Ηταν μια αναπάντεχη παραίτηση. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι φεύγει από την κυβέρνηση Τραμπ ως η γυναίκα στην υψηλότερη θέση, μια κίνηση που πιθανώς την ξαναβάζει στον αγώνα για το χρίσμα για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που τα έχει βρει σκούρα, λόγω Τραμπ, με τις γυναίκες ψηφοφόρους.

Στην ξαφνική ανακοίνωση παραίτησής της, η 46χρονη πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και κόρη ινδών μεταναστών προσπαθεί να διαψεύσει τις φήμες ότι θα διεκδικήσει την προεδρία το 2020. Ομως αυτό όχι μόνο δεν περιορίζει τις φήμες αλλά αποτελεί αφορμή να παίξει ο πολιτικός κόσμος στην Ουάσιγκτον έναν νέο γύρο του αγαπημένου του παιχνιδιού: Ποιος θα είναι υποψήφιος για ποια θέση; Τα αξιώματα του προέδρου, του αντιπροέδρου και των γερουσιαστών είναι στο τραπέζι. Η ίδια δεν εξήγησε τους λόγους που την ώθησαν σε παραίτηση, επικαλούμενη την ανάγκη για ξεκούραση, ενώ αναφέρει πως θα επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα.

Χθες, καθισμένη δίπλα στον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, η Χέιλι δήλωσε πως η 18μηνη θητεία της στον ΟΗΕ ήταν «μια σπάνια τιμή» και πρόσθεσε ότι θα παραμείνει στη θέση έως το τέλος του χρόνου. Στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στον Τραμπ ανέφερε ότι «σίγουρα δεν πρόκειται να είμαι υποψήφια για κάποιο αξίωμα το 2020» και ότι θα υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα.

Οι αναλυτές όμως δεν είναι σίγουροι και κρίνουν ότι αυτή τη στιγμή η Χέιλι βρίσκεται σε αξιοζήλευτη θέση. Για τη θητεία της στον ΟΗΕ έχουν εκφρασθεί μόνο έπαινοι. Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Κίνιπακ βρήκε ότι την κρίνει θετικά το 63% των ψηφοφόρων, μεταξύ των οποίων το 55% Δημοκρατικοί. Εκείνοι που έχουν παρακολουθήσει στενά την πολιτική της καριέρα θεωρούν πως δεν θα μείνει εκτός του δημόσιου βίου για πολύ. «Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι θέλει να πάρει κάποια απόσταση από τον Τραμπ πριν θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα» σχολιάζει ο Τζόρνταν Ραγκούσα, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Κολέγιο του Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Η Χέιλι, που είχε ελάχιστη εμπειρία στη διπλωματία πριν αναλάβει τη θέση στον ΟΗΕ, αναδεικνύεται τώρα ως ιδανική υποψήφια, καθώς κατάφερε να συνεργασθεί με τον εκρηκτικό Τραμπ χωρίς να τον επισκιάσει, όμως να περάσει και τα θέματα που εκείνη θεωρούσε σημαντικά. Επικρότησε τις γυναίκες που κατήγγειλαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τόνισε ότι πρέπει να ακουστούν ακόμα και εάν κατηγορούσαν τον Τραμπ. Τήρησε πιο σκληρή στάση από το αφεντικό της απέναντι στη Ρωσία. Και όταν ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια από λευκούς εθνικιστές στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια κατήγγειλε όσους σπέρνουν το μίσος, σε αντίθεση με την αντίδραση του Τραμπ. Στην Ουάσιγκτον τα σενάρια δεν σταματούν ούτε στιγμή. Αυτό που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες είναι πως ο Τραμπ θα αφήσει εκτός τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στις εκλογές του 2020 και θα επιλέξει ως υποψήφια αντιπρόεδρο τη Νίκι Χέιλι. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει ένα μεγάλο πρόβλημα να ξεπεράσει εάν θελήσει να παραμείνει στον Λευκό Οίκο – η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών δεν εγκρίνει το έργο του. Με την προσθήκη της Χέιλι δίπλα του θα μπορέσει να επιδοθεί σε μια προσπάθεια να κερδίσει κάποιες γυναίκες ψηφοφόρους.

Η Ιβάνκα και η άλλη

«Η κόρη μου Ιβάνκα θα ήταν ιδανική για τη θέση στον ΟΗΕ» είπε ο πρόεδρος Τραμπ για να δηλώσει λίγο αργότερα ότι εξετάζει ως αντικαταστάτρια της Χέιλι το στέλεχος της Goldman Sachs Ντίνα Πάουελ, που είχε διατελέσει πέρυσι αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.