Ο 18χρονος Κριστ Γουάμπα από το Κονγκό διέσχισε τη μισή αφρικανική ήπειρο, βρέθηκε στην Τουρκία, πέρασε στην Ελλάδα μέσα σε μία βάρκα και έφθασε στο hotspot της Λέσβου, προσδοκώντας μια καλύτερη ζωή. Η παραπάνω πληροφορία θα περνούσε εντελώς απαρατήρητη στα δημοσιογραφικά γραφεία, αφού εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή τα τελευταία χρόνια. Ομως η ιστορία μας αφορά έναν αθλητή. Και εδώ το πράγμα αλλάζει. Κακώς, λέω εγώ. Γιατί ο Κριστ δεν είναι το μοναδικό παιδί που τολμάει το βήμα στο άγνωστο όχι μόνο προκειμένου να γλιτώσει από την πείνα, την ανέχεια και τον πόλεμο, αλλά γιατί, κυρίως, έχει ένα όνειρο να κυνηγήσει. Ο μικρός δεν ήξερε πώς θα τα καταφέρει και τι θα συναντήσει. Πάλεψε, έψαξε, άκουσε. Από τη Λέσβο, στη Σίνδο. Από εκεί μέσω του Athlenda Career Program και τον Αστέρα Σίνδου, στον Αρη όπου πλέον ανακοινώθηκε και επίσημα.

Χιλιάδες παιδιά σαν τον Κριστ κάνουν την ίδια προσπάθεια, το ίδιο ταξίδι, περνούν τις ίδιες αγωνίες. Εχουν χιλιάδες ταλέντα, είναι διατεθειμένα να μάθουν, απλά δεν είναι καλοί στον αθλητισμό όπως τώρα ο Κριστ, λίγο παλιότερα ο Γιάννης και ο Θανάσης. Στα hotspots προσφύγων και παράνομων μεταναστών όπου απαγορεύεται ακόμα και η είσοδος σε δημοσιογράφους, κανείς δεν ξέρει ποιες είναι ακριβώς οι συνθήκες. Οχι και πολύ καλές, αν λάβουμε υπόψη και τις πρόσφατες αποκαλύψεις του BBC για απόπειρες αυτοκτονίας ανήλικων προσφυγόπουλων στο κολαστήριο της Μόριας.

Χιλιάδες ταλέντα

Από εκεί πέρασε και ο Κριστ Γουάμπα που σήμερα είναι παίκτης του Αρη. Από εκεί πέρασαν και θα περάσουν νέοι σαν τον Κριστ με ξεχωριστά ταλέντα και δεξιότητες που δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ, γιατί τόσο οι χώρες τους όσο και οι χώρες στις οποίες κατέφυγαν τους γύρισαν την πλάτη. Ταλέντα που βούλιαξαν στις λάσπες των προσφυγικών καταυλισμών και στην υποκρισία μιας δήθεν ένωσης κρατών που όταν δεν καταγγέλλει προχηματικά τις βιαιότητες και τους πολέμους, αρκείται να κλείνει τους κυνηγημένους σε στρατόπαιδα συγκέντρωσης που ελάχιστα διαφέρουν από τα κολαστήρια μιας άλλης εποχής. Και αν από εκεί  ξεπηδήσει κάποιος Γουάμπα, ίσως ασχοληθούμε και οι υπόλοιποι. Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς ένα ολόκληρο υποστηρικτικό δίκτυο με ΜΚΟ, οργανισμούς, οργανώσεις εθελοντών και τεράστια κεφάλαια, το καλύτερο που έχει καταφέρει είναι αυτό το αίσχος των hotspot. Και από κει μέσα, αν βγαίνουν μπασκετμπολίστες πάει καλά. Αν βγουν «σημαδεμένοι», λέμε ότι έτσι ήρθαν και ξεμπερδεύουμε.