Κατά τις 20.00 πρόχθες, σε τρία πολύ κοντινά σημεία του κέντρου της Αθήνας, εκτυλίσσονταν τρεις ενδιαφέρουσες πολιτικές εκδηλώσεις. Το πολιτικό προσωπικό προθερμαίνεται και αυτό είναι πια γνωστό. Για παράδειγμα σε απόσταση αναπνοής γινόταν το event του Κύκλου Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου και εκδήλωση για τις διεθνείς εξελίξεις από την Ολγα Κεφαλογιάννη. Για να καταλάβετε πόσο κοντά, η γαλάζια βουλευτής ήταν στο Plaza και μεσοτοιχία στο King George o Βενιζέλος. Λίγο πιο κάτω, στη Στοά του Βιβλίου, γινόταν εκδήλωση της ΕλΕΔΑ (Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) με ομιλητές τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Νίκο Φίλη, και τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Στη Στοά ο κόσμος δεν κρεμιόταν σαν τσαμπιά, αλλά στις δύο πρώτες ο κόσμος ήταν πολύς. Στα των «κυκλιστών» o άνθρωπός μου διέκρινε ενότητα και αισιοδοξία. Ηταν η πρώτη φορά που σύσσωμη η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής έδινε το «παρών». Και είχε μεγάλη σημειολογία και η παρουσία προφανώς της ίδιας της Φώφης Γεννηματά και του στενού επιτελείου της στον Κύκλο. Οι πασόκοι δεν καταλαβαίνουν από δημοσκοπική κάμψη και ιεραρχούν στα δύσκολα την παραταξιακή αφοσίωση, μου είπε. Πάντως εντόπισε και ποταμικούς που έμειναν στο Κίνημα Αλλαγής σαν την Αθηνά Δρέττα και ποταμικούς σκέτους, όπως ο Γιώργος Μαυρωτάς ή ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Μήνυμα

Δίπλα, δε, η Ολγα Κεφαλογιάννη ανακάτεψε λίγο τα νερά αφού οργάνωσε εκδήλωση για τα διεθνή, παρότι τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ. Κάποιοι θυμήθηκαν βέβαια ότι έχει κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης. Ισως πάλι ήθελε να στείλει απλώς ένα μήνυμα για τα ενδιαφέροντά της. Πάντως ο άνθρωπός μου που παρέστη μού μετέφερε πως και πολύ κόσμο είχε, και διάλογο μετά με το κοινό, και πολλούς διπλωμάτες. Ξεχώρισε τη Μαριέττα Γιαννάκου που έμεινε σε όλο το event. Ο Γιώργος Μουρούτης ήταν εκεί επίσης.

Μαζικές αγωγές

Μετά τη μηνυτήρια αναφορά για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων που φθάνουν και τα έξι χρόνια μαθαίνω ότι ετοιμάζεται μια μαζική αγωγή από ενδιαφερόμενους ασφαλισμένους κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (Αχτσιόγλου Πετρόπουλος), του διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου και της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Απονομής Συντάξεως Ιωάννας Γατή -Σπυροπούλου. Μεταξύ των προσφευγόντων είναι οικογένειες ΑμεΑ οι οποίοι απεβίωσαν ενώ περίμεναν να λάβουν την οριστική σύνταξή τους. Δύσκολα.

Στα σύνορα ακόμα περιμένουν

Πάμε λίγο στα στρατιωτικά. Από τον Μάρτιο οι νεοσύλλεκτοι παρουσιάζονται κατευθείαν στην παραμεθόριο, αφού καταργήθηκαν τα παλιά Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Μεσολόγγι, Αρτα. Θα περίμενε κανείς σε έναν – δυο μήνες αυτά τα στρατόπεδα να κλείσουν, όπως ήταν ο σχεδιασμός της στρατιωτικής ηγεσίας, ώστε περίπου 600 άτομα μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό να μετατεθούν επίσης στα σύνορα, όπου πλέον υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Αμ δε. Τα παλιά ΚΕΝ παραμένουν ορθάνοιχτα. Οι δήμαρχοι κάνουν αγώνα να μην κλείσουν – διότι, λένε, προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες – και όπως αποδεικνύεται το υπουργείο Αμυνας είναι στο πλευρό τους. Εκλογές έρχονται άλλωστε… Προχθές συναντήθηκαν στο «Πεντάγωνο» ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος με τον Πάνο Καμμένο. Απ’ ό,τι μαθαίνω συζήτησαν για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του 239 ΣΕ στο Μεσολόγγι – που βεβαίως δεν έχει κλείσει – και μία απ’ αυτές είναι να μετατραπεί σε στρατιωτικό μουσείο. Ακόμη κι αν γίνει αυτό, θα απαιτηθούν έλεγχοι, αποφάσεις, επιπλέον χρόνος. Οσο για τις μονάδες των συνόρων, ακόμη περιμένουν το επιπλέον προσωπικό…

Μεγάλη διάκριση

Μαθαίνω πως ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ορίστηκε από την πλευρά της Επιτροπής των Περιφερειών εισηγητής στο Πρόγραμμα InvestEU. Ο Αγοραστός μάλιστα στις αρχές της εβδομάδας είχε σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ενώ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για το Πρόγραμμα InvestΕU στην οποία θα είναι ο εισηγητής. Πρόκειται για μια μεγάλη διάκριση όχι μόνο για τον θεσσαλό πολιτικό αλλά για τη χώρα, καθώς το InvestΕU είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων που αποτελεί διάδοχο του «πακέτου Γιούνκερ», ύψους περίπου 700 δισ. ευρώ και αναμένεται να μπει σε ισχύ μετά το 2021.

Στη Μόρια

Η Φώφη Γεννηματά σήμερα θα βρίσκεται στη Λέσβο. Προφανώς θα πάει στη Μόρια. Εκεί εξάλλου χτυπάει η καρδιά του προβλήματος του Προσφυγικού. Ενημερωτικά, για το δράμα του hotspot η Φώφη πιστεύει πως επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναμη και όπως μου λένε θα βγει πολύ σκληρά από κει με σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης. Θα είναι και η πρώτη πιο επίσημη παρουσία του Σταμάτη Μαλέλη, που κατάγεται από το νησί και ως γνωστόν συζητείται για περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Η ομολογία της φιέστας

Ως γνωστόν το υπερσύγχρονο τρένο «Ασημένιο Βέλος» που θα συνέδεε την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη σε τρεισήμισι ώρες είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΘ με τιμές και δάφνες και με πολλές παρουσίες κυρίων του ενός εκ των κυβερνητικών εταίρων, των ΑΝΕΛ. Κι αυτό αφού στη φιέστα και στο δοκιμαστικό δρομολόγιο προς Κατερίνη είχαν παραστεί οι υφυπουργοί Βασίλης Κόκαλης και Νίκος Μαυραγάνης. Τότε εδώ είχα γράψει πως πρόκειται για φιέστα. Τώρα υπάρχουν ερωτήματα για το αν το εν λόγω τρένο μπορεί να κινηθεί στις ελληνικές ράγες. Η ομολογία της φιέστας ήλθε λοιπόν χθες με την ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Που συν τοις άλλοις δεν διευκρινίζει πότε θα μπει σε λειτουργία. Θυμίζω πως στη ΔΕΘ οι υπουργοί λέγανε για Μάιο του 2019. Αστε που μαθαίνω πως πάνε επιβάτες στα εκδοτήρια της Θεσσαλονίκης και ζητούν να ταξιδέψουν με αυτό!