Ο Χάρος που βγήκε παγανιά τις τελευταίες ημέρες απανταχού

της μπασκετικής γης μοιάζει αχόρταγος…

Αρπαξε τον Γκριγκόρι Χίζνιακ στα 44 χρόνια του, τον Μάικ Ευαγγελίτση στα 38, τον Τεξ Γουίντερ πλήρη ημερών στα 96 του και χθες άπλωσε τα πλοκάμια του και τύλιξε τον Πάτρικ Μπάουμαν!

Ο 51χρονος γενικός γραμματέας της FIBA άφησε την τελευταία πνοή του από ανακοπή της καρδιάς στο Μπουένος Αϊρες, όπου ταξίδεψε από την Κίνα, για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ο αιφνίδιος θάνατός του αφενός προκαλεί σοκ και αφετέρου δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο παγκόσμιο μπάσκετ, ενώ παράλληλα αρχίζει να μαίνεται ο πόλεμος των επιγόνων του.

Ο χαρισματικός ελβετός δικηγόρος προήχθη στη θέση του γενικού γραμματέα και ουσιαστικά αναγορεύθηκε σε πρώτο τη τάξει παράγοντα του παγκοσμίου μπάσκετ, το 2003, έχοντας θητεύσει ως αναπληρωτής του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, ο οποίος τον επέλεξε, τον προόριζε και τον εκπαίδευσε γι’ αυτό το αξίωμα εξ απαλών

ονύχων.

Εκτός από τα δύο μικρά παιδιά του, μένει ορφανή και η Παγκόσμια Ομοσπονδία και μάλιστα σε μια μεταβατική και από πάσης απόψεως κρίσιμη εποχή, με αλλαγές στον χάρτη, ανοικτά μέτωπα (βλέπε Ευρωλίγκα) και μεγάλες προκλήσεις. Λόγω της νεαρής ηλικίας του ο Μπάουμαν, ο οποίος υπήρξε τέρας εργατικότητας, μιλούσε επτά γλώσσες, διάνοιξε τις γέφυρες με το ΝΒΑ, έτρεφε έρωτα για το μπάσκετ και διέθετε πάντοτε όραμα και ανοικτούς ορίζοντες, δεν είχε φροντίσει για τη δική του διαδοχή. Το «ισόβιο» συμβόλαιό του στη FIBA είχε επεκταθεί έως το 2031, ενώ ων διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εθεωρείτο ως ο επικρατέστερος μελλοντικός πρόεδρός της.

Η είδηση του ξαφνικού θανάτου τού συν τοις άλλοις καλού φίλου του ελληνικού μπάσκετ έπεσε σαν κεραμίδα στο μπάσκετ. «Η παρουσία του υπήρξε ανεκτίμητη και η απώλειά του είναι ανυπολόγιστη» σχολίασε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος.