στο ταμείο του ΠΑΟ 2 εκατ. ευρώ (και βάλε). Το κόστος της ομάδας φέτος είναι μικρό – λογικά παίκτες, προπονητές και υπάλληλοι τα χρήματα θα τα πάρουν στην ώρα τους. Αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν υπογράψει διακανονισμούς και άλλοι που ακολουθούν – χθες ο ΠΑΟ συζητούσε με τους Νούνο Ρέις, Σιλά και Ρινάλντι ενώπιον της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών ζητώντας τους να κάνουν υπομονή. Θα κάνουν. Αλλά αν δεν τηρηθούν οι διακανονισμοί πάλι θα υπάρχουν το καλοκαίρι προβλήματα…

Διαρροή

Προβλήματα από το πουθενά απέκτησε και η ΑΕΚ μετά την απόφαση του αθλητικού δικαστή κ. Χριστόφορου Μάρκου που την Παρασκευή την τιμώρησε με ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών και της επέβαλε να παίξει και δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών. Η ΑΕΚ, με διαρροή δηλώσεων, χαρακτήρισε την απόφαση «έκτρωμα» και μίλησε για «προκατασκευασμένη εκτέλεση που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες» αλλά υπερβάλλει: ο αθλητικός δικαστής βασίστηκε στην έκθεση της Αστυνομίας. Προφανώς δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις αυτές να βασίζονται μόνο σε τέτοιες εκθέσεις, διότι σε αυτή την περίπτωση η Αστυνομία καταδικάζει και η Αστυνομία αθωώνει. Οταν όμως όλα αυτά τα επισημάναμε πέρυσι, μετά την ίδια ακριβώς τιμωρία που είχε δεχθεί ο Ολυμπιακός έπειτα από το παιχνίδι του με την ΑΕΚ, όσοι σήμερα διαμαρτύρονται τότε σφύριζαν κλέφτικα. Μπορεί και να χαίρονταν που ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα με την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά – δεν το αποκλείω.

Πρόβλημα

Αυτό που αποκλείω είναι να καταλάβουν κάποιοι πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι πλέον για το πρωτάθλημά μας η κρατική παρέμβαση που επιτράπηκε από πολλούς κοντόφθαλμους προ τριετίας, πρώτα στον κ. Σταύρο Κοντονή, όταν ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, και μετά και σε άλλους υπουργούς. Οι αφαιρέσεις βαθμών ξεκίνησαν ύστερα από εκείνες τις τρομερές παρεμβάσεις που είχαν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας. Τρία χρόνια μετά κανένα πρόβλημα βίας δεν έχει λυθεί και απλώς έχει δοθεί το δικαίωμα σε κρατικές υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία π.χ., να κρίνουν παιχνίδια. Ισως και πρωταθλήματα.

Τρέχουν

Αν είχαμε ένα σοβαρό ποδόσφαιρο, αυτού του είδους οι τιμωρίες θα είχαν εξαφανιστεί από τους κώδικες: αφαίρεση βαθμών θα έπρεπε να υπάρχει μόνο για διακοπές παιχνιδιών, και μάλιστα οριστικές. Αλλά αντί να τροποποιηθούν οι κώδικες, ώστε να σταματήσουν αυτού του είδους οι αποφάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να κρίνονται πρωταθλήματα στα χαρτιά, κάποιοι πέρυσι πανηγύριζαν «γιατί επιτέλους τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών ο Ολυμπιακός». Και σήμερα τρέχουν και δεν φτάνουν.

Καθαρίζει

Δεν φταίνε οι δικαστές: φταίει η γενικότερη παράνοια που χαρακτηρίζει τους κώδικες – τους κατά τα άλλα, όπως έλεγαν, «εναρμονισμένους με το πειθαρχικό δίκιο της UEFA και της FIFA» (το λέω και γελάω, γιατί οι διεθνείς συνομοσπονδίες δεν έχουν κώδικες). Χάρη σε αυτή την παράνοια μια ομάδα μπορεί να τιμωρηθεί με αφαιρέσεις βαθμών για επεισόδια που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ή, ακόμα χειρότερα, για επεισόδια μετά το τέλος ενός ματς (όπως συνέβη πέρυσι με τον Ολυμπιακό), αλλά για μια δολοφονική πράξη, όπως η εκτόξευση φωτοβολίδας στον κόσμο, πληρώνει ένα πρόστιμο και καθαρίζει.

Λεβ

Στο μεταξύ καταρρέει ο κόσμος όπως τον ξέραμε. Οι, για μία επταετία τουλάχιστον, σταθερότατοι Γερμανοί δεν μπορούν να κερδίσουν ομάδα στο UEFA Nations League και ο προπονητής που τους οδήγησε το 2014 στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Γιοακίμ Λεβ, παίζει το κεφάλι του στο σημερινό παιχνίδι της Νασιοναλμάνσαφτ με την Εθνική Γαλλίας. Ο Λεβ έκανε εντυπωσιακές δηλώσεις μετά την ήττα της ομάδας του από την Ολλανδία με 3-0. Χαρακτήρισε την ήττα «βάναυση» αλλά όχι και άδικη. «Θα μπορούσαμε να χάσουμε με 1-0 και θα ήταν αποδεκτό. Είναι όμως πολύ άσχημο που καταρρεύσαμε με αυτόν τον τρόπο στο τέλος. Οι παίκτες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν κάτι γι’ αυτό και όχι να τρέχουν σαν… ακέφαλα κοτόπουλα στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα!» είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι λογικό να κινδυνεύει με απόλυση (!), αφού «με τα αποτελέσματα αυτά θα κινδύνευε ο καθένας» – ζήτω η ειλικρίνεια.

Μέρκελ

Δεν διάβασα τι γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες που μπορεί να γίνουν αρκετά σκληρές με τους προπονητές και τους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας, αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα καλύτερα. Υπάρχει ωστόσο ένα σημάδι της μοίρας που μαρτυρά ότι οι Γερμανοί θα πρέπει να κάνουν πολλά για να δουν την Εθνική τους ξανά να διαπρέπει: δύο ημέρες μετά την ήττα-σοκ από την Ολλανδία είχαμε τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βαυαρία που όλοι εκτιμούν πως είναι η αρχή του τέλους της εποχής της Ανγκελα Μέρκελ. Θυμίζω ότι η γερμανίδα καγκελάριος ήταν η πιο πιστή και η πιο συνεπής οπαδός της ομάδας του Λεβ. Η σκηνοθεσία της μοίρας μάλλον προβλέπει πως στο τέλος θα φύγουν μαζί…