Σαν βόμβα ενεφανίσθη η δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σχετικά με την ανακατασκευή της Λεωφόρου, στην οποία μάλιστα θα περιλαμβάνεται και γήπεδο μπάσκετ. Είναι η ανάγκη που έχει ο κόσμος του Παναθηναϊκού, κάτι να ακούσει. Κάπου να πιαστεί. Είτε πρόκειται για κάποια λεφτά που έρχονται, είναι στον δρόμο, από την Ταϊλάνδη. Είτε για το γήπεδο, που από τον περασμένο αιώνα μεταφέρεται πότε από δω, πότε από κει. Από τη Λεωφόρο στον Βοτανικό. Από τον Βοτανικό στου Γουδή και στο ΟΑΚΑ και τούμπαλιν στη Λεωφόρο. Αναφερόμενος στο Athens Alive ο Δ. Γιαννακόπουλος τόνισε «προχωρά με βάση το σχέδιό μας. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να έχει την έδρα του. Αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχει πάντα ένα Plan B, που είναι η ανακατασκευή της Λεωφόρου. Σε γήπεδο μπάσκετ και state of art εγκαταστάσεις για όλα τα τμήματα». Αν δεν γίνει το ένα, θα γίνει το άλλο.

Κορμοράνοι

Για την πρόσφατη ιστορία σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού ανατρέχουμε στο 2005. Οταν ακόμα λεφτά υπήρχαν. Με την Εθνική Τράπεζα και τον Δήμο Αθηναίων να αγοράζουν το οικόπεδο στον Βοτανικό. Στη σχετική σύσκεψη υπό την τότε δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη μετείχαν ο Γ. Βαρδινογιάννης και αδελφοί Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος. Κι ακολούθως να υπογράφεται η συμφωνία για την περιβόητη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου. Με την ίδρυση της εταιρείας ειδικού σκοπού. Το έργο θα περιλάμβανε: γήπεδο ποδοσφαίρου 35.000 – 40.000 θέσεων, κλειστό γήπεδο 6.000 – 8.000 θέσεων, κλειστή πισίνα ολυμπιακών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεις ερασιτεχνικών τμημάτων, εμπορικό κέντρο 51.000 τ.μ. κλπ. Τον Ιούλιο του 2006 ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο. Κι ύστερα ήρθαν οι Κορμοράνοι. Η προσφυγή των 131 πολιτών (η συντριπτική πλειονότητα αυτών στρατευμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%) στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

Τέλος

Παρά ταύτα, το έργο προχωράει. Εκδίδονται οι πρώτες άδειες, υπογράφεται συμφωνητικό με την κατασκευάστρια εταιρεία, με το συνολικό κόστος να προσδιορίζεται στα 88,35 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ μπλοκάρει το εμπορικό κέντρο Βωβού που ήδη είχε αρχίσει να χτίζεται κι ο Παναθηναϊκός καταγγέλλει τη σύμβαση με τον Δήμο. Τέλος. Εχουμε φτάσει πλέον στο 2010 κι ο Βοτανικός έχει ενταχθεί στην κόντρα Βγενόπουλου – Τζίγγερ που είχε ως συνέπεια τη διάλυση της πολυμετοχικότητας. Ο Παναθηναϊκός υπό τον Γιάννη Αλαφούζο αφήνει το ΟΑΚΑ κι επιστρέφει στη φυσική του έδρα. Θέμα ανακαίνισης της Λεωφόρου τίθεται για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014. Το πλάνο περιλαμβάνει την προσθήκη 4.700 θέσεων με τις εργασίες να ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2015. Και την Περιφέρεια Αττικής να εγκρίνει κονδύλι για την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του έργου 8,6 εκατ. ευρώ.

Τηλεμαραθώνιος

Δεν γίνεται τίποτα. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Γιάννης Αλαφούζος επανέρχεται. Σε πανηγυρική συνέντευξη Τύπου ανακοινώνει την ανακατασκευή της Λεωφόρου. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε «θα μιλάμε εκ του ασφαλούς για ένα νέο γήπεδο», ζητώντας την (οικονομική) συμπαράσταση των φιλάθλων. Διενεργείται τηλεμαραθώνιος, τα πρώτα χρήματα που συγκεντρώνονται ανέρχονται σε 2,5 εκατ. και η διοίκηση εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της. Αυτό το «νέο γήπεδο» ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν το είδε ποτέ. Και φτάνουμε στον Μάιο του 2017. Οταν από το τίποτα κι από το πουθενά ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει σαν τους ταχυδακτυλουργούς γήπεδο του Παναθηναϊκού στου Γουδή. Με τον Πρωθυπουργό να μετέχει σε συσκέψεις, να εμφανίζεται σε φωτογραφίες μπροστά σε σχέδια και να ανακοινώνει εν χορδαίς και οργάνοις τη «Νέα Αθήνα». Στην οποία περιλαμβάνεται το νέο «σπίτι» του Παναθηναϊκού.

Μπαρούφα

Διαβεβαιώνοντας, ότι μέσα στο 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί οι αδειοδοτήσεις και οι σχετικοί διαγωνισμοί. Τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα πρότζεκτ που παρακολουθώ με προσωπικό ενδιαφέρον λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας και των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην πολεοδομία». Και τους πάντα πρόθυμους αθλητικογράφους να πανηγυρίζουν. Κι αφού το είχε πάρει απάνω του ο Αλέξης (φωτογραφία επάνω) ήταν βέβαιο ότι επρόκειτο για μία ακόμα μπαρούφα. Η «Νέα Αθήνα» και το Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή μείνανε στα σχέδια. Τον Απρίλιο με την εμφάνιση του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ (φωτογραφία αριστερά) επανήλθε στο προσκήνιο ο Βοτανικός. Με τον Ταϊλανδό να εμφανίζεται ότι εξετάζει την περίπτωση της διπλής ανάπλασης. Τελικά επρόκειτο για ένα ακόμα fake news. Τελευταία εξέλιξη το πρότζεκτ του Athens Alive, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ανακατασκευή του υπάρχοντος Σταδίου και η μετατροπή του σε γήπεδο 30.000 θέσεων.

Παπαγαλάκια

Με τα παπαγαλάκια του Μαξίμου να διαδίδουν ότι το ντιλ θα είχε κλείσει πριν από το Πάσχα. Δεκατρία χρόνια πηγαινέλα. Από τον Βοτανικό στου Γουδή κι από εκεί στο ΟΑΚΑ. Γύρω γύρω όλοι και στη μέση η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Από το σαμποτάζ, στον Βοτανικό, στα φύκια για μεταξωτές κορδέλες στου Γουδή, στα νταραβέρια με τον Ταϊλανδό και στο όψιμο ενδιαφέρον για το ΟΑΚΑ. Ποιος μπορεί να τους πιστέψει;