Δώστε προτεραιότητα στην ανάπτυξη και όχι στις παροχές διαμηνύουν προς την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα της χώρας επιφανείς οικονομολόγοι και ειδικοί αναλυτές με αφορμή τη σημερινή ομιλία και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μιλούν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και στέλνουν σαφές μήνυμα για το «τι θα ήθελαν να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό» στη σημερινή ομιλία του για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής. Και αυτό, σε μια περίοδο που η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και αβέβαιη, η χώρα εξακολουθεί να είναι  αποκλεισμένη από τις αγορές και έχει μπροστά της τον γολγοθά των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν άλλωστε και οι προειδοποιήσεις των αγορών την εβδομάδα που πέρασε ως απάντηση στο κλίμα έντονης παροχολογίας που καλλιέργησε η κυβέρνηση ενόψει των εξαγγελιών Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη. Τα επιτόκια δανεισμού της χώρας ανέβηκαν ξανά σε απαγορευτικά επίπεδα, θυμίζοντας ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης και οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις θα «τιμολογούνται» ακριβά στο νέο, μνημονιακού τύπου, καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία.

Η ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ. Ηχηρό μήνυμα στέλνουν και οι δανειστές. Ενώ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει σήμερα τη βεντάλια των παροχών σε μια σειρά κρίσιμους τομείς της οικονομικής πολιτικής, από τους φόρους και τις εισφορές μέχρι τους μισθούς και τα επιδόματα, μοιράζοντας επίσης υποσχέσεις και ελπίδες στους συνταξιούχους για τη μη εφαρμογή των περικοπών το 2019, αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμηνύουν σε όλους τους τόνους: «Καμία εξαγγελία δεν πρέπει να γίνει χωρίς συμφωνία».

Την ερχόμενη Δευτέρα καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Και εκεί αναμένεται να περάσουν από κρησάρα όλες οι νέες εξαγγελίες και υποσχέσεις με τον τελευταίο λόγο να τον έχουν, σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup και οι αγορές.