Η ομιλία του Πρωθυπουργού – σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου – αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής μετάλλαξης.

Δεν υπάρχει ίσως κανένα κόμμα στην ιστορία, και σίγουρα στην ιστορία της Αριστεράς, που να έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού με το μέρος του για ριζοσπαστικές αλλαγές, για προοδευτικές αριστερές πολιτικές και για ρήξεις και να προδίδει με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο τη λαϊκή εντολή και βούληση.

Ηταν ο κ. Τσίπρας που στις προγραμματικές δηλώσεις το 2015 δεσμευόταν ότι θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ελλάδας. Τέσσερα χρόνια μετά έχει υπογράψει:

n Την πλήρη παράδοση της χώρας στους δανειστές μέχρι το 2060.

n Την καταδίκη των επόμενων γενεών να ζουν υπό διαρκή επιτήρηση και συνεχή ανεργία.

n Τα συνεχή πλεονάσματα του προϋπολογισμού μέχρι το 2060, που αποτελούν τροχοπέδη για κάθε ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντη στρατιωτική αμερικανική βάση και εμπλέκει τη χώρα μας στα επικίνδυνα, επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσίπρας με τη χθεσινή του ομιλία επιβεβαίωσε ότι αποφάσισε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνέχιση του απεχθούς νεοφιλελεύθερου πειράματος για την Ελλάδα των Μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας και τη μετατροπή της χώρας σε αποικία των δανειστών.

Τώρα εισπράττει τα χειροκροτήματά τους.

Ομως δεν μπορεί να σκοτώσει την ελπίδα του λαού και της νεολαίας για την ανάκτηση της δημοκρατίας, της οικονομικής και νομισματικής κυριαρχίας, της ανάπτυξης.

Ο Νίκος Χουντής είναι ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας