Δεν θα μπορούσε να βρεθεί επιτυχέστερος συμβολισμός για το όνομα του κομματικού κυβερνητικού φεστιβάλ το οποίο επισκέφθηκε προ ημερών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Σπούτνικ». Είναι τόσο κατάλληλος που δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς για το πόσο συνειδητά μάς δουλεύουν.

Τα «Σπούτνικ» ήταν τα διαστημικά οχήματα με τα οποία η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση θέλησε (και πέτυχε τότε σε μεγάλο βαθμό) να δείξει την υπεροχή της στο Διάστημα έναντι των ΗΠΑ στην πιο σκληρή και επίφοβη εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ηταν η εποχή που η «εξερεύνηση» του πέραν από την ατμόσφαιρα της Γης είχε κι εκείνη ενταχθεί στη διαρκή υφέρπουσα παγκόσμια σύγκρουση: δεν είχε να κάνει τόσο με επιστημονική πρόοδο όσο με αναμέτρηση ισχύος.

Οι Σοβιετικοί ήταν πραγματικά μάγοι στην εικόνα και τη διαχείρισή της. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για τον Πρωθυπουργό και την ομάδα του που, χωρίς αυτή τη δεξιότητα, θα είχαν προ πολλού καταρρεύσει. Ομως, στο τέλος, το Διάστημα ήταν εκείνο από το οποίο ήρθε το τέλος τους: όταν ο αμερικανός πρόεδρος Ρίγκαν ξεκίνησε το πρόγραμμα Πόλεμος των Αστρων, οδήγησε ευθέως την ΕΣΣΔ στην καταστροφή. Το Κρεμλίνο δεν ήταν πια σε θέση να χρηματοδοτεί σχεδιασμούς τέτοιου βεληνεκούς και η κρίση που ξεκίνησε μέσα στη Σοβιετική Ενωση ως στρατιωτική υποχώρηση έναντι των ΗΠΑ από αυτήν ακριβώς την αδυναμία, πυροδότησε και τη γενίκευση της τελικής οικονομικής κατάρρευσης, η οποία οδήγησε, υπό τον Γκορμπατσόφ, στη διάλυση τόσο της ΕΣΣΔ όσο και του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του Σιδηρού Παραπετάσματος στο σύνολό του. Καλά είναι λοιπόν τα σοβιετικής εμπνεύσεως προπαγανδιστικά θεάματα, αλλά ας κοιτάξουν οι εμπνευστές τους και τι γίνεται στο τέλος.

Επίσης, οι «Σπούτνικ» είχαν και θύματα – ακούσια θύματα. Στις διαστημικές αποστολές όλων των κρατών πάντοτε υπάρχει κίνδυνος θανάτου. Ομως οι πρωτοπόροι της ανθρωπότητας, οι αστροναύτες όλων των εθνών που ανεβαίνουν εκεί πάνω, γνωρίζουν τον κίνδυνο και τον αποδέχονται. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Λάικα, πιθανότατα το πιο διάσημο σκυλάκι της Ιστορίας, το οποίο οι Σοβιετικοί έστειλαν ως πειραματόζωο με τον δορυφόρο «Σπούτνικ ΙΙ» προγραμματισμένα σε βέβαιο θάνατο. Τη διάλεξαν επειδή ήταν αδέσποτη και άντεχε στο κρύο! Τώρα, είναι δυνατόν να μη συγκρίνει το πόσο πειραματόζωα υπήρξαν στα χέρια τού Τσίπρα, του Καμμένου και της κυβέρνησής τους η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός και με τι αποτελέσματα; Η ιστορία της Λάικα δεν είναι και τόσο μακριά, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς και τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του ίδιου του Τσίπρα όσο και του υπουργού Τσακαλώτου για το πώς θα… λυθεί το μέγα πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα διά της… φυσικής οδού.

Την ώρα πάντως που ο νυν φανατικός αμερικανόφιλος (ευτυχώς για την Ελλάδα!) Τσίπρας έκανε περίπατο στο σοβιετικό παρελθόν του περιστοιχισμένος από τη νομενκλατούρα του που αντιμετωπίζει τη δημοκρατία όπως περίπου την έβλεπε και το Πολίτμπιρο, ο έτερος «υπερπατριώτης» συγκυβερνήτης παρέμενε επίσης πιστός στη γνήσια ιδεολογία του: οργάνωνε τρικούβερτα γλέντια στη βίλα του, δίπλα στην πισίνα, με μπουζούκια και μπαγλαμάδες – είχε, δεν είχε;…

Ολοι μαζί, λοιπόν, στην υγεία των κορόιδων!..