Κάποιοι πολιτικοί έχουν περάσει πολλές φορές τα εσκαμμένα στους μεταξύ τους διαξιφισμούς. Εχουν προδώσει το πνεύμα του πολιτικού πολιτισμού, ασχημονώντας, προσβάλλοντας, ακόμη και υβρίζοντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους, μετατρέποντας όχι μόνο τα τηλεοπτικά πλατό, αλλά ακόμη και την αίθουσα του Κοινοβουλίου σε αρένα.

Να όμως που κάποιοι πολιτικοί επιδεικνύουν εσχάτως αυτή τη συμπεριφορά και απέναντι στους πολίτες. Και μάλιστα όχι οποιουσδήποτε πολίτες, αλλά εκείνους που έχασαν οικείους και περιουσίες από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Εκείνους που δεν έζησαν την τραγωδία μόνο την ώρα της «θλιβερής δημοσιότητας», όπως είχε πει ατυχώς ο Πρωθυπουργός, αλλά συνεχίζουν να τη ζουν και θα τη ζουν για πολλά χρόνια ακόμη.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Αμυνας, όταν κατά την επίσκεψή του στην περιοχή έψεξε τους πληγέντες ωσάν να ήταν αυτοί και μόνο αυτοί οι υπαίτιοι της καταστροφής, ενώ έφτασε στο σημείο να τους κατηγορήσει ότι λένε ψέματα. Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών που κατά την επίσκεψή του, προχθές, επέδειξε την ίδια ανάρμοστη συμπεριφορά. «Οποιος δεν ντρέπεται ή δεν φοβάται για τις πράξεις των προγόνων του να πάει τώρα να βγάλει άδεια ανοικοδόμησης» φέρεται ότι είπε μεταξύ άλλων.

Μια εξουσία που δεν φοβάται και δεν ντρέπεται απέναντι στο πένθος δεν δείχνει μόνο ότι στερείται πολιτικού πολιτισμού. Δείχνει ότι έχει χάσει το ανθρώπινο μέτρο. Δείχνει ότι όχι μόνο έχει αφήσει πίσω της την αίσθηση της αισχύνης. Αλλά και ότι έχει πλέον εισέλθει στην επικράτεια της βαρβαρότητας.