Στο μισό ετοιμάζεται να κόψει η κυβέρνηση τα αντίμετρα του 2019, προσαρμόζοντας το μείγμα των θετικών μέτρων στον κλεφτοπόλεμο των συντάξεων. Το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή είναι ακόμα ασαφές εάν θα ενσωματώνει ή όχι τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις.

 Η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να προβάρει ιταλικό κοστούμι στα πρότυπα των κινήσεων της συγκυβέρνησης Σαλβίνι – Ντι Μάιο στη γειτονική χώρα, όπου η «μονομερής» απόφαση για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό το 2019, πυροδότησε εκτόξευση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων. Μια άλλη γραμμή σκέψης στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζει πως ενσωματώνοντας στο προσχέδιο περικοπές και επεκτατικά μέτρα 900 εκατ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα κάνει άλμα πάνω από το 4,5% του ΑΕΠ, ενισχύοντας το επιχείρημα πως δημιοσιονομικά το μέτρο των συντάξεων είναι «αχρείαστο».

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Σαββατοκύριακου έπειτα από έναν κύκλο επαφών του Πρωθυπουργού σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και τις διερευνητικές επαφές Τσακαλώτου με ομολόγους του στο Eurogroup. Προς το παρόν, το μόνο «κλειδωμένο» μέγεθος είναι αυτό των αντιμέτρων. Από τα 1,9 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου, περιορίζονται σε 900 εκατ. ευρώ, θα αποτυπώνονται σε ειδικό κοστολογημένο πίνακα στο προσχέδιο και θα αφορούν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, «μισή» σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο επιδότηση ενοικίου (από 600 εκατ. ευρώ σε 300 εκατ. ευρώ), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ από το 20% στο 13,3%, 3.000 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» και 4.500 εκπαιδευτικών για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.