Το καλοκαίρι του 2015, εκατοντάδες βάρκες ξεκινούσαν καθημερινά φορτωμένες με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και προορισμό τις ακτές των νησιών του Αιγαίου. Ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν εκείνη τη χρονιά μέσω θαλάσσης αλλά και από τα χερσαία σύνορα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Από τότε μέχρι σήμερα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει περάσει από 40 κύματα, όπως περνούν και οι περίπου 41.860 «εγκλωβισμένοι» στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Από τις σκηνές στις πλατείες της Αθήνας και στο λιμάνι του Πειραιά, σήμερα χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες στοιβάζονται σε δομές, των οποίων η χωρητικότητα είναι για να φιλοξενούνται οι μισοί ή ακόμη και το ένα τρίτο εξ αυτών. Οι εικόνες από τον καταυλισμό της Μόριας σοκάρουν. Γυναίκες, παιδιά αλλά και βρέφη ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σήμερα, μετά και τις μεταφορές που έχει ξεκινήσει προς την ενδοχώρα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν περισσότεροι από 19.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Κι όλα αυτά στον απόηχο καταγγελιών για κατασπατάληση ευρωπαϊκών χρημάτων που προορίζονταν για τη σίτιση των προσφύγων.

Στα τρία αυτά χρόνια, πάντως, πέρασαν εικόνες, ιστορίες, περιπτώσεις αλλά και δηλώσεις που συζητήθηκαν, προβλημάτισαν και έμειναν χαραγμένες στη μνήμη των περισσοτέρων.