Οι απειλές κατά στελέχους της παράταξης Καμίνη, πριν από μερικές ημέρες, επειδή τάχθηκε υπέρ της κατασκευής αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα, έφεραν για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τα εμπόδια που έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο έργο.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, δόθηκε το πράσινο φως για τη δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου στην περιοχή του Ελαιώνα. Καταλληλότερος χώρος για την ανέγερση του Κέντρου, βάσει της απόφασης, κρίθηκε το οικοδομικό τετράγωνο 17, έκτασης περίπου 36 στρεμμάτων, στον Ελαιώνα, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

Αυτή η εξέλιξη έφερνε την Αθήνα – και κατ’ επέκταση την Ελλάδα – πιο κοντά στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, βγάζοντας έτσι τη χώρα μας από τη λίστα με τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αντίστοιχο Κέντρο.

Κι ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις των ανθρώπων του Δήμου τοποθετούσαν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή μέσα στο καλοκαίρι του 2018, οι προβλέψεις έπεσαν έξω, καθώς, όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η αντιδήμαρχος Εμπορίου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων Νέλλη Παπαχελά, η εκκίνηση της διαδικασίας αφορούσε και άλλους φορείς.

Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα η αποτέφρωση ναι μεν επετράπη με νόμο το 2006, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν προχωρήσει στον θεσμό της αποτέφρωσης από τα τέλη κιόλας του 19ου αιώνα, ωστόσο δεν μπορούσε να βρει εφαρμογή στην πράξη εάν δεν προχωρούσε η πολιτεία σε μια σειρά ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Μάλιστα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μέχρι και 3.000 αποτεφρώσεις Ελλήνων κυρίως στη Βουλγαρία, με το κόστος συχνά να φτάνει ακόμη και τα 2.500 ευρώ. Το κόστος για την αποτέφρωση στο Κέντρο του Ελαιώνα έχει υπολογιστεί στα 500 ευρώ.

Κατασκευή και ανάπλαση. Το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου και παράλληλη ανάπλαση στην υποβαθμισμένη περιοχή. Σύμφωνα με την Παπαχελά, τον Δεκέμβριο του 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου στον Ελαιώνα και ειδικότερα στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29, πέριξ δηλαδή της χωροθέτησης του Κέντρου.

Μάλιστα, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος για τον Ελαιώνα, απαιτείται η υποβολή τεχνικής έκθεσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την έγκριση της διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων. Ο Δήμος Αθηναίων έχει στείλει τη μελέτη μέσα στον Αύγουστο, όμως το υπουργείο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Νέλλη Παπαχελά, την έστειλε πίσω με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και ερωτήματα. «Διορθώσαμε και αποσαφηνίσαμε αυτά που μας ζητούσαν και στείλαμε εκ νέου τη μελέτη. Αυτό που περιμένουμε αυτή τη στιγμή είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού, όπου θα αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου» υπογραμμίζει η αντιδήμαρχος Εμπορίου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων.

Τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αποτραπεί η χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου, ζητώντας να κριθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η σχετική απόφαση του Δήμου Αθηναίων τον Νοέμβριο του 2017. Στην προσφυγή τους προέταξαν λόγους δημόσιας υγείας και επιδείνωσης της ποιότητας ζωής και διαβίωσης των κατοίκων, ενώ υποστήριξαν πως η κατασκευή του Κέντρου προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το φυσικό, ανθρωπογενές, αστικό περιβάλλον.

«Δεν υπάρχει κάτι που να μας εμποδίζει στο να προχωρήσουμε το αποτεφρωτήριο» απαντά η Παπαχελά, τονίζοντας πως η κοντινότερη στο σημείο της χωροθέτησης κατοικία βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

Εκτός της Αθήνας, κι άλλοι δήμοι έχουν μπει στη διαδικασία συζητήσεων για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου, όπως η Θεσσαλονίκη αλλά και το Ηράκλειο Κρήτης. Μάλιστα, στη δεύτερη πόλη, μόλις την περασμένη Δευτέρα η δημιουργία αποτεφρωτηρίου ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Ωστόσο, πιο κοντά στην ανέγερση αποτεφρωτηρίου βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων, καθώς έχει αποφασιστεί ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστεί. Πρόκειται για δημοτικό ακίνητο στο Βιοτεχνικό Πάρκο της πόλης, χώρος που είναι αδιαμόρφωτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που ο εγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή, υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας προσφυγών.

Γιώργος Καμίνης:

«Ατελής ο αρχικός νόμος του 2006»

«Είναι οπισθοδρόμηση για τη χώρα να συζητάμε ακόμη αν πρέπει να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο νεκρών. Ηταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξής μου και συνεχίζει να είναι προτεραιότητα. Το ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη αποτεφρωτήριο, πιστέψτε με, δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης ή στις γνωστές καθυστερήσεις με τους διαγωνισμούς, αλλά στο γεγονός ότι ο αρχικός νόμος του 2006 ήταν τόσο ατελής, που χρειάστηκε να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων ώστε να είναι εφικτή η κατασκευή του. Εμείς, για παράδειγμα, προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο, τελούμε εν αναμονή υπουργικής απόφασης για τον κοινόχρηστο χώρο του αποτεφρωτηρίου. Πάντως να γνωρίζετε ότι σε ζητήματα δικαιωμάτων όπως αυτό και εναρμονισμού της χώρας μας με τα όσα ισχύουν σε όλο τον κόσμο δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω».